Ο Μανώλη Ηλ. Λιορεΐσης για τα έργα στη ΣΑΡΙΑ: Απάντηση στον αν. Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβ. Ολύμπου Γιώργο Χατζηπαπά

Ο Μανώλη Ηλ. Λιορεΐσης για τα έργα στη ΣΑΡΙΑ: Απάντηση στον αν. Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβ. Ολύμπου Γιώργο Χατζηπαπά

 του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στα Πηγάδια Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, τη μετάδοση της οποίας παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον από τον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Καρπάθου μέσω διαδικτύου.

Πρόσεξα ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Γιώργου Κ. Χατζηπαπά που ενώ περιείχε πολλές αλήθειες περιλάμβανε και μια σοβαρή ανακρίβεια. Για να γίνω σαφέστερος περιλάμβανε τη μισή αλήθεια σχετικά με το θέμα των σχεδιαζόμενων “έργων ανάδειξης” των Παλατιών της Σαρίας από τον Καρπαθιακό Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.). Κι ως γνωστόν “η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα…”

Επειδή είχα άμεση συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούσαν το συγκεκριμένο ζήτημα και καθώς δεν έχω συνηθίσει να κρύβομαι, αποφάσισα να αποκαταστήσω τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν την όλη υπόθεση και να αφήσω τους συμπατριώτες μας να εξάγουν αβίαστα τα συμπεράσματα τους.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε στα μέσα του 2021, όταν ενημερώθηκα για πρώτη φορά από τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολιτιστικού -Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” και θείο μου από τη πλευρά της μητέρας μου Γιάννη Γ. Τσέρκη ότι ο Κ.Ο.Π.Α.Π. έλαβε απόφαση να ενισχύσει οικονομικά την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού -Εξωραϊστικού Συλλόγου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Σαρίας. Οφείλω να διευκρινήσω ότι αν και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού -Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ήδη από το έτος 2018 ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για τη συγκεκριμένη “πρωτοβουλία”…

Όπως εν συνεχεία πληροφορήθηκα η τότε Πρόεδρος του Κ.Ο.Π.Α.Π., Ρηγοπούλα Καλή – Φιλιππούση, αποφάσισε, μετά από ενέργειες του Δημοτικού Συμβούλου της Ανεξάρτητης Προοδευτικής Ένωσης Καρπάθου (Α.Π.Ε.Κ.) Μηνά Μ. Πρωτόπαπα, πρώτου εξαδέλφου μου από τη πλευρά της μητέρας μου, να υπογράψει με τον εργολάβο (Μηχανολόγο Μηχανικό) Νίκο Γ. Νιοτή, ανιψιό από την αδελφή μου, σύμβαση εργασιών κόστους 14.500€ περίπου, ώστε στο διάστημα από 14/5 έως 13/6 του 2021 να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για “Καθαρισμό και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του παλαιοχριστιανικού ναού “Αγίας Σοφίας” στα Παλάτια Σαρίας…                                                                                                 (Στο τέλος του άρθρου επισυνάπτεται η σχετική σύμβαση…).

Όταν ζήτησα περισσότερες διευκρινίσεις και ενημερώθηκα για τα δεδομένα της σύμβασης έγινε σαφές ότι επρόκειτο για μια συμβολική στην ουσία της σύμβαση με σκοπό να εξασφαλιστεί με αυτήν από τη μια η οικονομική επιχορήγηση του Κ.Ο.Π.Α.Π. κι από την άλλη η άδεια εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας για τα έργα που επρόκειτο να γίνουν στην περιοχή των Παλατιών επ’ ονόματι του Συλλόγου μας που εντελώς ανορθόδοξα αναλάμβανε την ευθύνη υλοποίησης των έργων. Έργα όμως που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με τα αναγραφόμενα στη σύμβαση…

Κι επειδή “γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει” ο Αναπληρωτής Πρόεδρος μας Γιώργος Κ. Χατζηπαπάς, ομολόγησε στην τοποθέτηση του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, χωρίς καμιά απολύτως πίεση, ότι επρόκειτο ουσιαστικά για το έργο της κατασκευής προβλήτας προσέγγισης τουριστικών σκαφών στα Παλάτια και άλλες συναφείς κατασκευές. Μια κατασκευή προβλήτας που θα πραγματοποιούνταν όμως από αναρμόδιους τοπικούς εμπειροτέχνες, χωρίς την οποιανδήποτε μελέτη λιμενολόγου και άλλα παρεμφερή έργα…!

Σημειώνεται επιπλέον ότι απ’ όσα ανέγνωσα η εκτίμηση κόστους εργασιών και των υλικών του έργου έγινε χωρίς κανένα προγενέστερο επιβεβαιωτικό έλεγχο από αρμοδίους τεχνικούς του Δήμου.

Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για κινήσεις που μας μετέφεραν σε εποχές του παρελθόντος, οι οποίες, όπως όλοι γνωρίζουν, οδήγησαν σταδιακά τη χώρα μας στο αδιέξοδο του του 2009 και στο σκόρπισμα της Ελληνικής νεολαίας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αμέσως εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, οι οποίες, όπως μπόρεσα να καταλάβω, θα έμπλεκαν το Σύλλογο που κληθήκαμε να διοικήσουμε σε αδικαιολόγητες περιπέτειες.

Αποτελεί τίτλο τιμής για μένα ότι δεν υπέκυψα σε συγγενικές πιέσεις και επέμεινα μέχρι τέλους στο σύννομο χειρισμό του θέματος μη αποδεχόμενος τις προτεινόμενες αλχημείες, που είχαν σαν κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσωπικών επιδιώξεων και τον προσεταιρισμό ψήφων ποικίλων “ενδιαφερόμενων” δημοτών.

Ξεκαθαρίζω, ελπίζω μια για πάντα, ότι δεν ήμουν και δεν είμαι αντίθετος, ούτε με την κατασκευή προβλήτας αποβίβασης επισκεπτών στα Παλάτια της Σαρίας ούτε με την πολυποίκιλη υποστήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ανήσυχων συμπολιτών μας στο νησί μας αυτό. Τουναντίον τάσσομαι απολύτως υπέρ των συγκεκριμένων έργων και των έργων ανάδειξης των αρχαιοτήτων μας μέσα όμως από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Γι’ αυτό μάλιστα το λόγο υπέβαλα πρόωρα την παραίτηση μου από το Δ.Σ. του Πολιτιστικού -Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Πρόεδρο του Κ.Ο.Π.Α.Π. Ρηγοπούλα Καλή-Φιλιππούση για όσα παράδοξα πληροφορήθηκα. Αυτή η ενημέρωση στάθηκε η αφορμή για την αναστολή εν τέλει της εκτέλεσης του υποτιθέμενου “έργου”…

Κλείνοντας δικαιούμαι νομίζω να ζητήσω δημόσια από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου, όταν αναφέρεται σε τόσο μπλεγμένες καταστάσεις να ενημερώνεται πληρέστερα και να παρουσιάζει με τα λεγόμενα του, ενώπιον μάλιστα των αιρετών εκπροσώπων των Καρπαθίων, τα πραγματικά περιστατικά, που λάμπουν σαν τον καθάριο ήλιο…

20.2.2023