Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΗΛ. ΛΙΟΡΕΪΣΗΣ στα Καρπαθιακά Νέα και δε μασά τα λόγια του

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΗΛ. ΛΙΟΡΕΪΣΗΣ στα Καρπαθιακά Νέα και δε μασά τα λόγια του

Με αφορμή μια τοποθέτηση-κραυγή του συνεργάτη των Καρπαθιακών Νέων επιχειρηματία Μανώλη Λιορεϊση, από το Διαφάνι, τον αναζητήσαμε και θελήσαμε να μάθουμε λεπτομέρειες για αυτά που περιγράφει και ζει στη Β. Κάρπαθο. Πριν διαβάσετε τις απαντήσεις του να θυμίσω ότι πρόσφατα ο κ. Λιορεϊσης είχε γράψει εκτενές αφιέρωμα για την κατάσταση στο Διαφάνι που αξίζει να διαβάσετε.

  • Ερώτηση: κ. Λιορεΐση καλημέρα, τι γίνεται με το θέμα του σιντριβανιού στο Διαφάνι και με το δημοτικό φωτισμό; Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα μετά από την προσπάθεια σας;

Απάντηση: κ. Δημελλά καλημέρα, ευχαριστώ για την επικοινωνία και για το ενδιαφέρον που δείξατε ώστε να προβληθεί το εν λόγω πρόβλημα μέσα από τη φιλόξενη διαδικτυακή εφημερίδα σας. Μετά λύπης μου πρέπει να σας πληροφορήσω ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, όχι γιατί είναι τεχνικά ανέφικτη η λύση του, αλλά κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας συγκεκριμένα προσώπων.

  • Ερώτηση: Δώστε μας μιαν εικόνα, πως ξεκίνησε η ιστορία και πως φτάσαμε ως εδώ.

Απάντηση: Τέσσερα χρόνια πριν η κατάσταση του σιντριβανιού, του μοναδικού αυτού στολιδιού του Διαφανιού, ήταν ανάλογη με τη σημερινή. Η εγκατάλειψη του πλήρης. Απευθύνθηκα λοιπόν στο Δήμο και εξάντλησα, όπως και τώρα, την τότε διοικητική ιεραρχία χωρίς αποτέλεσμα.

Απόλυτα απογοητευμένος, αποφάσισα καθώς την εποχή εκείνη ασκούσα τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου του Διαφανιού να προτείνω στο Δ.Σ. την έγκριση ενός κονδυλίου ύψους 700€, ώστε να επισκευαστεί με δική μας πρωτοβουλία το σιντριβάνι. Και πράγματι το σιντριβάνι συντηρήθηκε και η λειτουργία του αποκαταστάθηκε.

Έκτοτε και παρά το ότι η κατασκευή ήταν καθ’ όλα συντηρημένη οι τοπικές αρχές αδυνατούσαν να το θέσουν σε λειτουργία. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν διάθεση να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του.

  • Ερώτηση: Είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι και αν ναι πως αντέδρασαν;

Απάντηση: Όπως μόλις προηγουμένως ανέφερα, ενημέρωσα εξαντλητικά όλη τη δημοτική ιεραρχία για την ανάγκη επανεκκίνησης της λειτουργίας του σιντριβανιού, Πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχο Βόρειας Καρπάθου, Αντιδήμαρχο Τουρισμού και τέλος τον ίδιο τον Δήμαρχο. Με γέμισαν υποσχέσεις και λόγια παχιά, αλλά όταν καταλήξαμε στο όνομα κάποιου δημοτικού υπαλλήλου που έχει την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου, άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα ξεχνώντας τις υποσχέσεις που είχαν μόλις δώσει…Ακόμη δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αδυναμία έκδοσης εντολών προς τους υφισταμένους τους; Προσωπικές εξαρτήσεις; Κάλυψη αντιπαραγωγικών υπαλλήλων; Ποιος ξέρει;…                                      Όλοι τους γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να βγει και να πει τι συμβαίνει τέλος πάντων.

Έξω απ’ αυτό το σκηνικό της γενικευμένης αδιαφορίας δεν μπορούν να μείνουν και οι Δημοτικοί μας Αντιπρόσωποι, αφού ο μεν ένας περνά μπροστά από το σιντριβάνι για να πάει στο πατρικό του ο δε δεύτερος για να πάει στο σπίτι της συζύγου του. Ωστόσο δε μιλούν… Κι εδώ ταιριάζει αυτό που έγραψες προχθές σε σχετικό άρθρο σου “δε μιλώ για να με ψηφίσουν!”.

  • Ερώτηση: Με τα γραφόμενα σας δίνετε την εικόνα της στοχοποίησης της επιχείρησης σας. Γιατί κατά την άποψη σας συμβαίνει αυτό;

Απάντηση: κ. Δημελλά εσείς τι θα πιστεύατε εάν ήσασταν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης με λειτουργία πέντε ετών, που ενώ πληρώνει ανελλιπώς στο Δήμο τα οφειλόμενα, η δημοτική αρχή της το ανταποδίδει στα τέσσερα απ’ αυτά τα χρόνια με τη συνεχή δυσοσμία των στάσιμων νερών του σιντριβανιού το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κατάστημα μου. Μόνο τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να είναι.

Η πραγματική αιτία είναι αφενός η εμμονή ενός δημοτικού υπαλλήλου κι αφετέρου η αδυναμία εφαρμογής των εντολών όλης της Δημοτικής ιεραρχίας,  Προέδρου, Αντιδημάρχου, Δημάρχου, Γενικού Γραμματέα του Δήμου.

  • Ερώτηση: Ο Αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου τι σας λέει;

Απάντηση: Ο Αντιδήμαρχος Βορείου Καρπάθου ήταν ο πρώτος που ανέφερε τη προκλητική συμπεριφορά του εν λόγω υπαλλήλου στο Δήμαρχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο νόμος. Έτσι ο συγκεκριμένος υπάλληλος κλήθηκε σε απολογία ενώπιον του Δημάρχου Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριου. Για την εξέλιξη τώρα της συγκεκριμένης καταγγελίας καλό θα ήταν να μας ενημερώσει ο ίδιος ο κ. Αντιδήμαρχος.

Διαφάνι Καρπάθου
  • Ερώτηση: Ο τουρισμός πως κινείται αυτή την περίοδο στο Διαφάνι; Οι αρχές του τόπου, πρώτα ο Δήμος και μετά η Περιφέρεια έχουν δείξει ενδιαφέρον;

Απάντηση: Τα μέχρι στιγμής μηνύματα για τη διανυόμενη τουριστική σεζόν είναι απολύτως θετικά καθώς φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σχετικά με την αντιμετώπιση μας από το Δήμο πρέπει να υπογραμμίσω ότι κανένα σοβαρό έργο υποδομής δεν έχει πραγματοποιηθεί από την ένταξη της πρώην αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου στον ενιαίο Δήμο Καρπάθου. Χαρακτηριστικά μάλιστα μπορώ να σας αναφέρω ότι ακόμη κι εφέτος που προβλέφθηκε από το Δήμο η τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, τόσο το Διαφάνι όσο και τα Παλάτια της Σαρίας εξαιρέθηκαν από το σχεδιασμό!!! Το αυτό ισχύει και για την Περιφέρεια.

  • Ερώτηση: Αξίζει εν τέλει να επενδύσει κάποιος στη Βόρεια Κάρπαθο; Είστε ικανοποιημένος από την κίνησή σας;

Απάντηση: κ. Δημελλά, το τμήμα της Βόρειας Καρπάθου —δίχως βέβαια να το διαχωρίζω από το υπόλοιπο νησί με το οποίο αποτελούν ενιαία ενότητα— αποτελεί τον τέλειο τουριστικό προορισμό καθώς συνδυάζει ποικιλία δραστηριοτήτων, που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να περάσει αξέχαστες διακοπές. Θα μπορούσαμε εντούτοις να βελτιώσουμε τα πράγματα αλλάζοντας τα κακώς κείμενα κι αφήνοντας στην άκρη τους στείρους ανταγωνισμούς, την αλληλοδυσφήμιση των επαγγελματιών και την εν γένει κακοδαιμονία που μας διακατέχει.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το μοναδικό μηχάνημα Α.Τ.Μ. που υπήρχε στο Διαφάνι και το οποίο εγκαταστάθηκε μετά από επίμονες προσπάθειές μου, αποσύρθηκε πέρσι ύστερα από επανειλημμένες καταγγελίες επαγγελματία του τουριστικού κλάδου.

Προσωπικά δεν μετάνοιωσα που επένδυσα στον τόπο της καταγωγής μου. Έναν ευλογημένο τόπο, τον τόπο των γονιών μας, των αναμνήσεων των παιδικών μας χρόνων, που τόσο αγαπώ. Είναι όμως εξαιρετικά ψυχοφθόρο να βρίσκεσαι συχνά-πυκνά απέναντι σε μικρόψυχες και εμπαθείς συμπεριφορές, που θα πρέπει να αναλώνεσαι άσκοπα για να τις αντιμετωπίζεις.

10.6.2023

Καρπαθιακά Νέα