της Γιάννας Κατσαγεώργη
Μανώλης Μαγριπλής – Πρόεδρος Κοινότητας Μενετών
«Η Παναγία του Βράχου στην Κάρπαθο»
Τριάντα εφτά ετών ο πρόεδρος των Μενετών Καρπάθου και ομογενής από το Μόντρεαλ του Καναδά, Μανώλης Μαγριπλής, μας μίλησε για το φετινό Δεκαπενταύγουστο της πανδημίας, στις Μενετές, το «Σούλι της Καρπάθου» όπως το λένε, λόγω της επαναστατικής τόλμης και ανδρείας των κατοίκων του. Με σπουδές στη Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων στον Καναδά εργάστηκε στην Αμερική, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στον άγριο παράδεισο των Δωδεκανήσων. Από το 2008 ξεκίνησε τη δική του ξενοδοχειακή επιχείρηση, ασχολήθηκε με τα κοινά και σήμερα είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος στις Μενετές που προσπαθεί να κρατήσει ακέραιο το ύφος του χωριού και τη φήμη των κατοίκων των Μενετών που ήταν οι πρώτοι από τους Αιγαιοπελαγίτες που πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν το 1912 στην Αθήνα Παναιγαιοπολιτική σύσκεψη για την τύχη των νησιών του Αιγαίου.
Λένε πως κάθε σπίτι της Καρπάθου έχει και έναν μετανάστη στην Αμερική, τον Καναδά ή την Αυστραλία. Πολλούς και σημαντικούς πρεσβευτές της Καρπάθου στα πέρατα της γης…
Εχουμε πολλούς Ελληνες από την Αυστραλία και την Αμερική. Την Κάρπαθο την στηρίζουν όλοι οι μετανάστες, που έφυγαν από το νησί. Οι γονείς που ζουν στο εξωτερικό στέλνουν τα παιδιά στο νησί, όσο περισσότερο μπορούν και μεταδίδουν την αγάπη τους αυτή στα παιδιά τους και τηρούν τα ήθη και τα έθιμά μας. Θα ήθελα να πω, πως ομογενείς δεύτερης γενιάς Καρπαθίων και Μενεδιατών έχουν επιστρέψει και ας μην έχουν ζήσει ή γεννηθεί στην Ελλάδα.
Και εσείς επιστρέψατε στο νησί με την ανέγγιχτη ομορφιά και τους περήφανους κατοίκους. Τι σας έφερε πίσω στην Κάρπαθο;
Οπως σας είπα, πολλοί Καρπάθιοι επιστρέφουν από βαθειά αγάπη στο εξαιρετικό νησί με την άγρια ομορφιά, που πρέπει να το ζήσει κανείς από κοντά για να το καταλάβει. Το νησί έχει μεγάλες προοπτικές, αρκεί να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Εχουμε καλή θάλασσα, καλό φαγητό, ορεινά χωριά με παράδοση, ασυναγώνιστα ηλιοβασιλέματα, για μια αυθεντική ελληνική εμπειρία. Ενα ακόμα πλεονέκτημα του νησιού είναι ότι έχουμε ντόπιους και δουλεύουν στο νησί.
Πώς έχετε οργανώσει το φετινό Δεκαπενταύγουστο; Θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις;
Δεν θα γίνει το παραδοσιακό τραπέζι που κάνουμε στο Μέγαρο του χωριού φέτος λόγω του κορωνοϊού. Θα δοθούν φαγητά σε όλους τους πιστούς που θα έρθουν να προσκυνήσουν και θα τα πάρουν στο σπίτι τους. Τα φαγητά τα φτιάχνει ο κ. Μανώλης Σεβνταλή που είναι ο παραδοσιακός μάγειρας του χωριού σε όλα τα πανηγύρια και σε όλους τους γάμους, που γίνονται στις Μενετές. Σε κανονικές συνθήκες κάθε χρονιά είχαμε πάνω από 1.000 άτομα στη γιορτή της Παναγίας. Φέτος κάτω από 700 δεν πιστεύω να έχουμε. Οι Καρπάθιοι αλλά και οι ξένοι τιμούν και το πανηγύρι και το χωριό και τη θαυματουργή εκκλησία μας. Η Παναγία είναι η προστάτιδα του χωριού μας και ολόκληρου του νησιού. Δίνει δυνάμεις σε κάθε χωριανό, είτε στην Κάρπαθο, είτε στο εξωτερικό και έχει κάνει πάρα πολλά καταγεγραμμένα θαύματα στα 180 χρόνια που είναι εκεί. Σημαντικό για τη Παναγία είναι η ευκαιρία των αποδήμων, να βρεθούμε όλοι μαζί στον τόπο μας και να ξαναζήσουμε τις αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και από διηγήσεις από τους γονείς, τους παππούδες μας και τις περασμένες γενιές να τραγουδήσουμε τις παραδοσιακές μας μαντινάδες στα καφενεία και να βιώσουμε από κοινού αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα, που μόνο στην Κάρπαθο μπορείς να συναντήσεις.
πηγή: www.ekirikas.gr