Το όραμα του Αντιδημάρχου Μανώλη Παραγυιού στην επόμενη μέρα της Καρπάθου

Το όραμα του Αντιδημάρχου Μανώλη Παραγυιού στην επόμενη μέρα της Καρπάθου

ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2042 “ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ  ΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συμπατριώτες Απανταχού της Γης καλησπέρα σας .

  Ευχαριστώ τον διοργανωτή της ημερίδα κ. Δημελλά για την πρόσκληση του καθώς και τον οικοδεσπότη Πατέρα Αμβρόσιο για την φιλοξενία .

   Το να παρουσιασει καποιος το όραμα του για το νησί μας σε πέντε λεπτά , με πλήρη περιγραφή και τεχνοκρατικούς όρους είναι αδύνατο .

  Έτσι κι αλλιώς πολλές φορές μιλώντας με τεχνοκρατικούς όρους γίνεσαι αντιληπτός από λίγους .

  Το δικό μου όραμα θα το οριοθετήσω όμως με τίτλους απλότητα και λιτότητα ,που δεν θα στερείται όμως της ουσίας  .

  Της ουσίας που πολλές φορές χάνεται όταν αναλύεις κάτι περαιτέρω  .

     Το φυσικό κάλος, από τις παραλίες μέχρι τα βουνά μας ,ο Πολιτισμός μας απόσταγμα χιλιάδων ετών , η Παράδοση μας που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά ,η παραδοσιακή παραγωγή προϊόντων που παραμένει αυθεντική εκατοντάδες χρόνια, θα πρέπει όχι μόνο να προστατευθούν αλλά να αποτελέσουν και την προμετωπίδα της εξέλιξης μας σαν τόπος .

  Στο μέλλον θα πρέπει να προχωρήσουμε με ισχυρή ταυτότητα κι όχι αλλοτριωμένοι όπως ορισμένοι θεωρούν .

  Η ισχυρή ταυτότητα θα είναι αυτή που θα μας κάνει ξεχωριστούς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που οι περισσότεροι θα είναι ίδιοι !

  Μην ξεχνάμε ότι η ισχυρή ταυτότητα μας είναι αυτή που κάθε χρόνο οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των αποδήμων Καρπαθίων να επισκέπτεται το γενέθλιο τόπο ,  να συντηρεί και να επενδύει σε αυτόν χωρίς φειδώ εξόδων ή κόπου .

  Η ισχυρή ταυτότητα με την παράδοση και την φιλοξενία που την χαρακτηρίζει , σε συνδυασμό με το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο , είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε η τουριστική βιομηχανία του τόπου που θρέφει έμμεσα ή άμεσα όλο τον πληθυσμό .

  Η ενεργειακή αυτονομία , θα αποτελεί το στοίχημα της επόμενης εικοσαετίας και θα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι στις εξελίξεις με την επεξεργασία όχι μόνο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά κυρίως με την επεξεργασία του υδρογόνου που θα κυριαρχήσει στις επόμενες δεκαετίες.

  Η επάρκεια ύδατος ,όσο παράξενο κι αν φαίνεται , θα είναι επίσης στο μέλλον ένα εμπόδιο το οποίο θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να ξεπεράσουμε .

  Η κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε ήδη , συνέπεια της κλιματικής αλλαγής , και θα κλιμακωθεί με τα χρόνια θα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους ώστε οι απώλειες από τις πολλές φυσικές καταστροφές που θα αντιμετωπίσουμε να είναι οι ελάχιστες δυνατές .

  Η διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να αφήνει πλέον μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και η Κάρπαθος να έχει γίνει zero waste island , όχι για να συμμορφωθούμε σε κάποια ευρωπαϊκή οδηγία αλλά επειδή έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές.

  Σα νησί που είμαστε θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει τις απαραίτητες εκείνες υποδομές ώστε να διευκολύνουμε στο μέγιστο την διασύνδεση μας με τα άλλα νησιά και την ηπειρωτική χώρα . Θα πρέπει να έχουμε εξασφαλισμένη επαρκή αλλά και βιώσιμη συγκοινωνία .

  Τέλος , θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από  στασιμότητα του πληθυσμού . Η αύξηση του πληθυσμού κι ειδικά του ενεργού πληθυσμού, στην οποία πρέπει να στοχεύσουμε ,  θα οδηγήσει και σε αύξηση του παραγωγικού δυναμικού που θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική εξέλιξης στον τόπο .

  Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχουν οι απαιτούμενες δράσεις .

  Δράσεις  από τους θεσμικούς φορείς , δράσεις από την κοινωνία και δράσεις από τους Απόδημους Καρπαθίους με τον μεγάλο πληθυσμό και την τεράστια δυναμική που διαθέτουν .

    Οι δράσεις αυτές θα πρέπει όμως απαραιτήτως να βρίσκονται υπό την ομπρελα ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου , βάσει του οποίου θα υλοποιείται κάθε μεμονωμένη δράση .

  Σε αντίθετη περίπτωση, όπως έχουμε παρατηρήσει πολλάκις , όταν η μία δράση είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη της άλλης δημιουργούνται προβλήματα που βαλτώνουν την πρόοδο του τόπου .

  Τα βασικά εργαλεία – κριτήρια για την υλοποίηση των δράσεων που θα επιφέρουν τα αποτελέσματα που ανέφερα αρχικά είναι τρία και θα πρέπει να τα πληρούν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας  :

  Η γνώση , η αγάπη για τον τοπο και η συναίσθηση της υποχρέωσης και της ευθύνης που καθένας αναλαμβάνει .

  Η γνώση είναι αυτή που θα μας κατευθύνει στο σωστό δρόμο για την υλοποίηση κάθε στόχου , η αγάπη για τον τόπο θα είναι αυτή που θα μας κάνει να ξεπερνάμε κάθε δύσκολο βήμα που θα συναντάμε στον δρόμο αυτό και η συναίσθηση της ευθύνης που ο καθένας αναλαμβάνει θα είναι αυτή που θα μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια να φτάσουμε στο πέρας του δρόμου αυτού .

  Με γνώσεις , αγάπη για την Κάρπαθο – αληθινή αγάπη στην πράξη κι όχι στα λόγια – και συναίσθηση της ευθύνης που ο καθένας αναλαμβάνει θα φτάσουμε το 2042 σε μια Κάρπαθο που θα απέχει έτη φωτός από αυτήν του 2022 .

  Χωρίς γνώσεις , χωρίς αγάπη για τον τόπο μας , χωρίς συναίσθηση της ευθύνης που ο καθένας αναλαμβάνει και κυρίως χωρίς ΟΜΟΝΟΙΑ το 2042 , πιστέψτε με , θα μοιάζει υπερβολικά με το 2022 .

 

Κάρπαθος 22/07/2022

  Μανόλης Παραγυιός

Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Δήμου Καρπάθου