Μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν και η επανίδρυση της Αγροφυλακής, επίσης την πρόσληψη δημοτικών υπαλλήλων με αποκλειστική εργασία την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων και να βρεθεί τρόπος που τα ενώτια που τοποθετούνται στα ζώα να είναι δεσμευτικά για κάθε κτηνοτρόφο.
Στην Αίθουσα Γερουσίας συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 9 Μαρτίου, η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ με θέμα ημερήσιας διάταξης:«Ανεξέλεγκτη βόσκηση».Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν τους:
- ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης,
- ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς,
- ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιος Αμυράς,
- ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Συμεών Κεδίκογλου,
- ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος,
- ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος- Ευάγγελος Αραβώσης,
- ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και
- ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), κ. Δημήτριος Μελάς.
Επίσης, είχαν προσκληθεί, προκειμένου να ενημερωθούν (μέσω τηλεδιάσκεψης), εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της χώρας. Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Νισύριος.
Ως πρώτο και ουσιαστικό συμπέρασμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι όλοι αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα. Θα υπάρξει επανάληψη της συνεδριάσεως και όπως φάνηκε από τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες η κίνηση του Δήμου Καρπάθου με την επιστολή και τη συνεργασία με τους άλλους 8 νησιωτικούς δήμους έπιασε τόπο!
Όπως είχαμε γράψει στα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ στις 15 Δεκεμβρίου 2021, με πρωτοβουλία του γεωπόνου του δήμου Kαρπάθου συντονίστηκαν 8 νησιωτικοί δήμοι και έστειλαν επιστολές με προτάσεις στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩ.ΤΕ.), ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεπιτήρητης βόσκησης.
Στην κίνηση αυτή, εκτός από την Κάρπαθο, συμμετέχουν οι Δήμοι: Ρόδου, Κω, Κάσου, Σύμης, Σίφνου, Σέριφου και η Αμοργού.
Με τον νόμο 4056/12 έχει ανατεθεί στους Δήμους η ευθύνη της περισυλλογής των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και η εκποίησή τους. Ωστόσο οι Δήμοι δεν έχουν καμιά σχέση με βοσκότοπους, επιδοτήσεις και με τα όποια πρόστιμα.
Το μεγάλο πρόβλημα που εξελίχθηκε σε μάστιγα και για την Κάρπαθο ξεκινά από την ανωνυμία που έχουν τα παραγωγικά ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους, τα βουνά και τα χωράφια του νησιού. Χωρίς ενώτια, τα οποία είναι υποχρεωτικά αλλά κάποιοι αποφεύγουν τη χρήση τους, δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν τα ζώα τους όταν προκαλούν ζημιές.
Οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι η περισυλλογή των «αδέσποτων» ζώων είναι αδύνατη κι αυτό είτε γιατί δεν έχουν προσωπικό, είτε γιατί δεν βρίσκουν εθελοντές, ούτε καν με αμοιβή. Από τον Δήμο Καρπάθου απαντούν ότι δεν αναλαμβάνουν ούτε από άλλα νησιά γιατί φοβούνται την αντίδραση των κτηνοτρόφων.
Είναι γνωστό ότι στην Κάρπαθο το πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και είναι ανεξέλεκτο, για αυτόν το λόγο ο Δήμος δέσμευσε στον προϋπολογισμό του 20.000 ευρώ, με στόχο να βρεθεί «εργολάβος» και να αναλάβει την περισυλλογή. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μιλάμε για 100 ευρώ ανά ζώο. Τρία χρόνια γίνονται προσπάθειες, ωστόσο δεν βρίσκεται κανείς για να αναλάβει αυτή τη δουλειά!
Ανάμεσα στις προτάσεις που έκαναν τα 8 νησιά ξεχωρίζει εκείνη που αναφέρει την επανίδρυση της Αγροφυλακής, επίσης την πρόσληψη δημοτικών υπαλλήλων με αποκλειστική εργασία την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων και να βρεθεί τρόπος που τα ενώτια που τοποθετούνται στα ζώα να είναι δεσμευτικά για κάθε κτηνοτρόφο.
Το ΓΕΩ.ΤΕ., όπως ενημέρωσε τους οκτώ Δήμους που συμμετέχουν στην προσπάθεια, έστειλε τις προτάσεις τους στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωσή τους και την προσπάθεια να βρεθούν βέλτιστες λύσεις για το φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τα νησιά.
Σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια έχει ο Καρπάθιος βουλευτής Μάνος Κόνσολας αφού η σημερινή συνεδρίαση ήταν μια δική του πρωτοβουλία.
Ο Μάνος Κόνσολας έχει ήδη καταθέσει συνολική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και καθιστούν αναποτελεσματικές και ανεφάρμοστες ορισμένες διατάξεις του.
Ο κ. Κόνσολας έχει προτείνει εναλλακτικές προτάσεις, όπως :
– Η δημιουργία χρηματοδοτικού προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων ζώων για τους δήμους, προκειμένου να προσλάβουν προσωπικό και να δημιουργήσουν σταυλικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οι μικροί νησιωτικοί δήμοι.
– Η επανίδρυση της Αγροφυλακής ή η ενίσχυση του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων της Δασικής Υπηρεσίας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και επιβολής προστίμων για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα.
– Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημιουργίας αλλά και βελτίωσης βοσκοτόπων.
– Η εκχώρηση της αρμοδιότητας επιβολής προστίμων στους δήμους, οι οποίοι θα συνεργάζονται για αυτό το σκοπό με την Ελληνική Αστυνομία