Το άνοιγμα του τουρισμού δεν αποτελεί στοίχημα, με τον τουρισμό δεν μπορεί να «τζογάρει» κανείς.
Είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να πετύχει.
Πριν από 13 μήνες, την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας είχα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφαλούς μετακίνησης στην Ευρώπη. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό, ενώ συζητήθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ.και Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους ευρωβουλευτές μας.
Τότε, δεν υπήρχαν τα εμβόλια και η ιδέα που είχε κατατεθεί αφορούσε στο πιστοποιητικό αρνητικού τεστ για τις μετακινήσεις των πολιτών.
Πριν από ένα χρόνο, η Ευρώπη ήταν διστακτική στην εφαρμογή αυτής της ιδέας. Οι συνθήκες, όμως,άλλαξαν, οι συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό, στις μεταφορές και στην οικονομία, αλλά και η ανάγκη υγειονομικής θωράκισης, επέβαλαν μια άλλη λογική.
Ο Πρωθυπουργός στήριξε αυτή την ιδέα, την εμπλούτισε και κυρίως αγωνίστηκε, προκειμένου το πράσινο πιστοποιητικό να αποτελέσει ευρωπαϊκή απόφαση και πολιτική. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να πείσει για την αναγκαιότητα αυτού του πράσινου πιστοποιητικού.
Στην Ελλάδα θα μπορούν να εισέρχονται όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ. Συγκριτικό πλεονέκτημα για ένα τουριστικό προορισμό είναι πλέον το αίσθημα ασφάλειας.
Τώρα, όμως, πρέπει να τεθεί σε ισχύ η πλατφόρμα και η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικών μοριακών τεστ των άλλων χωρών. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να ενεργοποιηθεί το πράσινο πιστοποιητικό στο διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να λειτουργήσει υπάρχει ένα κενό ασφαλείας που πρέπει να καλυφθεί. Για τη χώρα μας αυτή είναι μια άμεση προτεραιότητα, απαιτεί βήματα όπως:
1ον: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα σε όλες τις πύλες εισόδου.
2ον: Υποδομές στις πύλες εισόδου που θα σκανάρουν την πιστότητα και εγκυρότητα τεστ και πιστοποιητικών.
Τα παραπάνω πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.
Παράλληλα, το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού προϋποθέτει μια επαρκή προετοιμασία για να έρχονται επισκέπτες με υγειονομική θωράκιση και έλεγχο αλλά,κυρίως, για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι ελέγχθηκαν και πριν την αναχώρησή τους.
Αυτό είναι σημαντικό για να αρθούν εμπόδια και επιφυλάξεις από άλλες χώρες αφού οι δύο πιο σημαντικές χώρες-αγορές για τον τουρισμό μας, η Γερμανία και η Βρετανία εξακολουθούν να θέτουν περιορισμούς για τους πολίτες τους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Η διενέργεια rapid test κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα, θα άρει αυτά τα εμπόδια, αλλά δεν είναι μια απλή διαδικασία. Από τώρα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία πάνω σε τρεις άξονες:
1ον: Επάρκεια σε αριθμό rapid test.
Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος του 50% των επισκεπτών του 2019 θα πρέπει να έχουμε 15 εκ. rapid test. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 31,3 εκ. επισκέπτες. Αξίζει, επίσης, να θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχικά, προμηθεύτηκε 20 εκατ. rapid testαντιγόνων που θα μοιραστούν αναλογικά σε όλες τις χώρες. Το βάρος πέφτει στη χώρα μας που θα πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα την προμήθεια των τεστ για να είναι διαθέσιμα.
2ον: Η διενέργεια και η άμεση έκδοση αποτελεσμάτων στα rapid test.
Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας αφού το αρνητικό τεστ είναι προϋπόθεση για την αναχώρηση των τουριστών, πρέπει να γίνει και να εκδοθούν μέσα σε 24 ώρες τα αποτελέσματα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας και άμεσης έκδοσης αποτελεσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, σε ένα προορισμό όπως η Ρόδος ή η Κέρκυρα μπορεί σε μια μέρα αιχμής να αναχωρούν 10.000 επισκέπτες. Αυτό σημαίνει υποδομές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για την ταχύτατη έκδοση αποτελεσμάτων αυτού του μεγάλου αριθμού rapidtest.
Ανάλογη κάλυψη, όμως, πρέπει να υπάρχει για τα μικρότερα νησιά, να υπάρξει πλήρης εφοδιασμός περιφερειακών ιατρείων και φαρμακείων με rapid test.
Υπάρχουν φυσικά και άλλες παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η ένταση των εμβολιασμών και η ενίσχυση των υποδομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
Κλείνω με την υπόμνηση ότι το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού είναι εθνική υπόθεση. Από την έκβασή του θα εξαρτηθεί και η πορεία του τουρισμού μας τα επόμενα χρόνια.
πηγή: www.karfitsa.gr