Στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες

Στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες

 

 

Άρθρο του Μάνου Κόνσολα

Υφυπουργού Τουρισμού  Βουλευτή Δωδεκανήσου  Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Η Τουρκία ασκεί από τις αρχές του 2000 αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική, χωρίς προσχήματα. Η «ανακάλυψη» τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, υπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική, καθώς κινείται στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά μας.

Σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου, το επιχείρημα περί τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω, δεν μπορεί να σταθεί.

Στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες με τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και των πολιτιστικών τους καταβολών.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 19 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και με την ένταξη των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό, οι Μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες, που ζουν σε Ρόδο και Κω, τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης, εν σχέσει με τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, με τους άλλους Έλληνες.

Με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, η μόνη, αναγνωρισμένη νομικά, μειονότητα είναι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

Η Ελλάδα, αλλά και τα Δωδεκάνησα, διαχρονικά, έχουν επιδείξει σεβασμό στις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στο πεδίο της πραγματικής ζωής, εκεί που φαίνονται, αλλά και κρίνονται όλα,  χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη Ρόδο και στην Κω, ζουν αρμονικά εδώ και δεκαετίες.

Υπάρχει πλήρης σεβασμός στα μουσουλμανικά μνημεία και τεμένη, τα οποία συντηρούνται και όπου χρειάζεται, προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης. Και φυσικά ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει με την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το καθεστώς Ερντογάν σε ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγιά Σοφιά.

Επίσης, η  ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η καθιέρωση  ποσόστωσης για την εισαγωγή μουσουλμάνων φοιτητών στα Πανεπιστήμια, δείχνει πολλά για το επίπεδο δημοκρατικών και θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα μας, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας στα Δωδεκάνησα, Έλληνες πολίτες και αυτοί όπως και εμείς, δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να δηλητηριάσει την ειρηνική και αρμονική συμβίωση μας σε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.

Αυτή η αρμονική και ειρηνική συμβίωση δημιουργεί καλούς πολίτες. Οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας είναι φιλήσυχοι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στα Δωδεκάνησα.

Η πρόσφατη υπόθεση κατασκοπείας που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και τις τουρκικές αρχές, δεν αναιρεί το παραπάνω συμπέρασμα.

Κλείνοντας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων της Ρόδου, που καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης από την πλευρά της Τουρκίας και τα λέει όλα με 46 μόνο λέξεις: «Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και τους Νόμους της. Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όποιος δεν τιμά την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα.»

Αυτές τις 46 λέξεις, τις προσυπογράφουμε όλοι μας και αποτελούν την δική μας απάντηση, χριστιανών και μουσουλμάνων,  στην προσπάθεια της Τουρκίας να «ανακαλύψει» τουρκική μειονότητα στη Ρόδο.