Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση και προετοιμασία των δομών υγείας στα μικρά νησιά, προκειμένου να διενεργούν τα απαραίτητα τεστ για την επιστροφή των τουριστών στην χώρα τους.
Στην παρέμβασή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι για την είσοδο των επισκεπτών στη χώρα μας, πέρα από το πράσινο πιστοποιητικό που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στον Ιούνιο, προβλέπεται η συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Για την αναχώρησή τους και για να επιστρέψουν στις χώρες τους, θα απαιτείται είτε μοριακό τεστ είτε rapid test, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, επιβάλλει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.
Αναφέρεται στην ετοιμότητα και στην επάρκεια των δομών δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά να διαθέσουν αλλά και να διενεργήσουν τα τεστ, διευκολύνοντας την αναχώρηση των επισκεπτών μας.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με αναλώσιμα και επαρκή αριθμό τεστ, αλλά και να έχουν ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό για να εκδίδουν τα αποτελέσματα ή να διεκπεραιώνουν τις αυξημένες ανάγκες.
Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα την Πάτμο, στην οποία το Κέντρο Υγείας διαθέτει μηχάνημα για την ανάλυση μοριακών τεστ αλλά δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ ενώ απαιτείται και η ενίσχυση με προσωπικό.
«Είναι δεδομένο ότι όσοι προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε μικρά νησιά, θα έχουν την απαίτηση να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τεστ για να μπορούν να αναχωρήσουν χωρίς πρόβλημα για τη χώρα τους. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αυτό θα λειτουργήσει ανασχετικά στις κρατήσεις, σε μια συγκυρία που έχουμε ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά, κυρίως, να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και ανοίγει τον τουρισμό με ασφάλεια», επισημαίνει ο κ. Κόνσολας.
Με δεδομένο ότι στα μικρά νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, δεν υπάρχουν ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, το βάρος πέφτει στις δομές δημόσιας υγείας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, που όπως προτείνει ο κ. Κόνσολας, πρέπει:
– να ενισχυθούν με προσωπικό για την τουριστική περίοδο.
– να εφοδιαστούν με επαρκή αριθμό τεστ.
– να εξεταστεί και η επικουρική συνδρομή των φαρμακείων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Αθήνα, 14 Μαΐου 2021
Α.Π.: 6552/14.5.2021
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση με προσωπικό και εφοδιασμός με τεστ των δομών δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά, προκειμένου να διενεργούν τα απαραίτητα τεστ για την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους»
Κύριε Υπουργέ,
Το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά συλλογική και εθνική υπόθεση που πρέπει να επιτύχει.
Το πρωτόκολλο εισόδου και εξόδου για τους τουρίστες στη χώρα, καθορίστηκε ως εξής:
Για την είσοδο των τουριστικών στη χώρα μας, πέρα από το πράσινο πιστοποιητικό που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στον Ιούνιο, προβλέπεται η συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Για την αναχώρησή τους και για να επιστρέψουν στις χώρες τους, θα απαιτείται είτε μοριακό τεστ είτε rapid test. Εδώ ακριβώς πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προετοιμασία, από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.
Αναφέρομαι στην ετοιμότητα και στην επάρκεια των δομών δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά να διαθέσουν και να διενεργήσουν τα τεστ, διευκολύνοντας την αναχώρηση των επισκεπτών μας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με αναλώσιμα και επαρκή αριθμό τεστ, αλλά και να έχουν ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό για να εκδίδουν τα αποτελέσματα ή να διεκπεραιώνουν τις αυξημένες ανάγκες.
Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα την Πάτμο, στην οποία το Κέντρο Υγείας διαθέτει μηχάνημα για την ανάλυση μοριακών τεστ, αλλά δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ, ενώ απαιτείται και η ενίσχυση με προσωπικό.
Είναι δεδομένο ότι όσοι προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε μικρά νησιά, θα έχουν την απαίτηση να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τεστ για να μπορούν να αναχωρήσουν χωρίς πρόβλημα για τη χώρα τους. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αυτό θα λειτουργήσει ανασχετικά στις κρατήσεις, σε μια συγκυρία που έχουμε ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό αλλά κυρίως να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και ανοίγει τον τουρισμό με ασφάλεια.
Σε μικρά νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, δεν υπάρχουν ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Αυτό σημαίνει ότι για την διενέργεια των τεστ, που αποτελούν προϋπόθεση για να αναχωρήσουν οι τουρίστες και να μην μπουν σε καραντίνα φτάνοντας στη χώρας τους, το βάρος πέφτει στις δομές δημόσιας υγείας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία.
Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει:
– να ενισχυθούν με προσωπικό για την τουριστική περίοδο,
– να εφοδιαστούν με επαρκή αριθμό τεστ,
– να εξεταστεί και η επικουρική συνδρομή των φαρμακείων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
Με ποιο τρόπο και χρονοδιάγραμμα, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην προετοιμασία των δομών δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά σε ό, τι αφορά στη διενέργεια των τεστ που είναι απαραίτητα για την αναχώρηση των επισκεπτών από τη χώρα μας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Μάνος Κόνσολας