Η πανδημία άλλαξε το σύνολο των δεδομένων, αλλά και των βεβαιοτήτων που ήταν συνδεδεμένες με τον τουρισμό.
Η Κάρπαθος έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία: να διαμορφώσει το δικό της μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, τη δική της ξεχωριστή τουριστική ταυτότητα.
του Μάνου Κόνσολα στα Καρπαθιακά Νέα
Βουλευτή Δωδεκανήσου – Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η Κάρπαθος πρέπει να είναι έτοιμη την επόμενη μέρα.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού θα φέρει στο προσκήνιο μεγάλες αλλαγές, νέες συνήθειες:
– Ο μαζικός τουρισμός υποχωρεί, οι επισκέπτες αναζητούν πλέον άλλους ρυθμούς, αυθεντικούς προορισμούς.
– Κερδίζουν έδαφος νέες μορφές τουρισμού.
– Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που ταξιδεύουν.
– Κυρίαρχο κριτήριο αποτελεί το περιβάλλον, το «πράσινο» αποτύπωμα κάθε προορισμού.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, προσφέρουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Κάρπαθο, για να διαμορφώσει το νησί τις προϋποθέσεις ενός αυτόνομου πρότυπου τουριστικής ανάπτυξης.
Η Κάρπαθος πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα, στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, στην ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και στην αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων.
Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια για την ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων.
Η αυθεντικότητα, επίσης, της Καρπάθου, ως τουριστικού προορισμού, μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την αναπαλαίωση και τον εξοπλισμό αυθεντικών καρπαθιακών κτισμάτων (σπίτια, μύλοι, στάβλοι) που μπορούν να αξιοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα στα χωριά και στους οικισμούς του νησιού.
Η ανάπτυξη νέων υποδομών 5G, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή διασύνδεση των νησιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών επιχειρήσεων, υπηρεσίες και συναλλαγές θα πραγματοποιούνται ψηφιακά στο μέλλον.
Όλα αυτά, όμως, συνδέονται και με τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, μιας ξεχωριστής και διακριτής ταυτότητας τουριστικού προορισμού για την Κάρπαθο, που περιλαμβάνει:
– Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον άξονα Καρπάθου – Σαρίας και Αστακιδονησίων.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια αυτοδύτες, από τους οποίους το 70% επιλέγουν τη Μεσόγειο για τις καταδυτικές διακοπές τους. Έχουν μέσο όρο παραμονής σε ένα προορισμό τις 10 μέρες, ταξιδεύουν και τις 4 εποχές του χρόνου και τα έσοδα από τον καταδυτικό τουρισμό ανέρχονται στα 4 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
– Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε όλες τις μορφές του (κρουαζιέρα, yachting και τα αθλήματα που εκπορεύονται από αυτά).
Η Κάρπαθος πρέπει να προχωρήσει στη χωροθέτηση και αδειοδότηση μαρίνας η κατασκευή της οποίας μπορεί να γίνει μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω της ένταξής της στις στρατηγικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για να χαρακτηριστεί το νησί πύλη εισόδου, με τις ανάλογες υποδομές, και να θεωρηθεί επιλέξιμο για μικρές κρουαζιέρες.
– Ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού.
Προϋπόθεση η διαμόρφωση και πιστοποίηση αναρριχητικών πεδίων και διαδρομών σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές του νησιού (Κυρά Παναγιά, Άπελλα, Φαράγγι της Φλασκιάς).
– Ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ανάδειξη της λαϊκής και λαογραφικής παράδοσης και της γαστρονομίας της περιοχής.
Σημεία αιχμής η ανάδειξη της επισκεψιμότητας της Σαρίας με την εκτέλεση έργων συντήρησης στα μνημεία, η δημιουργία ενός καινοτομικού λαογραφικού μουσείου στην Όλυμπο και η μετατροπή της λαϊκής τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού σε εμβληματικά στοιχεία του τουριστικού προϊόντος.
Η επόμενη μέρα για την Κάρπαθο απαιτεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Απαιτεί τη συνεργασία όλων μας, κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, όλοι μαζί, όμως, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.