Μαύρη επέτειος για την Κάρπαθο. Ένας χρόνος από τη φωτιά που έκαψε 4.500 στρέμματα δάσους

Μαύρη επέτειος για την Κάρπαθο. Ένας χρόνος από τη φωτιά που έκαψε 4.500 στρέμματα δάσους

 

Ήταν απόγευμα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ξέσπασε φωτιά  στην περιοχή των Μύλων του χωριού Σπόων. Μια φωτιά που έμελλε να αφήσει το μελανό στίγμα της στο νησί αφού έκαιγε για σχεδόν 2 βδομάδες και στο πέρασμα της έκαψε 4.500 στρέμματα δάσους

Όπως είχε αναφέρει εκείνες τις ημέρες, στα Καρπαθιακά Νέα, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καρπάθου, Πυραγός Δημήτρης Αϊβάτογλου, «η φωτιά ξεκίνησε με ΒΔ ανέμους εντάσεως 8-9 μποφόρ! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πυροσβέστες κρατούσαν τις μάνικες και έριχναν νερό προς τη φωτιά μα ήταν τέτοια η δύναμη του ανέμου που έστρεφε το νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Δεν έφτανε η πρώτη φωτιά που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Μια νέα φωτιά,  8 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, άναψε στο Απέρι την επόμενη ημέρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 24 προς 25 Σεπτεμβρίου. Η φωτιά αυτή ξεκίνησε περίπου από το ύψος της διακλάδωσης για την Κυρά Παναγιά και λίγες ώρες αργότερα βρισκόταν πάνω από το νεκροταφείο του Απερίου.

Μόλις μια βδομάδα αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου 2021,  η Κάρπαθος μετρούσε τρεις φωτιές. Το ένα μέτωπο βρισκόταν πάνω από τα Άπελλα, το δεύτερο μεταξύ Μεσοχωρίου-Σπόων και το τρίτο ήταν μεταξύ Κάτω Λάκου και Κυράς Παναγιάς. 

Δυο καναντέρ  και 3 ελικόπτερα επιχειρούσαν από τον αέρα, καθώς και συνολικά 60μελή δύναμη της Πυροσβεστικής η οποία έχει έρθει από Ρόδο, Σάμο, Αθήνα αλλά και πάρα πολλοί εθελοντές, νέοι και νέες του νησιού, είχαν πέσει, ο καθένας με τον τρόπο του, στα μέτωπα της φωτιάς.

Ακόμη ένα στοιχείο που φανερώνει την προσπάθεια των Πυροσβεστών. Η πρώτη φωτιά, που ξεκίνησε από την είσοδο των Σπόων, έφτασε να καίει δέντρα ψηλά στο βουνό και ανάγκασε τους Πυροσβέστες να επιχειρούν σε υψόμετρο 942 μέτρων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, η φωτιά εξακολουθούσε να σιγοκαίει κάτω από το χώμα και έβγαλε αναζωπύρωση ψηλά στο βουνό, που βρίσκεται απέναντι από τους  Μύλους των Σπόων. Σε εκείνο το σημείο οι Πυροσβέστες την πάλεψαν δέντρο-δέντρο ώστε να μην τους ξεφύγει.

Μια ακόμη ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, αναφέρει ότι πίσω από την πυρκαγιά των Σπόων φαίνεται πως υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα και κάποιοι αναρωτιούνται μήπως πρόκειται ακόμη και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η φωτιά δυστυχώς άφησε πίσω τα σημάδια της. Παρανάλωμα του πυρός στο Σπόα έγιναν οι ανεμόμυλοι του Γεώργιου Δήμαρχου στη θέση Πύργος, καθώς και του Εμμανουήλ Χαλκιά του Κων/νου όπως και η εξοχική κατοικία του Γεώργιου Διακολιού στην ίδια περιοχή.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά τη θλιβερή επέτειο, περιμένουμε με αγωνία τις υποσχέσεις-δεσμεύσεις των πολιτικών προσώπων που αγαπούν την Κάρπαθο. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να γίνει Πυροσβεστικός Σταθμός Δ τάξεως! 

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια νέα πρόταση.

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου σε επιστολή από το 2006, δηλαδή πριν από 16 χρόνια, είχε αναφέρει:

Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει το Κλιμάκιο Καρπάθου να γίνει Σταθμός Δ’ Τάξης για τους εξής λόγους.

      1.Να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της Καρπάθου να έρχονται στη Ρόδο για «ένα χαρτί» της Πυροσβεστικής, για μία   Αίτηση πυρασφαλείας και μία βεβαίωση που τους αναγκάζει να παραμένουν στη Ρόδο για μέρες.

  1. Να αποκτήσει αυτάρκεια το νησί σε Πυροσβεστική κάλυψη και να μην είναι εξαρτημένο από την αποστολή βοήθειας που πολλές φορές δεν μπορεί να πλησιάσει το νησί λόγω καιρικών συνθηκών.

3.Να ενισχύεται το Π/Κ Καρπάθου τους θερινούς μήνες από το πεζοπόρο της ΕΜΑΚ, καθότι η μεταφορά προσωπικού
αποδυναμώνει δραματικά την Π.Υ Ρόδου και δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης του, ο δε χρόνος μετάβασης από Ρόδο πλησιάζει αυτόν της Αθήνας από όπου η αποστολή μίας ομάδας πεζοπόρου δεν μειώνει τη δύναμη της ενώ η Ρόδος δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια.

23.9.2022

Καρπαθιακά Νέα