ΠΑΝΩ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΣΤΑ: ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Time: Apr 15, 2021 08:00 PM Athens
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΚΡΗΤΣΙΩΤΟΥ
Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/95366603869?pwd=RGpUVkoxSThqZmRlT1RkV1l5YktEZz09
Meeting ID: 953 6660 3869
Passcode: MYT3Nw
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ 2021
“Η ΣΟΥΣΤΑ ΣΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ:ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ &ΚΡΗΤΗ”
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΟΡΟΥ CID-UNESCO
Με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Χορού (2021) στο Διαδίκτυο, δίνουμε την ευχή να ξαναζήσουν οι χοροί στους δρόμους, στις πλατείες, στα πάρκα, στις σκηνές και τα χορευτικά ξεδόματα σε γλέντια και πανηγύρια.
Ο εξ αποστάσεως εορτασμός θα έχει την μορφή συνάντησης-συζήτησης με σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ζωντανά παραδείγματα μουσικής. Το θέμα, οι Σούστες Δωδεκανήσων και Κρήτης, με αναφορά σε λίγα μόνο παραδείγματα της περιοχής, θα μπορέσει να δείξει πως όσο πλησιάζουμε στην ανατολικο-κρητικο-δωδεκανησιακή πολιτισμική λεκάνη η Σούστα πλάθεται και αναπλάθεται σαν εκδοχή η μια, της άλλης. Δεν είναι μόνο το τόξο Ανατολικής Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου που συνεπάγεται το πάρε -δώσε μουσικο-κινητικού υλικού. Στην Κάλυμνο η Σούστα λέγεται και Κρητικά. Τα ενσωματωμένα δάνεια σε κάθε επιμέρους μουσικο-χορευτικό πολιτισμό κυκλοφορούν εκ νέου, οδηγώντας σε νέες προσμείξεις. Σε ένα διαχρονικό παιχνίδι ανταλλαγών από κρητικο-δωδεκανησιακά και ευρύτερα μουσικοκινητικά περιβάλλοντα που φέρνουν στο παρόν τον χαρακτήρα της κάθε Σούστας, αλλά και της οικογένειάς τους. Καθώς, μάλιστα, η μουσικοκινητική διάσταση δεν αποκόπτεται από κοινωνικά και πολιτισμικά νοήματα, θα γίνει επιπλέον κατανοητή τόσο η επί μέρους πολιτισμική ιδιαιτερότητα, όσο και η συνολική της περιοχής.
Οι εισηγητές μας, πέραν των άλλων ιδιοτήτων τους, είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι με τους χορούς τους κι επιπλέον , τους ερευνούν και τους διδάσκουν. Σας καλούμε στα παράθυρα του Zoom της παρέας μας. Οι ερωτήσεις και παρατηρήσεις σας θα συμβάλουν στο θέμα .
Μαριγούλα Κρητσιώτου
Πρόεδρος του
Τμήματος Αθηνών του
Διεθνούς Συμβουλίου Χορού