Στην λαογραφική πρωτεύουσα της Καρπάθου ο Ιωάννης Μαρωνίτης

Στην λαογραφική πρωτεύουσα της Καρπάθου ο Ιωάννης Μαρωνίτης

 

Στην Όλυμπο βρέθηκε τον δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και νήσων, Ιωάννης Μαρωνίτης. Ο Γιώργος Χατζηκουτσός και ο Αντρέας Τσαγκάρης, που σχεδίασαν και το πρόγραμμα της επισκέψεως, επέλεξαν τη λαογραφική πρωτεύουσα του νησιού, για να έχει την πιο δυνατή γεύση από τα ολοζώντανα έθιμα της Καρπάθου.

Στο χωριό έφτασαν λίγο πριν τη δύση του ήλιου, στάθηκαν στο σημείο με την απίστευτη θέα και ο κ. Μαρωνίτης, μαγεμένος από την απεραντοσύνη και το πάντρεμα του ήλιου με τη θάλασσα, στάθηκε και περίμενε μέχρι να χαθεί και η τελευταία υποψία του ήλιου.

 

Ο κ. Μαρωνίτης περπάτησε στα σοκάκια την Ολύμπου, είδε το μουσείο “Βασίλη Χατζηβασίλη” και έκανε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον πατριώτη καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηβασίλη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την εκκλησία, άναψε ένα κερί, φίλησε τις εικόνες και έμαθε την ιστορία της από τον εφημέριο της Ολύμπου, π. Ιωάννη Διακογεωργίου.

Αμέσως μετά βρέθηκε στο Πλατή και προσκαλεσμένος από την παρέα, που μόλις είχε ξεκινήσει το γλέντι, κάθησε στο κέντρο της και έζησε τη μοναδική εμπειρία του καρπάθικου γλεντιού. Μάλιστα, όπως προδίδουν οι φωτογραφίες, ο τόσο ο κ. Μαρωνίτης, όσο και ο Γιώργος Χατζηκουτσός, σε αρκετές στιγμές, πάνω στο καρπάθικο γλέντι, δεν έκρυψαν τη συγκίνηση τους!

 

Όμως μια έκπληξη περίμενε τον Πρόεδρο της  UNESCO Πειραιώς και νήσων. Κάθως έφευγαν από το χωριό και με κατεύθυνση προς το αυτοκίνητο, είπαν με τον Γιώργο Χατζηκουτσό να κάνουν μια μικρή στάση, για έναν γρήγορο καφέ, στην ταβέρνα της Μαρίνας Λεντάκη.

Κάθισαν λοιπόν, παράγγειλαν έναν καφέ και καθώς χάζευαν την απίστευτη θέα από το μπαλκόνι έφτασε στο τραπέζι τους ένας δίσκος φορτωμένος με όλα τα καλά! Όλα φτιαγμένα από τα χέρια της Μαρίνας και της αδελφής της Μαρίας!  Μακαρούνες, Βυζάντι, μικρές πιπεριές γεμιστές, γιαλόχορτο (σταμναγκάθι), καρπάθικη φάβα, καβρουμάς, ζυμωτό ψωμί.

Στο τέλος έφεραν λουκουμάδες, με μια ξεχωριστή μυστική συνταγή. Οι λουκουμάδες με το κουμ κουατ, έκλεψαν την αίσθηση της γεύσης και απογείωσαν το κέρασμα. Όλα αυτά οδήγησαν τον κ. Μαρωνίτη να ακυρώσει το πρόγραμμα του.  Στη δεξίωση που ήταν καλεσμένος δεν πήγε ποτέ!

Τόσο ο κ. Μαρωνίτης, όσο κι ο κ.  Χατζηκουτσός, τα έχασαν. Δεν ήταν μόνο η φιλοξενία, ήταν οι γεύσεις, όπως μάθαμε, που άφησαν άφωνη την παρέα. Όλα ντόπια, φρέσκα και καλομαγειρεμένα. Τόσο που ο κ. Μαρωνίτης φώναξε την ιδιοκτήτρια και αφού ευχαρίστησε εκείνη και την αδελφή της, ζήτησε πολλές πληροφορίες για κάθε ένα από τα πιάτα που δοκίμασε.

Πρότεινε να ανέβουν, η Μαρίνα με την αδελφή της Μαρία, στην Αθήνα και να συμμετέχουν στην τριήμερη εκδήλωση που ετοιμάζει, για την προβολή της Καρπάθου, εκεί να μαγειρέψουν για όλο τον κόσμο!

Να σημειώσουμε ότι αυτή η φιλοξενία, που δεν ήταν στο πρόγραμμα, ήταν αυτή που κέρδισε και τις εντυπώσεις του Προέδρου της UNESCO Πειραιώς και νήσων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο κ. Μαρωνίτης δεν έχει ολοκληρώσει την επίσκεψη του στο νησί, όμως είναι τόσο πολύ ενθουσιασμένος, που ήδη έχει ετοιμάσει και ένα πλάνο, μέσω του οποίου θα ανταποδώσει  την αγάπη που δέχτηκε. Αρχές τις Άνοιξης του 2022, προγραμματίζει ένα μεγάλο τριήμερο event στον Πειραιά, στο οποίο σκοπεύει να προβάλει την ιστορία, τα ζωντανά έθιμα, τη μοναδική τοπική κουζίνα, καθώς και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον χαρακτήρα της Καρπάθου.

Μανώλης Δημελλάς www.karpathiakanea.gr