Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στο «Σούλι» της Καρπάθου η επέτειος της Επανάστασης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στο «Σούλι» της Καρπάθου η επέτειος της Επανάστασης

 

Ιδιαίτερα πετυχημένος και φορτωμένος από συναίσθημα ήταν ο φετινός εορτασμός,  ο 77ος από την Επανάσταση της Καρπάθου.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Μανώλης Μαγριπλής, ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα ότι αν και δεν είχαμε καλεσμένη την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που συνέβη πέρυσι, ωστόσο ο κόσμος, από όλη την Κάρπαθο, που ανέβηκε στον Ιερό Βράχο είχε ψυχή και παλμό. Αρχικά έδωσε το παρόν στην εκκλησία, έπειτα στον Ανδριάντα και στη συνέχεια στο τραπέζι, που κάθε χρόνο στρώνεται στο εκκλησιαστικό Μέγαρο. Μάλιστα δε γίνεται να μην αναφέρουμε μια ξεχωριστή παρουσία, στις Μενετές σήμερα το πρωι ήταν και ο κ. Αριστ. Παυλίδης!

 

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης στο εκκλησιαστικό μέγαρο Μενετών – 5 Οκτωβρίου 2021

Από το πρωι οι Μενετές ήταν αναστατωμένες! Το χωριό, ντυμένο με τη γαλανόλευκη περίμενε τους επισκέπτες που θα τιμούσαν τη σπουδαιότερη επέτειο της Καρπάθου. Την Επανάσταση της 5ηςΟκτωβρίου 1944 (και όχι την Απελευθέρωση, η οποία έγινε την επόμενη Άνοιξη).

 

Η μεγάλη μέρα ξεκίνησε με την πρωινή Λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιμ. Αμβρόσιος Μαναρουλάς με τον εφημέριο της Παναγίας των Μενετών π. Μιχαήλ Φράγκο και τον  π. Στυλιανό Φασούλα από το Μεσοχώρι. Μάλιστα, όπως γίνεται σε κάθε επέτειο, στο κέντρο του καθολικού του ναού ήταν τοποθετημένη η ιστορική Σημαία, η Γαλανόλευκη που κυμάτισε για πρώτη φορά μετά από 650 χρόνια στην Κάρπαθο!

Η ιστορική σημαία στο κέντρο του καθολικού της εκκλησίας των Μενετών

Σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα, ο π. Αμβρόσιος, επηρεασμένος και συναισθηματικά φορτισμένος, τελούσε το τρισάγιο υπερ. της Επαναστάσεως και της Ελευθερίας!

Στη συνέχεια το λόγο είχε ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Μελάς, ο οποίος εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας. Όπως ανέφερε ο κ. Μαγριπλής, «ήταν ένας λόγος λακωνικός, δομημένος, συγκροτημένος και ουσιαστικός».

Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο Ηρώο, εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια, με τελετάρχη τον πολύπειρο από τέτοιες εκδηλώσεις δάσκαλο Χάρη Σπανομανωλή, ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων.

Μετρήθηκαν 16 Στεφάνια!

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ας σημειώσουμε το μήνυμα του. Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε την «5η Οκτωβρίου ως 25η Μαρτίου, για τους Καρπάθιους». Πρόκειται για μήνυμα από εκείνα που θα περάσουν στην ιστορία της Επετείου!

Στεφάνια κατέθεσαν οι:

Βουλευτής Ιωάννης Παππάς, Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης  Νισύριος, Έπαρχος Καρπάθου ΗΝ Κάσου Καλλιόπη Νικολαϊδου. Επίσης κατέθεσαν Στεφάνια ο Αστυνομικός διοικητής, ο διοικητής του Λιμεναρχείου, εκπρόσωπος του Στρατού, που έφτασε από τη Ρόδο, εκπρόσωπος Εθνικής Αντίστασης,  καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πηγαδίων κ. Γιώργος Χατζηκουτσός, Αρκάσας, Απερίου και για την Όλυμπο ο εκπρόσωπος πρ. Πρόεδρος ΠΟΡΟΚ κ. Γιώργος Τσαμπανάκης και βέβαια ο Μανώλης Μαγριπλής για την Τοπική Κοινότητα Μενετών.

Παρεβρέθησαν οι κ.κ. Νίκος Νταής Αντιδήμαρχος Β. Καρπάθου, Μανώλης Βασιλαράκης Αντιδήμαρχος, Γεώργιος Δήμαρχος Αντιδήμαρχος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Παραγιός, καθώς και αρκετοί από τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Καρπάθου.

Η σεμνή τελετή στον Ανδριάντα έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές του 2ουδημοτικού σχολείου Καρπάθου. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, κ. Καλλιόπη Ιωάννιδου, εδώ και χρόνια κάνει ιδιαίτερα σημαντική δουλειά στην προσπάθεια της να διδάξει την τοπική ιστορία στους μικρούς μαθητές.

Στη συνέχεια ο εορτασμός μεταφέρθηκε στο εκκλησιαστικό Μέγαρο των Μενετών όπου, όπως γίνεται κάθε χρόνο, στρώθηκε το παραδοσιακό τραπέζι για όλους με το φαγητό μαγειρεμένο από τα χέρια του Μανώλη Σεβδαλή! Ένα τραπέζι που τη φετινή χρονιά οργάνωσε ο ΚΟΠΑΠ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να πάρουν το λόγο και να μιλήσουν οι βουλευτές, Μ. Κόνσολας και Ι. Παππάς καθώς και  ένας ακόμη σημαντικότατος καλεσμένος, ο πρώην Βουλευτής Αριστοτέλης Παυλίδης. Ακόμη απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καρπάθου, η Έπαρχος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανώλης Μαγριπλής, καθώς και ο  πανωσιολογιώτατος Αρχιμ. Αμβρόσιος Μαναρουλάς που εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα πέρασε στους μικρούς μαθητές όπου ντυμένοι παραδοσιακά και με συνοδεία τη λύρα του μοναδικού Μιχάλη Ζωγραφίδη ακούστηκαν  μαντινάδες του πολέμου! Η μεγάλη γιορτή συνεχίστηκε στην πλατεία και στα καφενεία του χωριού με τη λύρα, το λαούτο και τις μαντινάδες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μανώλης Δημελλάς Καρπαθιακά Νέα