O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προχώρησε στη θέσπιση μέτρων στήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη και φτάνει το συνολικό ποσό ενίσχυσης 1.800.000 ευρώ ετησίως. Από τη συνολική ενίσχυση, ποσό ύψους 1.150.000 ευρώ καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους, ενώ ποσό ύψους 650.000 ευρώ αφορά συμπληρωματική εθνική χρηματοδότηση.
Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι είναι κάτοχοι θεωρημένου σε ισχύ μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δραστηριοποιούνται μόνιμα στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, η έδρα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τους βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και τα μελισσοσμήνη τους είναι μονίμως εγκατεστημένα σε αυτά.
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα από 1 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου σε ψηφιακή εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ ή στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών παραδοσιακών μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, να αναπτυχθεί η τοπική παραγωγή μελιού, να μειωθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί η τοπική μεταποιητική δραστηριότητα με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας και να διατηρηθεί το μοναδικό ιδιαίτερο περιβάλλον των μικρών νησιών με ταυτόχρονη διασφάλιση του εισοδήματος των μελισσοκόμων.
Επίσης στο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα υπέγραψε σειρά αποφάσεων με τις οποίες ενεργοποιούνται οι δράσεις 1.4, 3.1, 3.2 και 4.1 που αφορούν τη μελισσοκομία.
Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται το συνολικό ύψος χρηματοδότησης για τη δράση 3.1 η οποία αφορά τον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, στα 2.020.000 ευρώ (από 1.650.000) και σε 16,50 ευρώ ανά κυψέλη.
Επίσης, αυξάνεται το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τη δράση 3.2 (Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας) στα 3.216.734 ευρώ (από 3.001.734 ευρώ) με την ενίσχυση ανά μετακινούμενη κυψέλη να καθορίζεται στα 3,44 ευρώ.
Σύμφωνα με άλλη απόφαση του Υπουργού καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι επιλέξιμες δράσεις και τα ποσά ενίσχυσης ανά δικαιούχο της δράσης 1.4 (Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης) στο πλαίσιο του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος για το έτος 2020.
Τέλος, ο κ. Βορίδης υπέγραψε απόφαση με την οποία καθορίζεται το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο της δράσης 4.1 (Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης) στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας επίσης για το έτος 2020.
Σε δήλωσή του ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης επισημαίνει ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις ενισχύεται σημαντικά ο κλάδος της ελληνικής μελισσοκομίας και διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μελισσοκόμων προκειμένου να συνεχίζουν να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας και διεθνούς φήμης ελληνικό μέλι.