Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής του Απελευθερωτικού-Επαναστατικού Κινήματος Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις αυτές.
Την Πρόεδρο υποδέχτηκαν στην είσοδο της πλατείας του χωριού ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μενετών Εμμανουήλ Μαγριπλής συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Νισύριο Ιωάννη, τον συγχωριανό και Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, το βουλευτή κ. Ιωάννη Παππά, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, την Έπαρχο Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, καθώς και την διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου Καρπάθου κα Καλλιόπη Ιωαννίδου με αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μαθητών από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μενετών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», όλοι με παραδοσιακές φορεσιές.
Η μαθήτρια Σοφία Σακελλάκη προσέφερε στην Πρόεδρο μια ανθοδέσμη εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου κατά την είσοδο της στο χωριό.
Αφού χαιρέτησε πλήθος χωριανών που την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Βράχο της Παναγίας Μενετών, όπου υποδέχθηκαν την Πρόεδρο ο Αρχιμανδρίτης π.Αμβρόσιος Μαναρουλάς και ο ιερέας του χωριού π. Γεώργιος Οικονομίδης. Έπειτα από επιθεώρηση της φρουράς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απαγγέλθηκε ο εθνικός ύμνος από τη Προεδρική μπάντα και φρουρά. Ακολούθησε η είσοδος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε δοξολογία.
Σε περίοπτη θέση ήταν η Ελληνική σημαία που υψώθηκε στον Ιερό Βράχο την 5η Οκτωβρίου 1944. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη επισημαίνοντας την ιστορική σημασία που είχε το κίνημα της 5ης Οκτωβρίου για την εύθραυστη τότε περιοχή της Δωδεκανήσου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιφώνησε λέγοντας: «Τιμώ την τόλμη και την γενναιότητα των κατοίκων του νησιού που λίγοι στον αριθμό, αλλά με υψηλό φρόνημα ύψωσαν την Ελληνική σημαία και κατέκτησαν την ελευθερία τους πρώτοι στα Δωδεκάνησα».
Αμέσως μετά το πλήθος κόσμου συνόδευσε την ΠτΔ στο μνημείο της 5ης Οκτωβρίου, όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση απαγγέλθηκαν ποιήματα και τραγούδια της επανάστασης από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου, καθώς και παραδοσιακές μαντινάδες από τους μαθητές και δασκάλους τραγουδιού του Εξωραϊστικού Ομίλου Μενετών. Στη συνέχεια η Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο αποδίδοντας ύψιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές προγόνους μας. Πριν την αναχώρηση από το μνημείο τραγούδησαν σε πλήρη αρμονία τον Εθνικό ύμνο το πλήθος Καρπαθίων πολιτών και μαθητών του νησιού συνοδεία της προεδρικής φρουράς και μπάντας.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος και η συνοδεία της απόλαυσαν καφέ στο κεντρικό καφενείο της πλατείας του χωριού του κυρίου Κώστα Ζαβόλα, όπου ζητήθηκε από την Πρόεδρο χαρακτηριστικά να παρευρεθεί ο «Αντώνης» (λυράρης Αντώνης Χαροκόπος).
Ευθύς ξεκίνησε καρπάθικο γλέντι, παρουσία των κατοίκων του χωριού, όπου τραγουδήθηκαν παραδοσιακές μαντινάδες από τον Αντώνη Χαροκόπο, τον κ. Γιάννη Διακονή, την κα Εύη Αλεξιάδη, καθώς και το Δήμαρχο του νησιού μας κ. Ιωάννη Νισύριο. Έπειτα η Πρόεδρος ξεναγήθηκε από την κα Μαργαρίτα Χατζηδάκη στο παραδοσιακό Μενετιάτικο σπίτι της, του οποίου ο πλούσιος στολισμός της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Εις ανάμνηση αυτής της επίσκεψης της χαρίστηκε ένα επίχρυσο φιλοτέχνημα που απεικονίζει την Παναγία των Μενετών από το εργαστήρι Bonendis Art Center.
Στο τραπέζι που ακολούθησε στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Μενετών απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας αναφέροντας: “Κυρία Πρόεδρε διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των χωριανών σας, απευθύνω θερμότατες ευχαριστίες που τιμάτε με την υψηλή παρουσία σας τις Μενετές και την Επέτειο του Επαναστατικού-Απελευθερωτικού Κινήματος του νησιού μας”.
Στη συνέχεια δώρισε ένα μοναδικό είδος λαϊκής τέχνης που κοσμεί το καρπάθικο σπίτι, ένα χειροποίητο καρπάθικο πανέρι με “γλεούδια”, το οποίο είναι κατασκευή της κας Βαρβάρας Σεβδαλή, στην οποία κληροδοτήθηκε αυτή η τέχνη από γενιά σε γενιά, ένα δέμα με βιβλία του Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και της συζύγου του Εύης Αλεξιάδη με σημαντικές αναφορές στα γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου 1944 και ένα βιβλίο με τη συλλογή από έργα ζωγραφικής του κου Δήμου Χατζηγεωργίου που εξιστορούν τα γεγονότα του επαναστατικού κινήματος.
Ο οργανοποιός κ. Γεώργιος Κατωγυρίτης της προσέφερε μια χειροποίητη καρπάθικη λύρα από το εργαστήριο κατασκευής καρπαθιακής λύρας που διατηρεί με μεράκι εδώ και πολλά χρόνια. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφέρειαρχης κ. Γεώργιος Χατζημάρκος προσφέροντας στην Πρόεδρο το έμβλημα του Επαρχείου Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου με την ευχή να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα εμβλήματα των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να τα στολίσει στο γραφείο της υπενθυμίζοντας της ότι έχει ακόμα να επισκεφτεί άλλα 17 νησιά. Ακολούθησε το καθιερωμένο παραδοσιακό τραπέζι, όπου νέοι του χωριού σέρβιραν τοπικά εδέσματα και παραδοσιακό φαγητό που μαγείρεψε με μεράκι ο χωριανός μας μάγειρας κ.Μανώλης Σεβδαλής, τον οποίο και συνεχάρη η Πρόεδρος προσωπικά.
Σε όλους τους καλεσμένους μοιράστηκε το βιβλίο με τη συλλογή από ζωγραφιές της 5ης Οκτωβρίου του συγχωριανού μας Δήμου Χατζηγεωργίου, καθώς και επιστολή με κείμενο αναφερόμενο στην επανάσταση, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κου Κωνσταντίνου Μηνά, εξ Ολύμπου.
Τέλος, ο Αθλητικός Σύλλογος Μενετών Καρπάθου κέρασε τους καλεσμένους κανίσκι με παραδοσιακό Καρπάθικο Μπακλαβά που έφτιαξε η κα Σοφία Γυαλίζη.
Έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εκδήλωσης η κ. Σακελλαροπούλου αναχώρησε με τη συνοδεία της για το αεροδρόμιο αποχαιρετώντας μας με τις ωραιότερες αναμνήσεις από το νησί μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΜΕΝΕΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ