Οι ΜΕΝΕΤΕΣ στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ... Τα DNA της χρειάζονται ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ...

Οι ΜΕΝΕΤΕΣ στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ... Τα DNA της χρειάζονται ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ...

Του Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

επιστημονικού συνεργάτη του ΙΛΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αρκετοί συγχωριανοί μας μας τσιγκλίζουν που γράφουμε για άλλα κι άλλα, γενικότητες περί δημοτικά, παγκαρπαθιακά, γιατί υποτίθεται ότι κολυμπάμε όλοι μαζί στο ίδιο φουρτουνιασμένο Καρπαθιακό Πέλαγος..  Δυστυχώς, λυπόμαστε, που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, πάνω σε τεντωμένο σχοινί, να καταθέτουμε ότι, δεκαετίες τώρα, οι Μενετές χειροτερεύουν σε υποδομές που προϋπάρχουν και απλά χρειάζονται συντήρηση ή και ανανέωση.

Αν εξαιρέσουμε τρεις πολύ αξιόλογες πρωτοβουλίες, που  μπορούν να ανατρέψουν πως την κατιούσα:

α) Οι Μενετές έχει απλωθεί στις 12 απαράμιλλες, υπήνεμες παραλίες της  από το Αρδάνι μέχρι το Αγριλαοπόταμο.. από μόνο του το πρ. Αυτόνομο Δημαρχείο τους δημιούργησε τον σύγχρονο ήρεμο παλμό του παράλιου βίου και τις ευνοϊκές σειρήνες πολυανάπτυξής τους με ολοκληρωμένα δίκτυα υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, δρόμων, κ.τ.λ. τα μεγαλύτερα στο νησί.. με στυλοβάτη τον ουρανοκατέβατο τουρισμό που τις ζωντάνεψε, χάρη: Στο Αεροδρομίο και τις μέχρι 70% επιχορηγήσεις από τα Πακέτα Ντελόρ ΜΟΠ (1262), κ.τ.λ., ακόμα και σήμερα.. τους δραστήριους συμπατριώτες μας επενδυτές που μέχρι πάνω από 90% εδημιούργησαν γενικά το τουριστικό υπόβαθρο και αξίζουν την ομόθυμη εκτίμησή μας και πιο ολοκληρωμένης μνείας στα επόμενα..

β)  Οι τρεις παράπλευροι δρόμοι, ο ένας ανατολικά και οι δύο δυτικά έδωσαν το φιλί ζωής στις μεσαίες και πάνω γειτονιές.. με τις σωτήριες πρωτοβουλίες για τους δύο  από τον τότε δραστήριο κοινοτάρχη Γ. Ν.  Ιωαννίδη και για τον τελευταίο πίσω-κάτω από τον τότε πολυτάλαντο κοινοτάρχη Ι. Μ. Σακελλάκη με τον πρωτοπόρο δήμαρχο Καρπάθου τον συντοπίτη μας Μ. Γ. Ιωαννίδη και των ουκ ολίγων ιδιοκτητών που άφησαν ανιδιοτελώς να περάσουν.

γ) Την γερασμένη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, ευτυχώς, την ανανεώνουν αρκετές αναλαμπές και με “ξένους (έλληνες μη καρπάθιους) γαμπρούς- νύμφες” νέων πολιτογραφημένων οικογενειών και με τις οικοδομές τους.. αλλά και οι ευρωπαίοι ή και οι δημόσιοι υπάλληλοι συγκάτοικοι μας μόνιμοι και ενοικιαστές.. και οι αλλοεθνείς εργατοϋπάλληλοι και μαστοράντζα.

Έτσι, ρίχνοντας το μεγάλο βάρος στην δημιουργία των παραλιακών οικισμών, μέσα το χωριό, δυστυχώς, έχει ορφανέψει από άλλες σοβαρές πρωτοβουλίες κάποιας αναβάθμισης.. και είναι γνωστόν σε όλους  ότι  αρκετές γενιές είμαστε όλοι υπόλογοι, καθόσον οι ανέξοδες “ρητορείες” στα καφενεία, είναι για να περνάμε την ώρα μας, δεν μετουσιώνονται  σε πράξεις.

Τέτοιο, πρωτοφανίστικων διαστάσεων, πολυσήμαντο,  ανθρώπινο δυναμικό να απέχει όλους διόλου και ηγετικά και υποστηριχτικά από τα τοπικά δρώμενα, φαίνεται να είναι και ο κυρίαρχος παράγοντας καθίζησης, που  χρειάζεται άλλη μεγάλη ανάλυση. Εμείς, απλά, θα επισημάνουμε, με την δική σας κατανόηση, αρκετά κατ΄αρχάς, γνωστά σε όλους αξιοποιήσιμα παραδείγματα, που θα μπορούσαν, κατά την γνώμη μας, να γίνουν απαρχή να ξαναφέρουν το χωριό στις παλιές του δόξες:

Εδώ στις Μενετές η μεγαλύτερη Εκκλησία της Καρπάθου και της Δωδεκανήσου της Μεγαλόχαρης Παναγίας, ρυθμού τρίκλητου βασιλικής, και δεύτερη ενορία μετά τα Πηγάδια, με διόροφο γυναικονίτη, που από παλιά χρησιμοποιήθηκαν και για σχολικές αίθουσες.

Το παλαιότερο Καμπαναριό με την  πελώρια, εντυπωσιακή Καμπάνα την μεγαλύτερη στο νησί, αληθινό στολίδι,  αντικαταστάθηκε με το παρόν,  ψηλότερο Καμπαναριό με δωρεά  από τον συμπατριώτη μας μετανάστη  Γ. Παζαρτζή.

Το μεγαλοπρεπές τριόροφο “Ρήγειον Δημοτικό Σχολείο”, επτά αιθουσών.. όλα μαζί με το παλαιό στενόμακρο Εκκλησιαστικό Μέγαρο (Υπόστεγο) των Εκδηλώσεων, συνδιαμορφώνουν με άριστη αρχιτεκτονική το ιστορικό σύμβολο του “Ιερού Βράχου της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης της Καρπάθου και της Δωδεκανήσου”, που δεσπόζει επιβλητικά στην Νότια Κάρπαθο.

Και φέτο στα 80χρονα   της Επετίου της 5ης Οκτωβρίου, 1944 προβλέπεται με την συμμετοχή όλων των εντός και εκτός συλλόγων-φορέων και όπως πάντα και του Δήμου πιστεύεται θα είναι περισσότερο επιβλητική από κάθε άποψη.

Από την θαυμαστή δόμηση των κοσμημάτων του Ιερού μας Βράχου, καμία μα καμία παρέμβαση-λίφτινγκ στην γερασμένη μορφή Του..  παρόλο, τουλάχιστον, που η Εκκλησία προσθέτει στο ενεργητικό της μοναστήρια που μέχρι τώρα ανήκαν  στους ιδιοκτήτες-επιτρόπους, ακόμη και το δεύτερο μεγαλύτερο πανηγύρι του Χριστού, που ούτε μία τουαλέτα δεν διαθέτει.

Μετά την πλούσια δραστηριότητα για δύο χρόνια σε έργα στην περιοχή και στο κτίριο της κοινότητας, από την μαζική συμμετοχή  επιτρόπων γειτόνων και αθηναίων στο μοναστήρι του Χριστού, τίποτα το αξιόλογο. Εκτός του μόνιμου ψάλτη  για χρόνια Βασίλη Γκριζέλη, που με την αγγελική φωνή Μητρόπολης Αθηνών προσελκύει κόσμο, οι άλλοι χωριανοί ψάλτες δεκαετιών αντικατεστάθηκαν από νεοφερμένους, ενώ υπάρχει και δεύτερο ψαλτήρι.. γάμοι, βαπτίσια, κ.τ.λ., κ.τ.λ. καταλήγουν να τελούνται σε άλλες Εκκλησίες, άλλων χωριών, σαν να ανήκουν σε άλλο δόγμα.

Στο δε Ελαιοτριβείο της Παναγίας που έμεινε ερείπιο και πολύ καιρό αχρησιμοποίητο πουλήθηκαν όλα τα εσωτερικά του μηχανήματα για παλιοσίδερα. Ενώ, στην Όλυμπο τα εξέθεσαν έξω από το Νεοαναγειρόμενο Μουσείο τους ως παραδοσιακά εκθέματα ελαιοτριβείου.

Μάλιστα, το τεράστιο κτίριο ζητήθηκε επίμονα από τον Αθλητικό Σύλλογο του χωριού να το αναλάβει ο ίδιος να το ανανεώσει προς χρήση για Γυμναστήριο ή και για Προπονητικό Μπάσκετ, Βόλεϋ, κ.τ.λ. για την νεολαία. Η απάντηση ήταν αρνητική διότι προορίζεται για μπίζνα..

Στο μόλις πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στο Λακκί υπήρξε ελάχιστη συμμετοχή διότι, λένε, άλλαξε ημερομηνία τελέσεώς του από την κανονική, για να συμμετάσχει σε πανηγύρι άλλης ενορίας και να μην βγαίνουν τα έξοδα στο πανηγύρι στο Λακκί!

Στην μαζική φετινή Περιφορά των Εκόνων την Λαμπρή Τρίτη, περί τα 150  άτομα.. κατόπιν των περισυνών προαλειφόμενων  μυστικών αλλαγών του κόπτη της Παραδοσιακής Περιφοράς αιώνων στα μοναστήρια των περιοχών γύρω από το χωριό μέχρι τον Προφήτη Ηλία και της “Επανάστασης”, κυρίως της νεολαίας.. γίνεται και με μικρότερες Εικόνες!

Δυσάρεστα γεονότα, που επειδή δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό.. εμείς απλά καταγράφουμε ενστάσεις και καταστάσεις φορέων.. τα συμπεράσματα δικά σας.. μόνο και μόνο για το καλό, εάν υπάρξει, επιτέλους, ειρήνη, ομόνοια και συνεργασία του κλήρου και του λαού του εκκλησιάσματος, που αποτελούν ομού το Σώμα της Εκκλησίας του Χριστού,  που  διαφορετικά, όπως τα ζούμε, λένε, οδηγούνται  στα άκρα εις βάρος όλων και του χωριού. Ακόμα και ο αξιότιμος Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παροτρύνει “η Εκκλησία ενώνει δεν διχάζει” και “δεν έχει χριστιανόμετρα”..

Από την άλλη, σε όλους διόλου διαφορετική ατμόσφαιρα απορούμε και συνάμα ευγνωμονούμε για τα θαυμαστά έργα των προγόνων μας.

Με πρωτοφανή πατριωτική αλληλεγύη και άφθαστη συνεργασία τα κατάφεραν με ίδιους κόπους και θυσίες να ισοπεδώσουν ολόκληρη την ανώμαλη βραχώδη περιοχή του Ιερού Βράχου με τα τότε πενιχρά-πρωτόγονα μέσα εκβραχισμού, έκτασης ολόκληρου γηπέδου (!) και να στήσουν τέτοιες μεγαλειώδεις δημιουργίες πάνω στον Ιερό Βράχο..  μεταφέροντας τεράστιους αρχαίους κίωνες,  ογκώδεις πέτρες, αμέτρητες χιλιάδες τόνους υλικά, πανέμορφες εικόνες και αγιογραφήματα, κ.τ.λ. με τα τότε υποζύγια μεταφορικά μέσα και ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

Μεγάλο κρίμα, να αφήνονται, ελαφρά τη καρδία, να ερειπώνονται έτοιμα σχ. κτίρια που πριν μερικά χρόνια, ακόμα, έσφυζαν από ζωή και αποτελούσαν για γενεές γενεών παιδιών, (όλων μας), το δεύτερο σπίτι τους(μας), το πνευματικό. Από την μία, με μία μονοκοντυλιά η Κεντρική Διοίκηση (Κ.Δ.) έκλεισε το Δημ. Σχολείο του μεγαλύτερου χωριού της Καρπάθου, μετά την έδρα του Δήμου, τα Πηγάδια.. στοιβάζει όλους τους μαθητές όλων των σχολείων του νησιού σε ελάχιστα, χωρίς πρώτα να δημιουργηθούν νέες αίθουσες και νέες υλικοτεχνικές υποδομές για τις παραπανίσιες φουρνιές παιδιών από όλα τα χωριά.. μέχρι και τα νήπια περοφέρνουν, κλείνοντας τα νηπιαγωγεία.

Όπως π.χ. στα Πηγάδια οι αίθουσες δεν χωράνε τα παιδιά.. και τώρα περιμένουν.. και περιμένουν.. Χωρίς κανένα πρόγραμμα, καμία μελέτη, χωρίς κανένα σταθερό πόρο, άλλη μία “αμαρτία”, από τις μύριες όσες, η (Κ.Δ.) φορτώνει και αυτόν “τον Σταυρό του Μαρτυρίου” των σχολείων, στον δήμο. Όμορφα και ωραία “ιδιοποίησε” τα έτοιμα σχολεία τότε που τα είχε ανάγκη για να φέρει εις πέρας τις τότε εκπαιδευτικές της ανάγκες.

Τώρα, όταν έκανε την δουλιά της, τα αφήνει στο έλεος του Θεού. Τουλάχιστον, κάποια επιμέλεια συντήρησής τους για τις χίλιες δυό άλλες τοπικές ανάγκες, όπως, π.χ., στέγαση συλλόγων, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις, (δωρεάν γυμναστήρια σε όλα τα χωριά), κ.τ.λ., μαθήματα παραδοσιακών τεχνών, ιατρεία, σεμινάρια, μουσεία, κ.τ.λ., κ.τ.λ..

Ποίος, πράγματι, το περίμενε ότι μία ευρωπαϊκή, υποτίθεται “οργανωμένη” πολιτεία θα άφηνε πίσω της ερείπια;

Ποίος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί άραγε για όλες  αυτές  τις ανάγκες του κάθε χωριού;

Μήπως τα ίδια υποζύγια ξανά πίσω, που τώρα, όμως, βλέπουν ότι  όλες οι ευεργεσίες τους, σχολεία, κοινότητες, ιατρεία, κ.τ.λ., εν έτει 2024 αντί να καλυτερεύουν πάνε χαμένες, ξεγυμνώνοντας κάθε στοιχειώδη υπηρεσία.. που έτσι αντί να προσφέρουν τους εξαναγκάζουν να μεταναστεύουν   μαζικά,  και οι κότες(νησιά, χωριά μας) που γλωσάνε χρυσά αυγά, τις αφήνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ακόμα και χωρίς νερό και φαϊ, στην πραγματικότητα.

Οι δύο μεγάλες ισόγειες αίθουσες του Σχολείου της Αυλή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τουριστικές υποδομές, η μία για  Μουσείο της “5ης Οκτωβρίου” και η άλλη για Παραδοσιακό Μεγάλο Καρπάθικο Σπίτι.

Και μία άλλη, η μέσα μικρότερη για Γραφείο του Παραρτήματος του  Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολουθούμε με περηφάνεια και χριστιανικό δέος πέρα από το πανάξιο πνευματικό έργο των τριών αξιοσέβαστων αρχιμανδριτών μας, ο μεν Αμβρόσιος της Ευαγγελλίστριας των Πηγαδίων που εκτός τους Αύλειους Χώρους με μάρμαρα, μόλις εξήγγειλε τον ολοκληρωμένο καλλωπισμό  και θωράκιση του όλου συμπλέγματος.. όπως και την αγορά οικοπέδου έξω από τα Πηγάδια για την ίδρυση περικαλούς Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας!

Αλλά εξίσου σπουδαία πολυσχιδή έργα επιτελούν ο των Πυλών Καλλίνικος και ο της Βωλάδος Επιφάνειος τόσον για τις Εκκλησίες τους όσο και για τις κοινωνίες και  τα χωριά τους, παρόλο υπηρετούν τις μικρότερες ενορίες του νησιού! Με τέτοιους εμπνευσμένους εκκλησιαστικούς ηγέτες η Κάρπαθος, παρά τις όποιες δυσκολίες, μπορεί να ελπίζει..

Το δε Υπόστεγο Εκδηλώσεων για τους απανταχού μενεδιάτες είναι μια “πονεμένη ιστορία”, ένα “παλαιό μακρόστενο σμηνάρι”, που δεν μπόρεσε ποτέ να εξυπηρετεί τις οποιεσδήποτε ανάγκες, μόνο περί τα 250 άτομα.

Βλέπετε, τω καιρώ εκείνω, η παρακείμενη στο μέσα μέρος του Υποστέγου μεγάλη “Λατσία” από θεϊκά βρόχινα νερά ήταν απαραίτητη αλλά έκοψε στα δύο την ήδη “μισερή” αίθουσα του Υποστέγου.. και από τω καιρώ εκείνω καμία πρωτοβουλία να ρίξει τον μεσότοιχο με την Λατσία και να ανοίξει διάπλατα το “κωλοβό” Υπόστεγο.

Η νεώτερη δεύτερη “λάθος εγχείρηση” υπήρξε η μεταφορά της παλαιότερης κουζίνας από την Δύση προς Χριστό στην Ανατολή. Ενώ με ένα ασανσέρ-αναβατώριο δυτικά από το πάρκινγκ του Χριστού ή έστω από την Κεντρική Εξωτερική Πύλη(αρχή από τα σκαλοπάτια) θα μπορούσαν πολύ εύκολα τώρα σε δύσκολες εποχές να μεταφέρονται στο διηνεκές οι προμήθειες των αλεπάλληλων εκδηλώσεων αλλά και οι ουκ ολίγες παραπαίουσες γερουσίες.. και με την μέσα μικρότερη δυτική αίθουσα(προς Χριστό) του Υποστέγου, η κουζίνα θα αποκτούσε όλες τις απαιτούμενες υπεραρκετές διαστάσεις.

Η δε ανατολική πλευρά της σημερινής κουζίνας συμπεριλαμβανομένων της υπόγειας αποθήκης, της Λατσίας και ίσως μερικώς υπογείως ανατολικά του Ιερού Βράχου όχι μόνον θα τετραγώνιζε αλλά θα μεγάλωνε κατά πολύ το “σμηνάρι”, εξυπηρετώντας πλήρως τις σημερινές ανάγκες εκδηλώσεων του χωριού.

Με τα υπάρχοντα σύγχρονα μέσα όλα αυτά γίνονται ευκολώτερα  και με τα παράθυρα της αν. αίθουσας αντί για κουζίνα να κυτάνε προς την θάλασσα, τα Πηγάδια, το Πλατύολο, κ.τ.λ., θα δημιουργούσαν μία ανεπανάληπτη θέα. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη, μισοολοκληρώνοντας, να αφήναμε το μοναδικό καμάρι του χωριού τον Ιερό Βράχο και ανατολικά και δυτικά, την Εκκλησία, τα τρία μοναστήρια του Χριστού, την Αγία Τριάδα και τον Άγιο Σπυρίδωνα (φαντασμαγορικός φωτισμός, συγχαρητήρια στη Επιτροπή του), που δεσπόζουν στο χωριό, χωρίς προβολείς,  μέσα στο σκοτάδι καθημερινά.

Εδώ θα πρέπει επαινεθούν και να προβληθούν η ισχυρή συμβολή του νέου κοινοτάρχη και του κοινοτικού Συμβουλίου σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο και τους Συλλόγους μας στην φωταγώγηση, στην καθαριότητα, στις αναπλάσεις, κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Πάντως, ήδη στα Πηγάδια η Ευαγγελίστρια, η Ακρόπολη, το Επαρχείο λάμπουν, μέχρι και Βρύσες-Συντριβάνια σε αρκετά χωριά και παντού φωταγωγούνται προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες αίσθηση ομορφιάς, καλλωπισμού, ζωντάνιας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους  αξιοθαύμαστους  υπεύθυνους.. και βοηθούντων προπάντων όσων ηγούνται τους συλλόγους, που διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες οικονομικά (μένουν αναξιοποίητα), όπως π.χ. παλαιότερα για πρωτοβουλίες αιχμής, εκδήλωση-μάθημα μακαρούνας, μαθήματα παραδοσιακής μουσικής, χορού, τραγουδιού, κ.τ.λ., κ.τ.λ..

Γιατί μπορούν να κινητοποιούν μαζικά, όπως, π.χ. το πρωτοφανές περυσινό και φετινό Παγκαρπαθιακό Αθλητικό Γεγονός RUN KARPATHOS του Αθλητικού μας Συλλόγου, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς και το πλήθος των μικρών και μεγάλων αθλούμενων  δρομέων.. αλλά και οι ατομικές ευθύνες όλων μας δεν φαίνονται να είναι αντάξιες των μεγάλων παρακαταθηκών-έργων που έχουμε κληρονομήσει.

Όπως, π.χ. έτοιμος Ανεμόμυλος, έτοιμη Γαλαρία στα σπλάχνα του Ιερού Βράχου, έτοιμη Γαλαρία στην Ζαζόπετρα, έτοιμο κτίριο κοινότητας, έτοιμο Μουσείο ή και έτοιμες  ισόγειες αίθουσες του Σχολείου  για δύο επί πλέον Μουσεία, έτοιμη Παλαιά Βρύση του χωριού στο Νερό, έτοιμο κτίριο του Ελαιοτριβείου για την Νεολαία, έτοιμη Αυλή της Εκκλησίας αλλά με ακόμη   σωλήνες-κάγκελα,   έτοιμη προσθήκη της Λατσίας στο Υπόστεγο Εκδηλώσεων, έτοιμη  Παιδική Χαρά, έτοιμο γήπεδο 5χ5, κ.τ.λ.

Όταν λέμε έτοιμα είναι σχήμα λόγου, σε εισαγωγικά, άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο χρειάζονται  ανακαίνιση για να αλλάξει εκ βάθρων  η άσχημη όψη, η αισθητική αλλά κυρίως να καλύψουν άμεσες ανάγκες των μενεδιατών, της Εκκλησίας, της Νεολαίας-Παιδιών,  της προσέλκυσης Τουριστών, κ.τ.λ.

Πάντως, οι “ξένοι”, η Θετρική Ομάδα Καρπάθου, μας έβαλαν γυαλιά.. κατάφεραν με  επαγγελματική αριστεία, όχι μόνο να διαμορφώσουν την Μεγάλη Αίθουσα του Σχολείου σε φανταστικό Θέατρο αλλά και με τις εμπνευσμένες θεατρικές τους παραστάσεις (ανάρπαστες) να ξεσηκώσουν- προσελκύσουν ολόκληρο το νησί..  δημιουργώντας μέγα Πολιτιστικό Κέντρο τις Μενετές.. τους  συγχαίρουμε και τους ευγνωμονούμε από καρδιάς.

Ασφαλώς και τα παραλιακά μας θέρετρα απαιτούν  το καθένα χωριστά τα ουσιώδη τους έργα, που θα αναφερθούμε σε επόμενα.. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανένας από τους συγχωριανούς μας δεν μπορεί να θίγεται, μακριά από εμάς.. όταν είναι γνωστό σε όλους ότι για μας και πιστεύουμε και για όλους τους συγχωριανούς και καρπάθιους προέχει η κοινή πατριωτική αναγέννηση και ο μοναδικός σκοπός μας είναι να φέρουμε στο φως κάποιες ελλείψεις- παραλείψεις, που λίγο-πολύ είναι γνωστές σε όλους.. ιδιαίτερα όλες σε έτοιμα έργα που τη θεία και προγονική πρόνοια μάς έχουν κληροδοτηθεί και ακόμα βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Και ειδικά τώρα σε εποχές έντονου ανταγωνισμού.. οπότε πραγματοποιούμενα, με τόσα ζωντανά ενδιαφέροντα στο χωριό για τον καθένα μας και για τον κάθε επισκέπτη, που τώρα ακόμα είναι θαμμένα, θα έδιναν νέες ανάσες ζωής στο χωριό, γενικά.

Τέτοιας μορφής και τεράστιας έκτασης ζητημάτων, όμως,  μόνον με καθολική σύμπνοια-συνεργασία και άδολο πατριωτισμό  η κοινότητα,  οι τοπικοί μας σύλλογοι, οι δημοτικοί μας συμβούλοι, οι εκκλησιαστικές- μοναστηριακές  επιτροπές, οι επιχειρηματικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, κ.τ.λ. οργανώσεις, και με την συμπαράσταση του δήμου θα μπορούσαν από κοινού να πρωτοστατήσουν σε τέτοιες κι άλλων  ειδών ανασυγκροτήσεις των περιοχών μας.

Όμως, τόσο εξειδικευμένης σημασίας παρεμβάσεις απαιτούν οπωσδήποτε κι άλλες πρότυπες ολιστικές μελέτες συντήρησης, καλλωπισμού, κ.τ.λ. από ειδήμονες.

Γι΄ αυτό οι Μενετές (προσ)καλεί τα πανάξια τέκνα της, ευγνωμονώντας τους αιώνια με χρυσά γράμματα στην ιστορία του χωριού.. και ειδικότερα τους αρχιτέκτονες-μηχανικούς, που τέτοια έργα συνάδουν περισσότερο με το είδος του επαγγέλματος τους, να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες σύνθεσης ενός πρωτοποριακού σχεδίου ανασυγκρότησης του Ιερού  Βράχου, όπως και των υπολοίπων “μυρίων” που καταγράφονται.. Εάν όχι οι Δημόσιοι και οι Συλλογικοί μας Φορείς, η Εκκλησία, οι  επιστήμονες, οι ταγοί,  ο καθένας μας, τότε ποίος;

Μάκης Ρήγας-Ρηγοπούλης. 21/5/24

Καρπαθιακά Νέα