Μεσοχώρι Καρπάθου. "Ο Εσπερινός της Αγάπης για πρώτη φορά ακούστηκε σε 4 γλώσσες"

Μεσοχώρι Καρπάθου. "Ο Εσπερινός της Αγάπης για πρώτη φορά ακούστηκε σε 4 γλώσσες"

 

Για πρώτη φορά στο Μεσοχώρι Καρπάθου κατά την χθεσινό Εσπερινό της Αγάπης ακούστηκε το ευαγγέλιο σε τέσσερις γλώσσες, στα ιταλικά, στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα ισπανικά.

Όπως μας αναφέρει ο π. Στυλιανός Φασούλας,  «η ιδέα προέκυψε τελευταία στιγμή, αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετική. Το κλίμα στην εκκλησία ήταν τόσο κατανυκτικό, η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός, η χαρά από τους πιστούς που ήταν παρόντες και βίωσαν για πρώτη φορά κάτι τόσο όμορφο, και τόσο ξεχωριστό ήταν το κάτι άλλο.»

Το απόγευμα της Κυριακής οι απανταχού Ορθόδοξοι τελούν τον «Εσπερινό της Αγάπης». Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Ο Εσπερινός ονομάζεται και «Αγάπη», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να μορφώσει λυτρωτική σχέση κοινωνίας με το Θεό. Για να αποκτήσει ο άνθρωπος προοπτική σωτηρίας, μια προοπτική θεμελιωμένη στην άφθαρτη, άνευ όρων και ορίων αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

Λέγεται ότι η παράδοση της μετάφρασης και απόδοσης του Ευαγγελίου στις γλώσσες των χριστιανικών λαών ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, όπου λόγω του Πατριαρχείου παρευρίσκονταν πολλοί ξένοι Ορθόδοξοι διπλωμάτες, οι οποίοι ήθελαν να ακούνε το Ευαγγέλιο και στη γλώσσα τους, αλλά μπορεί και να αντανακλά την ανάγκη να μοιρασθούμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με τον θρίαμβο κατά του Θανάτου σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες, για να κηρυχθεί σ’ όλα τα έθνη της οικουμένης το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

«ναστάσεως μέρα, λαμπρυνθμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· κ γάρ θανάτου πρός ζωήν, καί κ γς πρός ορανόν, Χριστός Θεός, μς διεβίβασεν, πινίκιον δοντας».

Ο π. Συλιανός Φασούλας στην περιγραφή του στάθηκε στο ηχηρό συναίσθημα των πιστών στο Μεσοχώρι:

«Ξέρετε είναι λογικό αυτό το συναίσθημα. Τέσσερις γλώσσες από όλο τον κόσμο ενώνονται για να απαγγείλουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, αλλά και το ξεκίνημα της αποστολικής μας εκκλησίας, όπως μας λέει το ευαγγέλιο, καθὼς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγὼ πέμπω ὑμᾶς.

Ο ικανός και υπερδραστήριος εφημέριος του Μεσοχωρίου ακόμη μια φορά στάθηκε στους νέους Μεσοχωρίτες και τους ευχαρίστησε:

«Επιτρέψτε μου να πω ακόμη ένα ευχαριστώ στα νέα παιδιά που βοήθησαν στην υλοποίηση της ιδέας, ήταν όλοι τους εξαιρετικοί. Και να ξέρετε ότι αυτό ήταν η αρχή και ελπίζω του χρόνου να έχουμε περισσότερες γλώσσες, ώστε να δώσουμε το αναστάσιμο μήνυμα της αγάπης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο. Χρόνια πολλά σε όλους Χριστός Ανέστη.»

Μανώλης Δημελλάς – Καρπαθιακά Νέα