Το Μεσοχώρι τίμησε τους Εθελοντές του στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων

Το Μεσοχώρι τίμησε τους Εθελοντές του στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Μια πολύ όμορφη, ζεστή και με ιδιαίτερη σημασία γιορτή έγινε σήμερα το πρωί στο Μεσοχώρι. Με αφορμή την Εθνική Επέτειο μας μια ομάδα νέων προετοίμασαν και παρουσίασαν στο εκκλησιαστικό μέγαρο του χωριού μια πολύ ουσιαστική εκδήλωση για τη γνώση και τη μνήμη της τοπικής ιστορίας.

Κύριο θέμα ήταν το Σύνταγμα Εθελοντών Δωδεκανησίων και οι Μεσοχωρίτες που έλαβαν μέρος σε αυτό.

Οι νέοι του Μεσοχωρίου έψαξαν τα βιβλία, ρώτησαν οικογένειες και κατέληξαν σε 13 συγχωριανούς που έκαμαν στην άκρη τους όποιους φόβους για τη ζωή τους, βρήκαν τρόπο και έφυγαν παράνομα από την τότε ιταλοκρατούμενη Κάρπαθο, ανέβηκαν στην Αθήνα και με το ξέσπασμα του πολέμου εντάχθηκαν στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών. Πρόκειται για τους:

Θεοδόσιος Μιχ. Βασιλειάδης  

Ιωάννης Εμμ. Κομνηνός

Μιχαήλ Εμμ. Γρηγοριάδης

Εμμανουήλ Μηνά Γεωργιάδης

Ηλίας Αντωνίου Ερίνης

Εμμανουήλ Γεω. Λύκος

Βασίλειος Εμμ. Μαραγκάκης

Εμμανουήλ Πρωτοψάλτης

Βασίλειος Νικ. Ορφανός

Εμμανουήλ Σπ. Πολίτης

Νικόλαος Νικ. Σταματιάδης

Εμμανουήλ  Γεω.Χατζηφραγκέσκος

Γεώργιος Θεοχ. Σκευοφύλακας

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τελευταίος της λίστας, ο Γεώργιος Θεοχ. Σκευοφύλακας, είναι σήμερα 96 ετών και  ο μοναδικός που βρίσκεται στη ζωή, ήταν παρόντας στην εκδήλωση και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης τιμήθηκε από τους νέους του Μεσοχωρίου.

Εκτός από τους παραπάνω Εθελοντές έγινε αναφορά και σε ακόμη δυο Μεσοχωρίτες, τον Γιάννη Μιχ. Ιωαννίδη και τον Γεώργιο Νικ. Νοταρά.

Οι δυο τους όταν ξέσπασε ο πόλεμος δούλευαν στην Τεχεράνη, έφυγαν για την Αλεξάνδρεια όπου κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησαν στο Βασιλικό Ναυτικό. Ονομαστική αναφορά επίσης έγινε και σε Μεσοχωρίτες αντιστασιακούς, που έδρασαν στο νησί κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Οι ομάδα νέων που οργάνωσε την εκδήλωση αποτελείτε από τους:

Μανώλης Βασιλείου Ματθαίος, Γιώργος Μιχαήλ Νοταράς, Φωτεινή Πέτρου Περίδη, Σοφία Βασιλείου Νοταρά, Ευγενία Βασιλείου Λυτού και η  Ματούλα Νικολάου Υψηλάντη. Βοήθησε επίσης ο πατήρ Στυλιανός Φασούλας. Αρωγός ήταν και ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσοχωρίου ενώ η παρότρυνση για την εκδήλωση ξεκίνησε από την Θεοδοσία Μοσχονά.

 

Στο παρελθόν παρόμοια ειδική εκδήλωση, για να τιμήσει τους Εθελοντές του Συντάγματος Δωδεκανήσου, έχει πραγματοποιήσει και ο Σύλλογος Ολυμπιτών του Πειραιά. Οι νέοι του Μεσοχωρίου είδαν την ανταπόκριση και την περηφάνια που έζησε το χωριό,  σκέφτονται να την καθιερώσουν  και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

 

Να αναφέρουμε ότι η σύνθεση του Συντάγματος Δωδεκανησίων ανά νησί προέλευσης των εθελοντών καταγράφεται από τον διοικητή του Ι Τάγματος, Μάρκο Κλαδάκη, ως εξής:
Αστυπάλαια 12, Κάλυμνος 433, Κάρπαθος 311, Κάσος 25, Καστελλόριζο 48, Κως 109, Λειψοί 3, Λέρος 98, Νίσυρος 67, Πάτμος 20, Ρόδος 126, Σύμη 262, Τήλος 8, Χάλκη 9, κάτοικοι εξωτερικού 57,σύνολο 1.586.