του πρώην Επάρχου Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή
Ρόδος, 6/6/2022
Κλείνουν σήμερα πέντε (5) χρόνια από την ημέρα που ο γράφων, ως Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου, ανέλαβε την πρωτοβουλία της επίσημης απόδοσης από την Ελληνική Πολιτεία του τιμητικού τίτλου “Ηρωική Νήσος” στην Κάσο και της μετονομασίας τού ως τότε γνωστού ως “Δήμος Κάσου” του ομώνυμου νησιού, σε “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου”.
- Ήταν 7 Ιουνίου του 2017, όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεωνμνήμης του Ολοκαυτώματος της Κάσου εξήγγελλα ενώπιον του Κασιακού λαού ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταχειροκροτούμενος, τη συγκεκριμένη πρότασή μου. Επέδωσα μάλιστα ιδιόχειρα στον εκεί παρευρισκόμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, και δι΄ αυτού προς την Ελληνική Κυβέρνηση, έγγραφο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου (αρ. πρωτ.: 1091/7.6.2017) για την επίσημη απόδοση από τη Βουλή των Ελλήνων του τίτλου της “ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ” στο νησί της Κάσου “σε αναγνώριση της προσφοράς των Κασιωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους”.
Η σχετική πρόταση κοινοποιήθηκε στους:
α. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο
β. Βουλευτές Δωδεκανήσου, Δημήτρη Γάκη, Ηλία Καματερό, Μάνο Κόνσολα, Δημήτρη Κρεμαστινό, αλλά και γ. στην επίσης εκεί παρευρισκόμενη Δήμαρχο Κάσου, Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου.
Η εγχάρακτη μαρμάρινη πλάκα που ανάρτησε στην όψη του Δημαρχιακού Μεγάρου της Κάσου η τότε Δήμαρχος Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου για να θυμίζει στους Κασιώτες τις προσπάθειές της … να ονομαστεί η Κάσος “Ηρωική Νήσος”!
Αναφορικά με την κίνηση μας αυτή εκδόθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ.: 1130/9.6.2017 Δελτίο Τύπου το οποίο και δημοσιεύτηκε στο Δωδεκανησιακό τύπο (Εφ. “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” της Ρόδου, 10.6.2017, κ.α.).
•Η επεξεργασία και τεκμηρίωση της περί ης ο λόγος πρότασης είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2017 από το τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής μας Ενότητας, με την ευθύνη του τότε Συμβούλου Πολιτισμού Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, σε παραλληλισμό με τους από δεκαετίες ανακηρυγμένους Δήμους α. ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (Φ.Ε.Κ., τ. Α΄, αρ. φ. 153, 26/4/1937) και β. ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΝΑΟΥΣΑΣ (Φ.Ε.Κ., τ. Α΄, αρ. φ. 240, 3/9/1955). Η σημαντική αυτή πρόταση, που ετίθετο ενώπιον των ιθυνόντων του τόπου, δεν ήταν κάτι το καινοφανές. Ανάλογες τιμητικές πρακτικές με αναφορά σε ιστορικούς τόπους είχαν εφαρμοστεί διεθνώς και από μακρού χρόνου από χώρες όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.α.
•Για την εν λόγω προοπτική έτυχαν, έγκαιρα, αναλυτικής τηλεφωνικής ενημέρωσης πλείστοι όσοι διακεκριμένοι Κασιώτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην υπό εξέλιξιν πρωτοβουλία με ανυπόκριτο ενθουσιασμό και φυσικά και η τότε Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου. Πέραν όμως από την πρώτη της απάντηση “ωραία ιδέα“, ουδεμιά άλλη αντίδραση σημειώθηκε εκ μέρους της κ. Δημάρχου μέχρι την ημέρα της επίσημης κατάθεσης της πρότασης από τον γράφοντα στον τότε Υφυπουργό Νεκτ. Σαντορινιό.
•Αντί μάλιστα για την αναμενόμενη δημόσια επιδοκιμασία της πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου από την πλευρά της επικεφαλής του Δήμου Κάσου κατά την ομιλία της στην επετειακή εκδήλωση, ακούστηκαν διά στόματος του συνεργάτη της Γιάννη Εμίρη, επίσημα ορισμένου εκφωνητή του πανηγυρικού της ημέρας, πρωτοφανείς, απαράδεκτοι και προσβλητικοί υπαινιγμοί αναφερόμενοι σαφέστατα στην πρόταση του Επάρχου. Η παράδοξη εκείνη ομιλία —η οποία είχε προφανώς τεθεί ενωρίτερα υπ’ όψιν και της κυρίας Δημάρχου, όπως ομολογεί η μετέπειτα έλλειψη από μέρους της οιασδήποτε διορθωτικής αντίδρασης— φιλοξενήθηκε και στο περιοδικό “Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤOY ΚΑΣΙΩΤΗ“, που εκδίδεται στην Αθήνα από τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων (τεύχος υπ’ αριθ. 401 (66), Μάϊος – Ιούνιος 2017, σ.σ. 6,7 και 12). Μεταξύ άλλων ο ομιλητής ανέφερε ότι “…το όστρακο της Κάσου –η πρωτογενής ψυχή του νησιού- μας καλεί να αναδείξουμε αυτό το μεγαλείο στον ιστορικό άξονα. Ωστόσο, η ατόφια ψυχή δεν ξεγελιέται με κολακευτικές προτάσεις που έρχονται αναρμοδίως για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.
Το μνημείο του Κασιακού Ολοκαυτώματος στο Φρυ, έργο του Ανατόλη Λαζαρίδη
• Η Μεγάλη Ιστορία δεν χωρά σε παιχνίδια. Ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η ανάδειξη της Ιστορίας αποκτά ουσιαστική αξία όταν αγγίζει και την καθημερινότητά μας που, δυστυχώς, πολύ απέχει από αυτό που τα προτερήματά μας, αξίζουν!“