Αριστείδης Μιαούλης: Εόρτασε ο περικαλής Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο Διαφάνι Καρπάθου

Αριστείδης Μιαούλης: Εόρτασε ο περικαλής Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο Διαφάνι Καρπάθου

ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ περικαλλής ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Διαφάνι Καρπάθου πανηγυρίζει σήμερα. Χοροστατούντος του Σεβ . Μητροπολίτη Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Αμβροσίου, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Ναός αποτελεί από το 1975 ενορία – παλιότερη ήταν του Αγίου Νικολάου – με πρώτο εφημέριο τον δάσκαλο παπα- Γιάννη Χαλκιά, που συναντούμε σε πολλές σελίδες της Δωδεκανησιακής Ιστορίας της Αντίστασης ως λαμπρό παράδειγμα. Σε μια απ’, αυτές, λαϊκός ακόμη, κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του στην Πάτμο από μια πράξη ηρωισμού στα χρόνια των Ιταλών κατακτητών, όταν υπηρετούσε στο ιερό νησί ως εκπαιδευτικός….

Υπηρέτησε για λίγο το Ναό και ο μακαριστός Τιμόθεος Χατζηπαπάς. Για περίπου 40 χρόνια εφημέριος υπηρετεί αξία την Ενορία ο π. Μήνας Ερνίας, ομογάλακτος, απόφοιτος εκείνος, φοίτησας εγώ, εκλεκτός της Πατμιάδας του Γένους Εκκλησιαστικής Σχολής.

Σήμερα μετά τη Θ. Λειτουργία ακολούθησε η προσφορά γεύματος στους πανηγυριστές που ήρθαν ως εδώ από τα περισσότερα χωριά της Καρπάθου για να τιμήσουν όπως κάθε χρόνο τη γιορτή. Ακούστηκαν στο τραπέζι Αναστάσιμοι ύμνοι και κάποια από τα εκπληκτικά τραγούδια της τάβλας που και αυτά έχουν ρίζες σε χρόνια βυζαντινά:

Άρκοντες τρων και πίνουσι σε μαρμαρένην τάβλαν

Σε μαρμαρένην, σ’ αργυρήν και σε μαλαματένην

Κι ούλοι τρώσι και πίνουσι κι αθιολή ‘ε φέρνου

Κι ο Κωσταντίνος ο μικρός ας εψιλοτραούει…”. Η επιβράβευση των τραγουδιστών είναι το κρουσιμο των κουταλιών στα πιάτα, συνήθεια και αυτή από τα αρχαία χρόνια.Τα πλούσια εδέσματα στα τραπέζια πρόσφεραν στους προσκυνητές οι Μαρία Πρωτόπαπα και ο Βασίλης Μπαλάσκας με την σύζυγο του Ευγενία Μπαλάσκα.

Ανάμεσα στους φετινούς πανηγυριστές και οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Ν. Δ. κ. Μάνος Κονσόλας και Βασίλης Υψηλάντης που έλκουν την καταγωγή τους από το νησί της Καρπάθου.

Όπως κάθε φορά την γιορτή λάμπρυναν οι όμορφες νέες του χωριού με τα παραδοσιακά πολύχρωμα σακκοφούστανα που αυτές τις μέρες χαίρεται το μάτι μας να θαυμάζει και η ψυχή μας να θεωρηθεί δεδομένο πως αυτός ο πολιτισμός εξακολουθεί να δίνει το καλό παράδειγμα πίστης στις ρίζες μας.

Και του χρόνου!

Αριστείδης Μιαούλης

+59
Όλες οι αντιδράσεις:

Στέλλα Σακελλάκη, Rena Venianaki και 46 ακόμη

Αριστείδης Μιαούλης

 

21.4.2023
Καρπαθιακά Νέα