ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Μηδενικός σεβασμός των τοπικών αρχόντων απέναντι στις λειτουργούσες τουρ. Επιχειρήσεις. Τι κάνει μπροστά σ΄αυτή την τραγική κατάσταση ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ι. Νισύριος;

ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Μηδενικός σεβασμός των τοπικών αρχόντων απέναντι στις λειτουργούσες τουρ. Επιχειρήσεις. Τι κάνει μπροστά σ΄αυτή την τραγική κατάσταση ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ι. Νισύριος;

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

Διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου του 2022 και οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, μεταξύ αυτών και οι πολύπαθες τουριστικές επιχειρήσεις του Διαφανιού της Καρπάθου, προσπαθούν να ανασάνουν μετά από δυό συνεχή χρόνια υπολειτουργίας και οικονομικής δυσπραγίας.

Στο συγκεκριμένο όμως τόπο, του οποίου το παραγωγικό δυναμικό απασχολείται σχεδόν στο σύνολό του στον τουριστικό τομέα, αγωνιζόμενο να κρατήσει με νύχια και με δόντια, χρόνια τώρα, το καθημαγμένο οικισμό μας ζωντανό, απουσιάζει ολοσχερώς ο σεβασμός τόσο των αιρετών όσο και των κρατικών αρχόντων, αφενός προς τους δοκιμαζόμενους τουριστικούς επιχειρηματίες κι αφετέρου προς τους ακριβοθώρητους επισκέπτες μας.

Εργολάβοι που αναπαύονταν άπραγοι όλο το περασμένο χειμώνα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, όταν και θα μπορούσαν ανενόχλητοι να ολοκληρώσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τώρα, την ώρα που φτάνουν οι πρώτοι τουρίστες στο χωριό μας, τις χωματουργικές, οικοδομικές κ.α. εργασίες τους δίπλα ακριβώς σε λειτουργούντα ξενοδοχεία και εστιατόρια, μη λογαριάζοντας τις επιπτώσεις της σκόνης και του θορύβου, εργαζομένων και μηχανημάτων, στους ατυχείς καταστηματάρχες και στους δύσμοιρους φιλοξενούμενούς τους.

Η εικόνα του Διαφανιού αποκαρδιωτική.

Βαρέα μηχανήματα διασχίζουν οδούς στις οποίες απαγορεύεται με συγκεκριμένες ρυθμίσεις η κυκλοφορία οχημάτων κατά τη θερινή περίοδο (Α.Δ.Α. ΩΑΦΖΩΕ0-Ζ74 & Φ.Ε.Κ., τ. Β΄, Αρ. Φ. 2303, 6 Ιουλίου 2017, σ. 23340).

Μπάζια σπαρμένα παντού και σκόνες να βρωμίζουν τα ήδη με πολύ κόπο καθαρισμένα οικήματα. Λακκούβες στους δρόμους και ζημιές στα δίκτυα του νερού και της αποχέτευσης, που προκάλεσε η υπέρογκη μάζα των βαρέων οχημάτων, να προξενούν ατελείωτες διαρροές του πολύτιμου νερού των λιγοστών πηγών και των αντλούμενων γεωτρήσεων, χωρίς κανένας ανευθυνο-υπεύθυνος της τοπικής αυτοδιοίκησης να δείχνει στοιχειώδες, έστω, ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των βλαβών και για την καθαριότητα των δημοσίων τουλάχιστον χώρων.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου Ηλίας Βασ. Παπαηλίας, που επέστρεψε πριν λίγες εβδομάδες από τις μακρόσυρτες χειμερινές διακοπές του στη Ρόδο, εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένος στο λήθαργο του, συνεχίζοντας απερίσπαστος τη δεύτερη αποτυχημένη τετραετή θητεία του.

Μόνη του σκέψη η λειτουργία του εστιατορίου του και η διατήρηση αν μη και επαύξηση της πελατείας της επιχείρησής του. Άραγε, αν η κατάσταση αυτή επικρατούσε στην περιοχή του μαγαζιού του, την ίδια στάση θα κρατούσε;

Οι Κοινοτικοί μας Σύμβουλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, Γιώργος Κ. Χατζηπαπάς, Γιάννης Ηλ. Μηνατσής, Αντώνης Ι. Οικονόμος και Βασίλης Εμ. Ορφανός παραμένουν άφαντοι, αφοσιωμένοι στις βιοποριστικές και άλλες εργασίες τους.

Οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι, Κομνηνός Γ. Σακέλλης και Μηνάς Μ. Πρωτόπαπας, πρωταθλητές σε απουσίες από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, αφού πέρασαν ευχάριστα τις Πασχαλινές διακοπές τους στην Κάρπαθο,  επέστρεψαν, ο μεν πρώτος στον Πειραιά, ο δε δεύτερος στη Ρόδο, όπου και κατοικοεδρεύουν μονίμως, παραμένοντας απορροφημένοι από τις εκεί επαγγελματικές ενασχολήσεις τους, χωρίς καν να τους νοιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές-μόνιμοι κάτοικοι των χωριών μας.

Ο πρ. Αντιδήμαρχος Μανώλης Ν. Τσέρκης, παραγκωνισμένος από τη Δημοτική Αρχή λίγα πράγματα μπορεί να προσφέρει.

Μένει ο νυν Αντιδήμαρχος Νίκος Κ. Νταής που πασχίζει, μόνος κι αβοήθητος, να ανταποκριθεί στο μέτρο του δυνατού στα καθήκοντά του.

Έτσι φτάσαμε τις τελευταίες μέρες να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τρεις τουριστικές επιχειρήσεις του Διαφανιού εξαιτίας της αδιαφορίας, της αναλγησίας και της ανικανότητας των τοπικών αυτοδιοικητικών και κρατικών μας αρχόντων.

Ποιος θα μεριμνήσει για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε στο χωριό αυτό το τελευταίο διάστημα;

Άραγε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Θ. Νισύριος, άνθρωπος του χώρου του τουρισμού και της εστίασης, αισθάνεται να τον αφορά το θέμα;

Κι αφού οι υφιστάμενοί του αποδεικύονται κατώτεροι των περιστάσεων, μήπως εκείνος, ως γενικής αποδοχής “ΗΓΕΤΗΣ”, μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη επιτρέποντας επιτέλους την ομαλή λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων του Διαφανιού;

Ας περιμένουμε!!!