του Μανώλη Δημελλά
Τον Μάϊο 2019 ο Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου και μεταξύ άλλων στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης του έλεγε:
“….Τραβώ μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, δεν σκοπεύω να εμπλακώ σε άγονες κόντρες και αντιπαραθέσεις. Όποιοι επιλέξουν αυτό το πεδίο θα μείνουν μόνοι τους στο παρελθόν γιατί δεν θα τους ακολουθήσω. Εμείς προχωράμε μπροστά.
Το δικό μου μήνυμα είναι ένα : ενότητα, υπευθυνότητα, αγάπη και δημιουργία για την Κάρπαθο….”
Σήμερα από την θέση της αντιπολίτευσης είναι από εκείνους που εξακολούθουν να μάχονται, έχει άποψη που την εκφράζει, δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για το μέλλον της Καρπάθου.
- Κύριε Τσαμπουνιεράκη ας ξεκινήσουμε με το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, 30.10.2020. Τι συνέβη και υψώθηκαν οι τόνοι;
Δεν υπήρξε καμιά ένταση, να σας εξηγήσω, υπάρχει μια οριοθέτηση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου και του θεσμοθετημένου ρόλου του προέδρου. Δηλαδή αν δεν τυγχάνει ο πρόεδρος να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος, αλλά θέλει να είναι ο άνθρωπος που κρίνει την απόφαση, ο άνθρωπος που εξουσιάζει την ψήφο των συμβούλων του, τότε στο σημείο αυτό θα υπάρχει διαφωνία.
Το θέμα μας ήταν πολύ απλό, κατά πόσο ένα θέμα μπορεί να αποσυρθεί ή εάν μπορεί να αναβληθεί. Λέω λοιπόν πως είναι δυνατόν να βγει μια πρόσκληση και μέσα στην ημερήσια διάταξη και έχω κληθεί να παραστώ, όπως και το κάθε μέλος να τοποθετηθεί και έρχεστε εσείς, ως πρόεδρος, να πείτε ότι έχετε δικαίωμα να αποσύρετε το θέμα, ενώ η σωστή ορολογία θα ήταν η αναβολή του θέματος. Η οποία αναβολή θα προέρθει από ψήφιση και συναπόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό το πράγμα δεν έγινε κατανοητό, όπως δεν γίνεται κατανοητή η διαδικασία των θεσμικών μας παρεμβάσεων.
Από την πρώτη μέρα της θητείας του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος έλαβε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπιστευτικότητας, ψηφίστηκε από την μειοψηφία της πλειοψηφίας. Από τους 8 από τους 21.
Θα πρέπει λοιπόν αυτός ο ρόλος να οριοθετηθεί και να διευρυνθεί. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Κάθε φορά, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, έχουμε την εμμονή, γιατί το νομοθετικό πλεονέκτημα είναι ότι ο πρόεδρος συμμετέχει και στις οικονομικές επιτροπές. Εγώ θεωρώ ότι το αντικείμενο δεν είναι η αντιπαράθεση, αλλά ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων θα οδηγήσει σε νέες ιδέες και ανανεωμένη πολιτική φιλοσοφία.
Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτοι να στηρίζουμε τον διάλογο και τη συναίνεση, μολονότι ο «Κλεισθένης» δημιούργησε μια νέα κατάσταση στις μικρές κοινωνίες, έτσι η κοινωνική συνοχή δεν φαίνεται. Να το εξηγήσω, έγινε τροποποίηση του νόμου και τα πέντε μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ,από τους επτά, ουσιαστικά διοικούν τον Δήμο.
- Κ. Τσαμπουνιεράκη βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο παγκόσμιο πόλεμο, ο εχθρός είναι ένας ιός που έχει κάνει άνω κάτω όλο τον κόσμο. Πως κρίνεται την πορεία του Δήμου αυτό το 15μηνο; Δεδομένου ότι οι εκλογές πέρασαν, αντιμετωπίζει την πανδημία, εσείς όπως και αντιπολίτευση στο σύνολο της, έχετε κληθεί και λειτουργείτε ενωμένοι ως ομάδα;
Μέσα στον χειμώνα ξεκίνησε η κρίση των κρίσεων, θα έπρεπε λοιπόν να υπήρχε μια επανεκτίμηση των πάντων. Θα έπρεπε να μετρήσουμε τον βαθμό της επικινδυνότητας. Εδώ πρέπει να δούμε την έλλειψη συντονιστικού οργάνου, την έλλειψη συλλογικού οργάνου αντιμετώπιση της κρίσης και κατά πόσο αυτή η απειρία που υπάρχει και η αλαζονεία της εξουσίας θα οδηγήσει σε ανικανότητα, στην λήψη μιας απόφασης. Και λέω λοιπόν σήμερα ότι μέσα σε μια πανδημία, που εκπέμπει sos σε όλο τον κόσμο και όλοι αναγκάζονται να συνεργαστούν, το μόνο πράγμα που υπάρχει στον Δήμο Καρπάθου είναι η απαξίωση των μειοψηφιών.
Κάναμε αίτημα, εγώ ο ίδιος με την παράταξη μου, για να υπάρχει συναίνεση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και μια ενημέρωση. Δεν έγινε δεκτό και τότε ακόμη που υποβάλαμε όλοι μαζί, η αντιπολίτευση (6 + 7 σύνολο 13 δημοτικοί σύμβουλοι) με το σκεπτικό ότι δεν είχαμε υποβάλει εισήγηση.
Το συμπέρασμα: Μπορούμε αυτή την περίοδο να αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο; Και ποιος τελικά θα πληρώσει την αποτυχημένη πολιτική;
Έχει τη δυνατότητα ο δήμος να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις χρονικά και να προβλέψει κάτι εφόσον η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι διαχειρήσιμη από την τοπική κοινωνία;
Άρα απαιτείται συστράτευση. Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης.
Αν και το πρότεινα πολλές φορές, δεν υπήρξε ανταπόκριση, ούτε καν συναίνεση. Θέλω λοιπόν να πω, όταν προσπαθείς να διαγράψεις τον αντίπαλο σου η πολιτική εμπειρία δείχνει ότι αν δεν το καταφέρεις τότε τον κάνεις πιο δυνατό.
Πρέπει να γίνει συνειδητά κατανοητό, αν ήθελε ο σοφός κυβερνήτης να προβλέψει την υποχρεωτική σύμπραξη των παρατάξεων, θα έπρεπε να το έχει επιβάλει και όχι να το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνώντων.
Θα πείτε ζητάτε συγκυβέρνηση, όχι είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε όλα τα επίπεδα του δήμου με τη γνώση και την εμπειρία μας. Όχι να είμαστε στο περιθώριο και στον πόλεμο. Το μεγάλο αίσθημα ευθύνης δεν έχει γίνει αντιληπτό.
- Ποια είναι η σχέση σας με τον Δήμαρχο κ. Νισύριο;
Διατηρώ τις καλύτερες σχέσεις με τον Δήμαρχο και ο ίδιος επιθυμεί την στήριξη και την συναίνεση αλλά θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν τον αφήνει να επηρεαστεί. Γιατί οι αντιδήμαρχοι έχουν στερηθεί τις αρμοδιότητες τους, έχει έρθει ο Γενικός Γραμματέας και από κεί και μετά δεν γνωρίζω τη συνέχεια. Αλλά αυτό που έλειπε από το διάστημα της πανδημίας είναι μια συμφωνία διαπαραταξιακή και ένα επικαιροποιημένο τοπικό σχέδιο δράσης. Να αξιοποιήσει όλες τις δομές υγείας και όλο το επιστημονικό προσωπικό. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε.
- Εξηγήστε μας τι εννοείται όταν μιλάτε «για την απαξίωση της αντιπολίτευσης»;
Εδώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο θάνατος σου η ζωή μου. Δηλαδή θεωρώ ότι προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία με κάθε τρόπο. Δεν είναι αυτό το νόημα της διακυβέρνησης της επόμενης ημέρας. Γιατί ουσιαστικά ο σημερινός κυβερνήτης δεν θα είναι αυριανός, δεν υπάρχει μονιμότητα ή ιδιοκτησία στην έννοια της εξουσίας. Για αυτό το λόγο θα ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση, δεν το λέω με παράπονο, έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου. Ουσιαστικά μετά από 4 τετραετίες μπόρεσα να εξαπλασιάσω τη δύναμη μου με απλή αναλογική.
- Πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Για τους επόμενους μήνες τι μπορεί να περιμένει η Κάρπαθος; Με δεδομένο μάλιστα ότι για πρώτη φορά δυο υπουργοί και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις, έχουν καταγωγή από την Κάρπαθο και την υπερ-αγαπούν. Θεωρείται ότι τους έχουμε αξιοποιήσει;
Θεωρώ ότι σήμερα η έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού είναι ένα από τα κενά με τα οποία ξεκίνησε η δημοτική αρχή. Εγώ ως υποψήφιος δήμαρχος είχα πρόγραμμα το οποίο ήταν κοστολογημένο προετοιμασμένο κατάλληλα για την επόμενη μέρα. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έγινε καμιά προσπάθεια στα μεγάλα θέματα. Κατέθεσα αρκετές προτάσεις, δεν πάω εκεί να περάσω την ώρα μου, απουσίασα μόνο μια φορά τον έναν χρόνο.
Διαπίστωσα μια αλαζονική αντιμετώπιση των προτάσεων της παράταξης μας με αιχμή, το πιο σημαντικό θέμα, την μείωση των ανταποδοτικών τελών στον προϋπολογισμό του 2020. Η παράταξη λοιδορήθηκε γιατί δυστυχώς η άγνοια αυτή ήταν πως να αντιμετωπιστεί η ερχόμενη οικονομική κρίση. Είπα τότε αφού έχετε πλεόνασμα οικονομικό και θέλετε να μοιράσετε μέρισμα δεν είναι ανάγκη να κάμετε μείωση των τελών 5% αφήστε όπως είναι γιατί η οικονομική κρίση που έρχεται θα σας φέρει σε αδιέξοδο.
Επιβεβαιώθηκα, σήμερα αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα των ανταποδοτικών τελών των εποχικών επιχειρήσεων που δεν άνοιξαν και στο τελευταίο δημ. συμβούλιο έθεσα ένα θέμα «πως μπορεί ο δήμος να είναι πλούσιος κι οι δημότες φτωχοί;» πως μπορούμε να εισπράττουμε ανταποδοτικά τέλη στο 30%; και εσείς να μην παίρνετε ούτε τα σκουπίδια του κάθε ξενοδοχείου; και να παίρνετε επιλεκτικά από πέντε εστιατόρια και καφετέριες που υπάρχουν.
Πρέπει να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός των ανταποδοτικών τελών της καθαριότητας στο επιπέδο της τουριστικής εικόνας του νησιού. Γιατί δυστυχώς φοβάμαι ότι αυτό που θα έρθει: Η αυξημένη ανεργίας οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις, το συρρικνωμένο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και οι ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις και τα χρεωμένα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με όλες τις υποχρεώσεις ανοιχτές, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους δημότες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν αφού δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής συνοχής τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.
- Η δημοτική αρχή δεν τα βλέπει όλα αυτά;
Έχουμε την πολυτέλεια και με τους δυο υπουργούς, το νησί να απογειωθεί. Ποιο είναι το master plan της Καρπάθου;
Πριν τέσσερα είχε έρθει η κα Σπυράκη και ζήτησε το μακρόπνοο σχέδιο της Καρπάθου για να το προωθήσει στις Βρυξέλλες. Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ούτε επικοινωνία πρώτου βαθμού, ούτε δεύτερου βαθμού. Σήμερα που υπάρχει επικοινωνιακή στήριξη δεν υπάρχει master plan γιατί δεν υπάρχει κανείς για να το σχεδιάσει.
Μήπως οι σύμβουλοι του Δήμου δεν είναι σύμβουλοι; Ποια είναι επιστημονική συνεργάτες του Δημάρχου; Ποιοι αποτελούν το επιτελείο που θα πάρει αποφάσεις; Οι αιρετοί; Δεν θεωρώ ότι μπορούν να λύσουν προβλήματα.
- Τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει; Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα;
Ακούστε κάτι τα μεγάλα έργα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν τρέξει πολύ πιο γρήγορα. Το φράγμα είμαστε στην τελική του φάση, δεν έπρεπε να περιμένουμε χρόνια, φέτος δεν είχαμε τουρισμό, το πρόβλημα του νερού θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν περιμένουμε να ολοκληρωθούν όλα αυτά, όπως έγινε με τον βιολογικό, που δεν λειτουργεί από το λιμάνι και κάτω, δεν θα μας πάρει η τετραετία.
Στο ερώτημα κατά πόσο υλοποιήθηκε τεχνικό έργο η απάντηση είναι μηδέν. Είχαμε προτείνει και καταθέσαμε κάποιες προτάσεις όμως δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα.
Να πω ότι ο λόγος είναι ο κορονοϊός; Εγώ θα έλεγα ότι ο κορονοϊός ευκαιρία για τον Δήμο γιατί έρχονται χρήματα και υπάρχει δυνατότητα απευθείας ανάθεσης. Δεν υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχει η λύση της ευκαιρίας. Δείτε τι έγινε στην καθαριότητα, ενώ είχαμε πέντε απορριμματοφόρα και είκοσι εργάτες φέραμε την ιδιωτική εταιρία. Σεβόμενοι το γεγονός ότι ο δήμαρχος ήταν εκτός Καρπάθου κάποιους μήνες και τους επόμενους μήνες ζούμε την κρίση δείξαμε συναίνεση παρότι λοιδορηθήκαμε.
Το ξαναλέω ότι λείπει το master plan, δείτε το χωροταξικό που έρχεται για ψήφιση, εκεί είναι το θέμα της Καρπάθου, η πρόβλεψη.
- Μετράτε 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένας από τους παλαιότερους στο σχήμα του Δημ. Συμβουλίου της Καρπάθου. Σε λίγο θα έχουμε απολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Εσείς έχετε σχεδιασμό; ποιες προτεραιότητες θεωρείτε ότι έχουν μείνει πίσω;
Είναι η πέμπτη τετραετία που επιτυχώς αξιολογήθηκα και δεν αποδοκιμάστηκα από την κοινωνία και λέω ότι μπορώ ακόμη να προσφέρω. Αν το έκαναν όλοι οι επιφανείς Καρπάθιοι θα είχαμε διαφορετική πορεία. Όμως κατά πόσο ο δήμαρχος είναι συναινετικός για να δεχτεί τη διασπορά των προτάσεων και όχι πάντα το πρόγραμμα του είναι μια επιλογή που πρέπει να εκτιμηθεί.
Καθένας βάζει στο τραπέζι της δυνατότητες του και κάνει τις επιλογές του. Νησιά πυλώνες του τουρισμού και έμειναν πίσω γιατί οι ηγέτες δεν είχαν την πρόβλεψη.
Μια δεξαμενή νερού δεν έχει γίνει από το 2006 πάνω στην Κάρπαθο.
Δεν φροντίσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης νερού. Και τώρα έχουμε το πρόβλημα του over tourism.
Σήμερα το μοντέλο της Καρπάθου χωρίς στοχευμένη προσπάθεια, χωρίς ηλεκτρονικά μέσα, δίχως κατάλληλους επιστημονικούς συνεργάτες και χωρίς τη συμμετοχή όλων των φορέων δεν πρόκειται να έχει καλύτερη τύχη.
Συγκυριακά βρεθήκαμε στην ανάπτυξη όταν η Ελλάδα είχε εκατομμύρια τουρίστες. Τώρα με την κρίση της πανδημίας ο τουρισμός επανασχεδιάζεται, δεν ξέρω κατά πόσο αυτά τα οικονομικά δεδομένα θα είναι επαρκεί χωρίς μια διαφορετική στόχευση.
Επικαιροποιούμε την ανάγκη λοιπόν για τη δημιουργία ενός master plan με προτεραιότητες.
- Υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου;
Το αποθεματικό φτάνει τα 6 εκατομμύρια και θα πρέπει να επενδυθεί σε οργανωμένες δράσεις. Δεν έγιναν δημοπρατήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Τώρα οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι η ίδρυση της ΔΕΥΑΚ, δηλαδή της δημοτικής εταιρίας ύδρευσης αποχέτευσης, που να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει. Να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Εταιρία ειδικού σκοπού, για να μπορείς να έχεις ευελιξία. Αλλά και στο θέμα πολιτισμού και αθλητισμού δεν έχει δοθεί μεγάλη σημασία, πέρα από το θέμα της μουσικής και της κατοχύρωσης στο Υπ. Πολιτισμού.
Στο τεχνικό πρόγραμμα θα παλέψουμε για ένα νέο μοντέλο. Δεν έχουμε διαφωνία στο τι θα υλοποιήσουμε, έχουμε διαφωνία στη συγκεκριμένη επιλογή και το τι θα γίνει και πότε πρέπει να γίνει.
Λέμε ότι κλείσαμε τα δημοτικά καταστήματα στα χωριά και εγώ έβαλα θέμα να χορηγηθούν αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες και το θέμα δεν συζητιέται επειδή ο πρόεδρος λέει ότι δεν κατέθεσα εισήγηση ή δεν υπέγραψαν οι σύμβουλοι μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν αν υπάρχει περιθώριο να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
- Οι καφενιακές κουβέντες λένε ότι έχετε πάψει να μιλάτε γιατί έχετε στόχο να γίνεται διοικητής του Νοσοκομείου της Καρπάθου. Εσείς τι απαντάτε σε όλα αυτά;
Κύριε Δημελλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με υπερηφάνια και ειλικρίνεια ότι το Νοσοκομείο της Καρπάθου είναι μια ευχή και μια επιθυμία όλων. Πόσοι όμως γνωρίζουν την ουσία; τι σημαίνει Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου; Πόσοι από τους εμπλεκόμενους γνωρίζουν τον όρο και θα μπορούσαν να τον αναλύσουν; Τι σημαίνει διαχείριση, προϋπολογισμός, προμήθειες, δημόσιες σχέσεις, λειτουργία αυτόνομης διαχειριστικής υπηρεσίας και προληπτικός έλεγχος. Στο πανελλαδικό αίτημα για τη θέση του διοικητή, μαθαίνω ότι κατέθεσαν τα χαρτιά τους 27 άτομα, επτά από αυτούς είναι Καρπάθιοι.
Στο θέμα της λειτουργία του Νοσοκομείου να σας πω λοιπόν θεωρώ ότι την επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα την καθορίσει η παρουσία ενός επιτελικού γενικού διοικητή. Για μένα να σας πω ότι όχι μόνο δεν έχω σιωπήσει αλλά σε κάθε δημοτικό συμβούλιο ενοχλεί το ότι μιλάω, τοποθετούμε και έχω άποψη.
Εγώ θεωρώ η παρουσία μου στο κομμάτι της υποψηφιότητας, για τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου, έχει να κάνει με το ότι μπορώ και είμαι διαθέσιμος να προσφέρω, έχω μια διαδρομή ώριμη και επιστημονική κατηρτισμένη, βάζοντας κάτω το δικό μου βιογραφικό, για να αξιολογηθεί αντικειμενικά. Δεν αξιώνω τίποτε παραπάνω, καμιά παρέμβαση στην επιλογή των προσώπων, παρά μόνο την αντικειμενικότητα της κρίσης. Αρκεί να μιλάμε για ανθρώπους που γνωρίζουν το πρόβλημα της Καρπάθου.
Δεν δέχομαι λοιπόν την πρόκληση, ότι δεν μιλάω, δεν υπάρχει καμιά σκοπιμότητα. Δηλώνω παρόν στο θέμα της υγείας στην Κάρπαθο όπως και σε κάθε εξέλιξη που βοηθά τον τόπο και μπορώ να ανταποκριθώ στην απαίτηση της.