Mik Simcic, ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης που αγαπά την Κάρπαθο! Γνωριμία με το έργο του (VIDEO)

Mik Simcic, ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης που αγαπά την Κάρπαθο! Γνωριμία με το έργο του (VIDEO)

Ο Mik Simcic είναι ένας από τους πολλούς φίλους της Καρπάθου! Ένας από τους επισκέπτες του νησιού που όμως έχει λαμπρή καλλιτεχνική καριέρα και αξίζει τον κόπο να σταθούμε στα έργα του! 

Γεννήθηκε σε μια οικογένεια με επιστημονικό προσανατολισμό, από πατέρα, καθηγητή και διδάκτορα Κτηνιατρικής, έναν από τους πρωτοπόρους της Κτηνιατρικής για τα ζώα συντροφιάς, και από μητέρα, Master of Pharmacy.

Όλοι περίμεναν ότι ο μικρός τους γιος θα γινόταν γιατρός. Αλλά στην ηλικία των 14 ετών, το αχαλίνωτο πάθος του Mik για την καλλιτεχνική δημιουργικότητα ξύπνησε. Ως νεαρό αγόρι, ανυπόμονος να ζήσει τη ζωή ενός εφήβου, παρευρέθηκε απρόσκλητος στα εγκαίνια μιας έκθεσης, γνωρίζοντας ότι εκεί πρόσφεραν δωρεάν ποτά. Για να μην φαίνεται ύποπτος, έκανε σαν να κοιτούσε τους εκτιθέμενους πίνακες. Και μετά τους είδε. Τον κυρίευσε τόσο η τέχνη που πήγε αμέσως σπίτι και άρχισε να ζωγραφίζει.

Η ευρεία δημιουργικότητά του αναπτύχθηκε περαιτέρω στην Ακαδημία Γλυπτικής και Ζωγραφικής και στην Ακαδημία Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Θεάτρου, και έτσι το 1982 κέρδισε διπλό ακαδημαϊκό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας, Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής του θητείας στον Γιουγκοσλαβικό Εθνικό Στρατό, έλαβε οδηγίες, ως ο μόνος μορφωμένος γλύπτης στον στρατό στην επικράτεια της Σλοβενίας, να φτιάξει 8 γλυπτά πορτραίτων των επαναστατών του ΝΟΒ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα μνημείο για τη μεταφορά του οι τραυματίες στο απελευθερωμένο έδαφος του παρτιζανικού στρατού.

Επειδή του απονεμήθηκε στρατιωτικό παράσημο και εκτός αυτού, εξασφάλισε στον εαυτό του μια ελευθερία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με τη δικαιολογία ότι χρειαζόταν χρόνο για μια δημιουργική διαδικασία, ένα προνόμιο που εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν απλό στρατιώτη.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας καλλιτέχνης, ο Mik εργάστηκε στους τομείς της γλυπτικής, της ζωγραφικής και του θεάτρου, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να λάβει ενεργό μέρος στις πολιτιστικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη.

Για την κύρια εκπαίδευσή του χάραξε την ανάμνηση της Ιουλιέτας στη Βερόνα (Ιταλία).
Συνδημιούργησε μια πρωτοποριακή θεατρική παράσταση στο Θέατρο του Μινσκ (Λευκορωσία), την ίδια ακριβώς εποχή που έγινε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Στο Chemnitz (Γερμανία) δημιούργησε ένα μονολιθικό πέτρινο γλυπτό μιας γυναίκας – σύμβολο μιας παγκόσμιας φιλίας, ακριβώς την ιστορική στιγμή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Άρχισε να δημιουργεί γλυπτική στην Ανατολική Γερμανία, αλλά τα εγκαίνια του αγάλματος έγιναν στην επανενωμένη Γερμανία.

Την εποχή της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας, είχε μια προαναγγελθείσα έκθεση στο Γιουγκοσλαβικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει τη γιουγκοσλαβική τέχνη. Απέρριψε την έκθεση και αντ’ αυτού εξέθεσε πίνακες στη Σλοβενική Εκκλησία στο East Village και εκεί στα εγκαίνια παρουσίασε την άποψή του για την κατάσταση στη Σλοβενία.

Για τα εγκαίνια του υψηλότερου κτιρίου στη Σλοβενία, το Crystal Palace στο BTC Ljubljana, έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό The Abduction of Europa, από πέτρα, γυαλί και μπρούτζο.

Μαζί με τις πολυάριθμες εκθέσεις του στη Σλοβενία, όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάστηκε με πίνακες και γλυπτά του στη Ρώμη (Ιταλία), Ζάγκρεμπ (Κροατία), Βιέννη (Αυστρία), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), St. Juliens (Μάλτα), Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), Κέμνιτς (Γερμανία), Μονακό (Μονακό) και Παρίσι (Γαλλία).
Το 1996 ο Mik άνοιξε επίσης τη δική του γκαλερί, με το όνομα Gallery 56, στη Λιουμπλιάνα, όπου εκθέτει συνεχώς τη δουλειά του.

Σε όλη του τη ζωή σχεδίαζε ένα φιλόδοξο διεθνές πολιτιστικό και πολιτικό έργο «Γέφυρες εμπιστοσύνης» με μια ξεκάθαρη ιδέα για τη διεθνή δικτύωση, τη φιλία, την εμπιστοσύνη και τη νέα ηθική. Το 2014 είδε την ευκαιρία να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζοντας τον εαυτό του στην Πρώτη Οικογένεια των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, με ένα διπλό πορτρέτο λαδιού της Μάλια και της Σάσα Ομπάμα, για το οποίο η κ. Μισέλ Ομπάμα του έστειλε μια ευχαριστήρια επιστολή. μια χειρόγραφη υπογραφή. Ο Dr. Jerome C. Ford, διεθνώς δραστήριος και αναγνωρισμένος εκτιμητής έργων τέχνης, ο Πρόεδρος της Items of Value, Inc και ο επίσημος εκτιμητής των δώρων που δόθηκαν στην Πρώτη Οικογένεια των ΗΠΑ, σχολίασαν ότι ο πίνακας ήταν «πολύ συναρπαστικός να τον δει κανείς και τα πρόσωπα ήταν εξαιρετικά καλοδουλεμένα» και βρήκαν τα άλλα έργα του Mik «απολύτως υπέροχα, συναρπαστικά και πρωτότυπα».

Ο Mik έχει την τιμή να γνωρίσει προσωπικά έναν από τους πιο αναγνωρισμένους ηγέτες στον κόσμο που ζητά την αναβίωση των θεμελιωδών αξιών της ανθρωπότητας, τον Πάπα Φραγκίσκο. Για να τιμήσει τις προσπάθειες του Αγίου Πατέρα δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη σειρά πορτρέτων του εν ζωή Πάπα στην ιστορία του Βατικανού. Η σειρά παρουσιάζει επτά πορτρέτα σε μπρούτζο που απεικονίζουν διαφορετικές καταστάσεις του πνεύματος του Αγίου Πατέρα και ως εκ τούτου ονομάζεται «Οι επτά ατελείωτες στιγμές του Πάπα Φραγκίσκου». Μία από αυτές τις εικόνες που ο Mik σκάλισε σε μάρμαρο Carrara, με την προηγούμενη έγκριση του Πάπα. Ο Γλύπτης έδωσε τη μαρμάρινη προτομή στην Αυτού Αγιότητα σε ιδιωτικό ακροατήριο τον Ιούνιο του 2019. Ο Άγιος Πατέρας ενέκρινε προσωπικά όλα τα πορτρέτα να παρουσιαστούν στο παγκόσμιο κοινό στα Μουσεία του Βατικανού.

Ο Mik αναζητά γνώσεις και νέες δεξιότητες σε όλη του τη ζωή. Πιστεύει ότι η τέχνη πρέπει να παραμείνει μια εκλεπτυσμένη έκφραση μιας βαθύτερης πνευματικής κατάστασης μέσω της χρήσης ποιοτικών δεξιοτήτων ζωγραφικής ή γλυπτικής.

1.5.2023

Καρπαθιακά Νέα