Ανατύπωση των βιβλίων της αείμνηστης Περσεφόνης Κουτσουράδη με πρόλογο του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Ανατύπωση των βιβλίων της αείμνηστης Περσεφόνης Κουτσουράδη με πρόλογο του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Το Λύκειο των Ελληνίδων –Παράρτημα Κω , με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων δράσης, προέβη στην ψηφιακή ανατύπωση των βιβλίων της αείμνηστης Προέδρου, Περσεφόνης Κουτσουράδη , «Κως – Λαογραφικές σελίδες» και «Λαογραφικά Σύμμεικτα της νήσου Κω», σε πρόλογο του συντοπίτη μας καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Τα βιβλία είχαν προ πολλού εξαντληθεί.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη της συγγραφέως για την πολύχρονη προσφορά της στην καταγραφή και διατήρηση της λαïκής μας παράδοσης και για να δοθεί η δυνατότητα στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εργασία με το πλούσιο λαογραφικό υλικό του νησιού μας.

Η ψηφιακή ανατύπωση έγινε από το Κέντρο Γραφικών Τεχνών του κ. Γιώργου Μαστρογιώργη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

  Η Αντιγόνη Κουτσουράδη υπήρξε αδιαμφισβήτητα η μεγάλη κυρία του πολιτισμού στο νησί της Κω γράφει ο συγγραφέας Αντώνης Νικολής στο http://antnikolis.blogspot.com

Πρόεδρος του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων με σημαντική δράση εκεί, συλλογέας λαογραφικού υλικού, όπως με περισσή αξιοπρέπεια ήξερε να δηλώνει, να διευκρινίζει μάλιστα τη διαφορά από τον λαογράφο – ερευνητή επιστήμονα, αλλά και ένας / μία από τους τελευταίους Κώους με κομψότητα πνεύματος και χιούμορ, ντόπιου χρώματος όμως και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένου.

Τη θυμάμαι να οδηγεί το κατσαριδάκι της, με συνοδηγό τον άντρα της, τον αείμνηστο Γιώργο Κουτσουράδη, να λένε για ένα “καρτελίνο” που τους έστειλε μια φίλη τους Ζωή απ’ την Αθήνα, κι εγώ παιδί στο πίσω κάθισμα να ξεκαρδίζομαι. Δεν ήξερα να το πω, μα ήτανε εκείνοι οι Κώοι η παρηγορητική εξαίρεση τότε, τέλος του ’60, όταν άρχιζε να θεριεύει η μικροαστική βαρβαρότητα στη χώρα.

Η Περσεφόνη Κουτσουράδη, το γένος Μουζάκη, ήταν πρώτη εξαδέλφη της γιαγιάς μου από τη μητέρα μου. Εγγονή εκείνου του παππεπίπαππου από τα Σφακιά, του Σπύρου Γρυπάρη, για τον οποίο πρόσφατα σχετικά έκανα μνεία. Την προσφωνούσα θεία, τη συμπαθούσα πολύ, μα κι ανέκαθεν περισσότερο την εκτιμούσα. Νομίζω εκπροσωπούσε μια γενιά σπάνιων αστών στη νεοελληνική κοινωνία, βενιζελικής “κοπής” και που ανέπτυξαν δημόσια δράση όσο και ατομική προσωπική καλλιέργεια αξιοσημείωτη.
Στον Αχιλλέα, τον Κώστα, τον Τίμο, τον Πάρη, στις νύφες και τα εγγόνια της, συλλυπητήρια. Η τιμή και η αξία της προσφοράς της, η αγάπη και η μνήμη της μάνας και γιαγιάς να τους συνοδεύουν πάντα.
Λυπάμαι πολύ που, καθώς απουσιάζω από το νησί αυτές τις μέρες, δε θα μπορέσω να την τιμήσω με την παρουσία μου στο ξόδι της.