Τα Καρπαθιακά Νέα προσέφυγαν σε διακεκριμένους συμπατριώτες μας και ζήτησαν την άποψη τους για τον Εορτασμό της Επαναστάσεως Καρπάθου 5ης Οκτωβρίου 1944 από τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων ωστόσο δεν γίνεται αναφορά στην 5η Οκτωβρίου! Ο ΣΑΚ επιλέγει να εορτάσει τον… Οκτώβριο του 1944!
Την σειρά των απόψεων ανοίγει ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης θα ακολουθήσουν και άλλοι.
“Θεωρώ αδιανόητη την αλλοίωση της Iστορίας του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου εναντίον των Ιταλών της 5ης Οκτωβρίου 1944, που ναι μεν ξεκίνησε από τις Μενετές, αλλά είχε στη συνέχεια τη συμπαράσταση και συμμετοχή όλων των χωριών και όλων των Καρπαθίων.
Η βιβλιογραφία για τα γεγονότα αυτά είναι πλουσιότατη, αλλά δυστυχώς αγνοείται από ορισμένους, ευτυχώς ελάχιστους συμπατριώτες. Παραπέμπω μόνο στο βιβλίο του μεγάλου ιστορικού και λαογράφου της Καρπάθου, Μιχαήλ Μιχαηλίδη Νουάρου, από το Όθος, στη συνέντευξη του νομικού και βουλευτή Γεωργίου Χιωτάκη, από το Απέρι, στο περιοδικό του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων «Καρπαθιακή Ηχώ», στο βιβλίο της δασκάλας Πόπης Χιωτάκη Σκευοφύλακα, από το Απέρι, στις μελέτες του καθηγητή Πολυτεχνείου Σωτηρίου Αγαπητίδη (από τη Σύμη) αλλά και στη Βίβλο της Επαναστάσεως, το ογκώδες σύγγραμμα του Κωνσταντίνου Αντ. Μελά, «Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου 5ης Οκτωβρίου 1944», όπου υπάρχουν όλα τα σχετικά έγγραφα φωτοτυπημένα (και φωτογραφίες) της εποχής.
Παραθέτω ακόμα τις σύγχρονες ή πλησιέστερες με τα γεγονότα γραπτές μαρτυρίες των Ελλήνων λογοτεχνών, Αθηνάς Ταρσούλη (μαρτυρία του1946), του λογοτέχνη και πολιτικού Χρήστου Ζαλοκώστα (1955) και του πρωτοπρεσβύτερου Νικολάου Παναγιώτου από το Απέρι Καρπάθου, ο οποίος ύμνησε το Επαναστατικό χωριό των Μενετών στην εφημερίδα «Ομόνοια» της Αδελφότητας Απεριτών Καρπάθου Αμερικής το 1948.
Στο βιβλίο του αείμνηστου Κ. Μελά υπάρχουν έγγραφες μαρτυρίες διακεκριμένων συμπατριωτών από τις Πυλές Καρπάθου.
Σημειώνω ακόμη τις επισκέψεις των Προέδρων της ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου (δυο φορές), Προκοπίου Παυλοπούλου και Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις Μενετές αλλά και στα χωριά της Καρπάθου Αρκάσα-Φοινίκι, για να τιμηθεί το ταξίδι της ΙΜΑΚΟΛΛΑΤΑΣ, των επτά γενναίων Καρπαθίων στην Αλεξάνδρεια και στις 11 Οκτωβρίου στο Απέρι, όπου υπογράφηκε η παράδοση των Ιταλών. Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, για να έρθουν στην Κάρπαθο, εζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα γεγονότα με βάση ιστορικά έγγραφα και σχετικά βιβλία.
Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω και με άλλα αδιαμφισβήτητα ιστορικά ντοκουμέντα.
Ο υπογραφόμενος, όπως είναι γνωστό σε όλους του συμπατριώτες του Καρπαθίους, τιμά τους αγωνιστές όλων των χωριών της Καρπάθου και κάθε ιστορικό γεγονός που προέρχεται από αυτά.”
ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου
Πρόεδρος Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας
5.11.2023
Καρπαθιακά Νέα