Ο Καρπάθιος Μηνάς Τσαμπουνιέρης στην τελετή ρασοφορίας στη Βοστώνη

Ο Καρπάθιος Μηνάς Τσαμπουνιέρης στην τελετή ρασοφορίας στη Βοστώνη

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Την Κυριακή 13ης Σεπτεμβρίου στην Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη, όπως γίνεται κάθε χρόνο, μετά τον Μεγάλο Εσπερινό, έλαβαν ευχή και έγιναν τελετές ρασοφορίας από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρου στους μαθητές της σχολής. Ανάμεσα στους μαθητές κι ένας καρπάθιος!

Ο 25χρονος Μηνάς Τσαμπουνιέρης φόρεσε το Άγιο και τιμημένο Ράσο της εκκλησίας μας. Πρόκειται να αποφοιτήσει την άνοιξη 2021 και θα είναι προτεινόμενος για τον ιερό κλήρο της Αμερικής.

Ο Μηνάς Τσαμπουνιέρης γεννήθηκε το 1995 στο Κλίβελαντ Οχάιο, οι γονείς του είναι ο Μανώλης και η Ειρήνη Τσαμπουνιέρη. Η καταγωγή του είναι από το χωριό Σποα της Καρπαθου. Οι δυο παππούδες του κρατούν από τις Πυλές, ενώ ο μητέρα του έχει καταγωγή και από το Μεσοχώρι.

Ο Μηνάς Τσαμπουνιέρης

Βρήκαμε και ρωτήσαμε τον Μηνά και εκείνος μας άνοιξε την καρδιά του και μας πλημμύρησε συναισθήματα αγάπης.

“Οι γονείς μου στηρίζουν την απόφαση της κατεύθυνσης μου ως μελλοντικός λειτουργός του υψίστου. Δυστυχώς λόγου της πανδημίας δεν μπόρεσαν να έρθουν μαζί μου στην Βοστώνη όμως μέσον τηλεοπτικής διάσκεψης ήταν μαζί μου νοερά μαζί με πολλούς συγγενείς και φίλους.”

Πως πήρες την απόφαση να ακολουθήσεις αυτόν το δρόμο;

“Ο δρόμος μου προς τη κατεύθυνση της ιεροσύνης ξεκινά και οφείλετε στην εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Κλίβελαντ καθώς και στην κοινότητα του Αγίου Νικολαου στο Κορπους Κριστι.

Αποφοίτησα με Bachelors Degree στις πολιτικες επιστημες απο το Texas A&M University Corpus Christi το 2018. Είμαι τριετής Ιεροσπουδαστής της Ιεράς Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Θα αποφοιτήσω τον Μαη του 2021.”

Ο Πνευματικός μου στην Σχολή Πατήρ Ρωμανός Καράνος καθηγητής Βυζαντινής μουσικής

Είσαι από το Σπόα, έχεις το χωριό και το νησί στο μυαλό σου;

“Το χωριό μου και ο τόπος μου είναι συνεχώς στο μυαλό μου. Με την χάρη του Χριστού και του Πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου, επιστρέφω κάθε χρόνο με χαρά κι αγάπη. Θα ήθελα κάποια στιγμή στην ζωή μου να υπηρετήσω στο χωριό μου ως ιερέας και προσεύχομαι να είναι ευλογημένο.”

Πως είναι η ζωή στη σχολή του Αγίου Νικολάου;

“Η ζωή στην σχολή είναι ευχάριστη. Έχουμε σχεδόν 140 σπουδαστές άντρες και γυναίκες οι οποίοι θελουν να υπηρετήσουν την εκκλησία σε διάφορους τομείς. Η εκκλησία μας εχει ανάγκη όχι μόνο τους άντρες αλλα και τις γυναίκες και η σχολή του Τιμίου σταυρού είναι ανοιχτή για όλους.”

Νιώθεις την ευθύνη για το έργο που καλέστηκες να αναλάβεις;

“Όντως η εκκλησία μας έχει ανάγκη από κληρικούς. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά καλά παιδιά τα οποία θα ήταν άξιοι λειτουργοί του υψίστου και προσεύχομαι η Χάρης του Πανάγιου Πνεύματος να τους φώτιση να θέλουν να διακονήσουν στον αμπελώνα του Κυρίου, είναι ευλογία για τον ίδιο, ευλογία και τιμή για τους γονείς, ευλογία για το χωριό μας και όλη την εκκλησία μας.”

Απο αριστερά Γρηγόρης Γατανάς, εγω, π. Δημήτριος Μπαλίδης, Jesse Kroger.

“Στην Αμερική οι Έλληνες, οι χριστιανοί, έχουν δυνατή πίστη; Πως το εξηγείς; Στον Άγιο Εφραίμ έχεις πάει;

Και εδώ και στην Ελλάδα οι Χριστιανοί έχουν δυνατή πίστη και ας μην το δείχνουν όλοι. Πάντα θα ακούσεις κάποιον στην δύσκολη του στιγμή να πει «Χριστέ Μου!» «Παναγία Μου». Όμως το να πούμε ότι κάποιοι είναι ποιο πιστοί από τους άλλους είναι λάθος δεν κρίνουμε ποτέ την πίστη των συνανθρώπων μας διότι δεν ξέρουμε τι κρύβει η καρδιά του καθενός. Το μόνο που ειναι σίγουρο είναι οτι όλοι έχουμε την εκκλησία ανάγκη και η εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή για τους Βαπτισμένους και καλεί όλο τον κόσμο στην γη να προσέλθει εις αυτήν. Προσωπικά δεν  γνώρισα τον γέροντα Εφραίμ. Όμως επισκέπτομαι τακτικά ένα απο τα 17 μοναστήρια του εδω στην Αμερική, τους Αγίους Αρχάγγελους στο Κεντάλια, Τέξας.

Ο Συμφοιτητής και καλύτερος φίλος τπυ Μηνά στην σχολή Γρηγόρης Γατανάς

Θα ήθελες να κάνεις κάποια αναφορά σε κληρικούς, ψάλτες ή πιστούς που εκτίμησε το έργο τους στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου;

“Νομιζω οτι οι πρώτες μου εκφωνήσεις και αναφορές οφείλονται σε δυο άτομα τα οποία δεν είναι πλέον σε αυτή την ζωή. Πρώτος είναι ο Πατήρ Κωνσταντίνος Ι. Χαλκιά ο οποίος ήταν εκτός απο καλός συγγενείς, εκεινος ο οποίος μέσον των φρονίμων του ως ιερέας με έκαναν να σκεφτώ πολύ σοβαρά την ιεροσύνη. Ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην διακονία του όπως στις καλοκαιρινές μου επισκέψεις στο χωριο με έμαθε πολλά και συνέχεια με ενθάρρυνε να πηγαίνω στην εκκλησία. Στη συνέχεια την κυρία Γεωργία Παπαδημητρίου,η οποία όσα σου γράφω σήμερα στην ελληνική γλώσσα και οι πολλές μου βάσεις της θρησκείας μου οφείλονται σε εκείνην καθώς κι τις άλλες διδασκαλησες του Ελληνικού Σχολείου του Ευαγγελισμού στο Κλίβελαντ.Επίσης τους Ιερείς Κωνσταντίνο Διαμαντάκη, Πέτρου Μεταλλινού, Δημητρίου Δούκα, Κωνσταντίνου Κυάρης, και Αντώνιου Δημητρίου του Κλίβελαντ οι οποίοι απο μικρό παιδί με κράτησαν και με κρατούν συνεχώς κοντά τους.
Στον Πατήρ Ιωάννη Χάμπη, ο προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου στο Τέξας ο οποίος μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ισαιατου Ντεβερ υπόγραψαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά για να έρθω στη Θεολογική σχολή και με την ευχή τους είμαι σήμερα εδώ.
Και δεν μπορώ να παραλείψω τον αγαπητό μου Ξάδελφο Πατήρ Γεώργιο Λειβαδιτη ο οποίος το 2007 με κάλεσε για δυο εβδομάδες να έρθω στην Βοστώνη τότε που ήταν κι εκείνος φοιτητής. Από εκείνη την χρόνια τα πράγματα άλλαξαν και πάντα είχα στο μυαλό μου την εκκλησία και ποιο συγκεκριμένα να μην υπηρετήσω όπως και εκείνος μαζί με τους άλλους άξιους ιερείς την υπηρετεί στο. Bridgeport, Connecticut.”

Ο Μηνάς Τσαμπουνιέρης μας έδωσε το στίγμα του και στέλνει δυο ζεστά κι αληθινά λόγια προς τους Καρπάθιους που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο:

«Εύχομαι η Χάρης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το αήττητον όπλον, το πανσεβάσμιο και τίμιον ξύλον το κρατος και στερέωμα της Μεγαλης του Χριστου Εκκλησιας που την παγκόσμια ύψωση του εορταζομεν να ειναι πάντα βοηθός σε όλον τον κόσμο απανταχού της γης σήμερα και καθε μέρα και ιδιαιτερως στις δύσκολες αυτές στιγμες που βιώνουμε αυτή την περίοδο παγκοσμίως.

Η Καρπάθιοι και η Καρπαθος εχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Καθε Κυριακή που παω στην εκκλησία στα ονομαστηρια των κεριών μου πάντα στο τελευταίο μετα που θα ανάψω για όσους εχουν ιδιαίτερη ανάγκη με το που το βάζω στην άμμο κάνω τος σταυρο μου και λεω μέσα μου «Εχε καλα Θεέ μου όλους τους Καρπαθιους της γης όπου και αν βρίσκονται και τον κόσμο σου άπαντα»

 Να σημειώσουμε ότι εκτός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Εθνικός Κήρυκας, στον Μέγα Εσπερινό παρευρέθησαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος και Φιλομηλίου Ηλίας της Αλβανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής υπαγόμενης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Επίσκοπος Αμισσού Ιωκείμ βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου, πλειάδα ιερέων καθηγητών της Σχολής με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο και δύο Διακόνους. Παρόντες επίσης ήταν ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, καθηγητές, λίγοι έγγαμοι φοιτητές που διαμένουν στους κοιτώνες των εγγάμων εντός της Σχολής και μερικοί ομογενείς από τη Βοστώνη με ειδική πρόσκληση λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού.