Τρία χρόνια από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κάρπαθο. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού

Τρία χρόνια από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κάρπαθο. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού

«Τα ακριτικά μας νησιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων μας, αλλά και ως πρεσβευτές φιλίας με τους γείτονες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικής χώρας.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κάρπαθο έγινε στις 2 Αυγούστου 2019, 3 χρόνια από σήμερα έμεινε στο νησί 3 ημέρες. Περπάτησε και φωτογραφήθηκε σε πολλά σημεία της Καρπάθου!

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε και η σύζυγός του Μαρέβα Μητσοτάκη και μαζί του ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και τον Μάνο Κόνσολα, τότε υφ. Τουρισμού, επίσης ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος και ο βουλευτής Γιάννης Παππάς, η Μίκα Ιατρίδη και ο Βασίλειος Υψηλάντης.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ο επίσημος καλεσμένος του Δημοτικού Συμβουλίου της Καρπάθου το οποίο και τον ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη του νησιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εξαιρετική τιμή» και απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε:

«Θέλω και από εδώ, από την Κάρπαθο, να σας μεταφέρω τη δέσμευσή μου, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, να βρίσκομαι συνέχεια στην Ελληνική περιφέρεια. Το έπραξα ανελλιπώς τα 3,5 χρόνια που ήμουν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και ο λόγος που θα συνεχίσω αυτό το πρόγραμμα των εντατικών επισκέψεων στην περιφέρεια, είναι ότι δεν θέλω ποτέ να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να βρίσκομαι εντός του Μεγάρου Μαξίμου αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στις επαφές με τους φορείς του νησιού που ακολούθησαν, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η πρώτη του προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Καρπάθου η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2014. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο το έργο παραλαμβάνεται και η διαδικασία εξοπλισμού και στελέχωσής του θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες. «Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Πολλές φορές αυτές οι λύσεις δεν έχουν έντονο ιδεολογικό χρώμα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το να λειτουργήσει το νοσοκομείο σας το συντομότερο δυνατόν -όχι απλά να κάνουμε εγκαίνια σε ένα κτίριο κουφάρι, αλλά να λειτουργήσει με γιατρούς και νοσηλευτές- δεν αποτελεί ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική».

«Δεν πρόκειται να έρθουμε εδώ να κάνουμε εγκαίνια του νοσοκομείου αν το νοσοκομείο δεν είναι πλήρως στελεχωμένο» δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι όλες οι ακριτικές περιοχές μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα, και ειδικά ως προς την Κάρπαθο μέσω της αύξησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων που τη συνδέουν με τη Ρόδο, την Αθήνα και την Κρήτη. Όσον αφορά την καθημερινότητα στο νησί, εστίασε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος του Σχοινιά ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και στην επανένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου μετατροπής του σημερινού ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για να ξεκλειδώσουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού προέχει η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων των υποδομών όπως το λιμάνι αλλά και η ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κάρπαθο να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων στο Αρδάνι και στο κέντρο της Καρπάθου.