Δρ Μιχάηλ Π. Χιώτης: Ας κλίνουμε το γόνυ μας σήμερον προς τον μεγάλο συμπατριώτη μας Χατζηλία Οικονόμου

Δρ Μιχάηλ Π. Χιώτης: Ας κλίνουμε το γόνυ μας σήμερον προς τον μεγάλο συμπατριώτη μας Χατζηλία Οικονόμου
Ο Χατζηλιας Οικονόμου γεννηθείς εις το Απεριον της ΚΑΡΠΑΘΟΥ το έτος 1740 περίπου από γονείς αριστοκρατικής οικογένειας , ανετραφει επιμελώς από τους ευγενείς γονείς του , κατά τα έτη εκείνα της μαύρης , μακροχρόνιας και αλησμόνητης σκλαβιάς και κατοχής .
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πηγές από τις οποιες μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες , καθότι έχει παρέλθει αρκετός καιρός , ήτοι 202 έτη από την ημέρα του θανάτου του.
Ο Χαντηλιας Οικονόμου υπήρξε φλογερός πατριωτης κατασκεύασας με έξοδα του το ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΗ , και το παρέδωσε εις τον αρχηγό του Ελληνικού κρατους Μιαουλη. Το καράβι αυτό έλαβε χώρα στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων κατά την ναυμαχία στον κόλπο του Γέροντα , ευρισκόμενο έναντι της Μικρας Ασίας.
Ως δολοφόνος δε του αείμνηστου Χαντζηλία Οικονόμου φέρεται ο Έλληνας Κρητικός Μανώλης Μπαϊρακτάρης, ανηκων στην ομάδα του κρητικού αντάρτη Στειακου.
Από την αναψηλάφηση της δίκης που έγινε αργότερα διεπιστωθη ότι από λάθος ( μαχτου) σκοτώθηκε.
Υπεβλήθη δε στον φονεα Μανώλη Μπαϊρακτάρη κάποιο ποσό να πληρώσει ως επιφανειακό πρόστιμο. Εις την είδηση αυτή δεν εταραχθη μόνον ολόκληρο το Ελληνικό γένος αλλά και οι Τούρκοι ακόμα.
Ο Γενικός Τούρκος διοικητής της Ρόδου ονόματι Σεκιουρ Μπέης έστειλε αμέσως 800 Τούρκους στρατιώτες στην Καρπαθο για να διαπιστώσουν ποιος είναι ο πραγματικός φονιάς του Χατζηλια Οικονόμου για να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν στην Ρόδο. Αναφώνησε δε ο Τούρκος Διοικητής τα εξής- Τέτοιον άνθρωπο να σκοτώσουν!
Δεν είναι δε άσκοπο να αναφέρουμε ό Χατζηλιας Οικονόμου στις δύσκολες στιγμές του πολέμου ουδέποτε εγκατέλειψε το πλοίο της ΚΑΡΠΑΘΟΥ!
Το Ελληνικό δε κράτος αναγνώρισαν το πατριωτικό πιστεύω και τις υποδειγματικές πράξεις και θυσίεςτου Χατζηλια Οικονόμου αποφάσισε να στήσει μεγάλη μαρμάρινη προτομη εις περίοπτο θέση στο Απέρι δια να διαιωνισθει δικαιολογημένως και το όνομα του να παραμείνει παράδειγμα στις μετέπειτα γενεές των Ελλήνων, όπως η πλούσια Ελληνική ιστορία μας διδάσκει .
Δεν είναι άσκοπο να τονίσουμε ότι το Ελληνικό κράτος έχει προσφέρει 15000 ευρω προς τον σκοπό αυτό. Ο Διαχωρισμός αυτός του Κορακιου στον Δήμο Απεριου Βωλαδας έγινε το έτος 1814.
Σήμερον ύστερα από 203 έτη , αναγνωρίζεται και τιμάται μια ηρωική μορφή και ένα ίνδαλμα της Ελληνικής ψυχής . Ας κλίνουμε το γονυ μας σημερον ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και τιμής προς τον μεγάλο συμπατριώτη μας , εθνικό ευεργέτη και ακούραστο μέλος της ελληνικής οικογένειας.
Δρ Μιχάηλ Π Χιωτης