Έχουν περάσει αρκετές ημέρες που τελείωσαν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και ειλικρινά θα γράψω αυτά που βίωσα και τα συμπεράσματα που έβγαλα σχετικά με τον εκλογικό νόμο που πρέπει να αλλάξει!
Από χαρακτήρα και ευγένεια δεν θέλω δημόσια να τις χαρακτηρίσω γιατί σέβομαι όλες και όλους που συμμετείχαν στην διαδικασία.
Έχω την τιμή να συμμετέχω από το 1998 ανελλιπέστατα μέχρι σήμερα στον Β’ βαθμό και γιαυτό τον λόγο γράφω τις σκέψεις μου και ειδικά τις προτάσεις μου για τις αλλαγές του νομοσχεδίου που πρέπει να γίνουν και τα συμπεράσματα που βγήκαν.
Στον πρόλογο μου είπα επιεικώς να μην τις ονομάσω εκλογές της 《Μ_ΐμ_υ_ας》!
1.Αν είναι δυνατόν να αυξάνονται οι υποψήφιοι και να μειώνονται οι έδρες.
Αν αυτό γινόταν σε αυτούς που νομοθετούν (δηλαδή στα Δωδεκανήσα να αυξηθούν οι υποψήφιοι Βουλευτές και να μειωθούν οι έδρες κανείς τους δεν θα το ψήφιζε)!
2.Στον Α’Βαθμό που ο Δήμος Ρόδου έχει 44 Τοπικά Συμβούλια είναι αδιανόητο να συμμετέχουν τόσοι υποψήφιοι που επιβάλλει ο νόμος και μάλιστα χωρίς να έχουν την ανάλογη αρμοδιότητα για να μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αν εκλεγούν.
Το ίδιο ισχύει και για τα τοπικά όλων των Δήμων της Επικράτειας.
Πρόταση για κάθε Τοπικό Συμβούλιο να είναι μία ή έδρα μονοπροσωπη και να γίνεται προγραμματική σύμβαση κάθε Χρόνο να διαχειρίζονται τις ανάγκες τους και να μην εξαρτώνται από τον κάθε Αντιδήμαρχο τι πρέπει να κάνει για τις παρεμβάσεις στο χωριό του ,που έχει μεν την ευθύνη αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού δεν έχει ούτε προϋπολογισμό ούτε διαχειρίζεται κονδύλια.
Οπότε αντί να έχουμε 44 επί μέσο όρο 6-7 υποψηφίους το λιγοτερο σε κάθε συνδυασμό για τον κάθε υποψήφιο Δήμαρχο θα έχουμε 3 για μια θέση και δεν θα υπήρχε αυτό που έγινε. Δηλαδη κάθε συνδυασμός να θέλει τόσους πολλούς υποψηφίους και ειδικά στις μικρές κοινότητες και αναπόφευκτα να δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα π.χ. να κατεβαίνει ο αδελφός απέναντι στον αδελφό και ό,τι άλλο συνεπάγεται !
3.Για τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία λόγω τής ιδιαιτερότητας που έχει.
4.Αδιανόητο κάθε συνδυασμός να έχει το μεγιστο 500 άτομα και το ελάχιστο 140 άτομα.
Το αποτέλεσμα οι συνηποψηφιοι να μην γνωρίζονται μεταξύ τους.
5.Σε εκλογικό σώμα περίπου 90000 χιλιάδων αν κατέβουν 4-5 συνδυασμοί – και με το δεδομένο ότι ο κάθε υποψήφιος αναπόφευκτα θα θέλει να βάλει περισσότερους- θα υπάρχουν 2000 υποψηφιοι.
6.Στις Κοινότητες όπως τις βάφτισαν να έχει και εκεί υποψηφίους για Δημοτικούς Συμβούλους ,να εκλέγονται ανάμεσα από όλους με αποτέλεσμα να μπορεί να συμμετάσχει και να εκλεγεί κάποιος που δεν έχει σχέση με την τοπική κοινωνία αφού θα φέρει σταυρούς από όλο το νησί.
7. Σίγουρα ορισμένοι επικεφαλής των παρατάξεων θα θέλουν να έχουν περισσότερους υποψηφίους για να τρέχουν για αυτούς αλλά σε εμάς στην Ρόδο δημιουργεί πρόβλημα.
8.Στον Β’Βαθμό που συμμετέχα όπως προανέφερα π.χ. μειώθηκαν οι έδρες στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου από 21 σε 18 και αυξήθηκαν οι υποψήφιοι από 31 σε 45!
9.Τα αποτελέσματα ως υποψήφιοι όπου συμμετείχαν πάρα πολλοί νέοι να απογοητευτουν βιώνοντας την προεκλογική διαδικασία!
Και αμφιβάλλω αν έχουν τον ίδιο ζήλο να θέλουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Για να μπουν στην ίδια διαδικασία ;
Πιστεύω την επιστολή μου αυτή να την αξιολογησουν και οι πέντε Βουλευτές του Νομού μας ,στην Θητεία τους να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες στον αρμόδιο Υπουργό για να γίνουν οι τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο που ανάφερα. Ακόμα μπορούν νά μπουν σε διαβούλευση ίσως και να προστεθούν και άλλες προτάσεις τοσο απο τους ίδιους όσο και από τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Να ευχηθώ τα Συγχαρητήρια μου για την εκλογή τους, να έχουν καλή Θητεία για το καλό του τόπου: στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, στον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη, σε όλες και όλους που συμμετείχαν και εξελέγησαν ως Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι !
29.10.2023
Καρπαθιακά Νέα