Τι ακούσαμε (αλλά και τι δεν ακούσαμε) από τον Μιχάλη Φελλουζή στην πρώτη ημερίδα της παράταξης του (pics)

Τι ακούσαμε (αλλά και τι δεν ακούσαμε) από τον Μιχάλη Φελλουζή στην πρώτη ημερίδα της παράταξης του (pics)

«70 ημερες πριν τις εκλογές και η παράταξης μας, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει κάθε μέρα, είναι η μόνη που κινείται με σχέδιο, όραμα και γνώση στο δρόμο προς την 8η Οκτωβρίου και η σημερινή εκδήλωση το αποδεικνύει περίτρανα». Ο κ. Μιχάλης Φελλουζής, στην 1η ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξη του, Πρόοδος Καρπάθου.

 

Αρκετός κόσμος βρέθηκε το πρωινό του Σαββάτου, 29 Ιουλίου 2023, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καρπάθου για να παρακολουθήσει την 1η ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξη Πρόοδος Καρπάθου με θέμα  «Στρατηγικός σχεδιασμός και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, από τον Δήμο Καρπάθου, κατά την περίοδο 2023-2027».

 

 

Την ημερίδα συντόνισε κ. Τάσος Μηλιός, ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό στη συνέχεια έδωσε μια γεύση από τις προθέσεις της “Πρόοδος Καρπάθου” και έπειτα πέρασε τον λόγο στον προσκεκλημένο κ. Αθανάσιος Πολύδωρο, σύμβουλο εμπειρογνώμονα και διδάσκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέπτυξε γενικά το θέμα που αφορά τα χρηματοδοτικά προγράμματα και κατάλληλα εργαλεία στο 21ο αιώνα, φέρνοντας παραδείγματα από Δήμους σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ακολούθησε ο κεντρικός ομιλητής, επικεφαλής της παράταξης “Πρόοδος Καρπάθου” κ. Μιχάλη Φελλουζή ο οποίος αναφέρθηκε σε επιθυμίες και στους στόχους χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το τρόπο με τον οποίο θα τους επιτύχει. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι μετά την κατάθεση του συνδυασμού του θα δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των δράσεων και των κινήσεων που θα κάνει η παράταξη «Πρόοδος Καρπάθου» εάν εκλεγεί. Μάλιστα τόνισε ότι η ομάδα του ήδη επεξεργάζεται προτάσεις και απόψεις των Καρπαθίων.

 

Ο κ. Φελλουζής χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από το ακροατήριο και ειδικότερα στάθηκε ξεχωριστά στους πέντε άξονες ανάπτυξης, τους οποίους έχει ως προτεραιότητες η παράταξη του.

      1.Αναβάθμιση ικανότητας αποτελεσμάτικοτητα δήμου

(Δέσμευση για την τροποποίηση οργανισμού λειτουργίας δήμου)

  1. Προστασία περιβάλλοντοςΔιαχείρηση καθημερινότητας

     3.Ενίσχυση κοινωνικής πολιτικής – Ανθρώπινο πρόσωπο Δήμου

  1. Παιδεία – Πολιτισμός – Νεολαία

(Νεες δομές καλλιτεχνική δημιουργία- Νέο Μουσείο – Δημοτικοί χώροι άθλησεις)

  1. Στήριξη τοπικής οικονομίας

(Τόνωση τοπικής οικονομίας –  εναλλακτικές μορφές τουρισμού)

 

Ολοκληρώνοντας της 15λεπτη ομιλία του ο κ. Φελλουζής έδωσε και μια γεύση από τα έργα τα οποία η παράταξη του τα θεωρεί κρίσιμα για την Κάρπαθο. Πιο συγκεκριμένα, ενδεικτικά, ανέφερε έργα υποδομών όπως το νέο λιμάνι αλλά και τη στελέχωση του νοσοκομείου.

 

«Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που υπάρχουν διαχρονικά στο δήμο με γνώμονα το συμφέρον τον πολλών και τις ανάγκες του τόπου… Κρίσιμη μάχη με κοινό στόχο έναν δήμο σύγχρονο, οικονομικά βιώσιμο…. Με διαφάνεια χωρίς εξαρτήσεις» τόνισε ο υπ. Δήμαρχος Καρπάθου κ. Φελλουζής.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η παράταξη Πρόοδος Καρπάθου  παρακολούθησε ο π. Δήμαρχος κ. Μιχάλης Χανιώτης, ο Ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός, ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου Γεώργιος Δήμαρχος, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρικτές και πιθανόν υποψήφιοι στο πλευρό του κ. Φελλουζή, ενώ η Έπαρχος Καρπάθου κα Πόπη Νικολαϊδου, λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, έστειλε ωστόσο τον χαιρετισμό της.

Η εκδήλωση μπορούμε να πούμε ότι κρίνεται πετυχημένη όσο αφορά τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και τις γενικές τοποθετήσεις που ακούστηκαν. Άλλωστε τα χαμόγελα ικανοποίησης στο τέλος της εκδήλωσης, τόσο του υπ. Δημάρχου κ. Φελλουζή, αλλά και των συνεργατών του το αποδεικνύουν.

Ωστόσο η έλλειψη συμμετοχής του κοινού με ερωτήσεις δεν επέτρεψε να υπάρχει διάδραση έτσι ώστε να ακουστούν οι πιθανοί προβληματισμοί σε μια Κάρπαθο που το τελευταίο διάστημα ζει πολλαπλά μικρά και μεγάλα βασανιστικά θέματα καθημερινότητας με πρώτο παράδειγμα την απερίγραπτη κατάσταση με το νερό.

Δεν θα κρίνουμε τον βαθμό του πατριωτισμού των τριών παρατάξεων, ούτε και τις πιθανές υποσχέσεις τους, άλλωστε είμαστε σε προεκλογική περίοδο, πολλά λοιπόν είναι αυτά που ήδη ακούμε και θα ακούσουμε, από όλους, χρειάζονται ισχυρά φίλτρα.

Η Κάρπαθος και όχι μόνο, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή εξέλιξης. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη τέτοιες ημερίδες, που δεν αποτελούν καμία σπουδαία καινοτομία, να είναι δεδομένες υποχρεώσεις των παρατάξεων αν θέλουν να πείσουν τους δημότες-ψηφοφόρους να τους εμπιστευτούν αληθινά.

 

Σωστά λοιπόν επεσήμανε ο κ. Φελλουζής ότι απομένουν 70 μέρες μέχρι τις εκλογές και θα περίμενε κανείς να ακούγονται ανοιχτά και καθαρά συγκεκριμένες τοποθετήσεις των ανθρώπων που θέλουν να πάρουν την τύχη της Καρπάθου στα χέρια τους.

Ωστόσο είναι κοινή διαπίστωση ότι το συνολικό κλίμα στο νησί όσο αφορά τις ερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα υποτονικό έως και αδιάφορο!

Ιδιαίτερα χρήσιμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ερχόμενη πενταετία ωστόσο αυτό που «καίει» εδώ και πολλά χρόνια την Κάρπαθο δεν είναι άλλο από την ουσιαστική διαχείριση της καθημερινότητας. Μια διαχείριση η οποία στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται να έχει λάθη, παραλείψεις, ούτε και κάθε είδους αστοχίες!

 

Συγχωροχάρτια και παρθενογένεση για κανέναν δεν υπάρχουν, η μικρή κοινωνία φτάνει στα όρια της αφού γνωρίζει πολύ καλά τη δυναμική και τα βιογραφικά των ανθρώπων που επιθυμούν να την υπηρετήσουν μέσα από εκλεγμένες θέσεις  στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αν με ρωτάτε αν έμεινα ικανοποιημένος, θα έλεγα ότι υπάρχει μια καλή γεύση για την προσπάθεια, ωστόσο θα περίμενα “70 ημέρες πριν από τις εκλογές” να ειπωθούν πολύ περισσότερα, να μη μείνουμε στην επιφάνεια και ο πολιτικός λόγος να έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. 

Όλα αυτά βέβαια αφορούν ένα νησί που δεν πορεύεται με ψήφους συγγένειας, φιλίας ή  μικροπροσωπικών στιγμιαίων και ευκαιριακών στείρων ικανοποιήσεων.

 

 

Μανώλης Δημελλάς

30.7.2023

Καρπαθιακά Νέα