Μιχάλης Ρεϊσης. Η φωνή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου

Μιχάλης Ρεϊσης. Η φωνή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου

 

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Καρπάθου, 9 Ιουνίου 2021 και με αφορμή το θέμα που αφορά πρόγραμμα εθελοντικών στειρώσεων, το οποίο πρόκειται να τρέξει εθελοντική φιλοζωική ομάδα Καρπάθου, παρακολουθήσαμε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Μιχάλη Ρεϊση. Για την ακρίβεια ίσως να είναι η πρώτη φορά, για τα τελευταία δυο χρόνια, που τα αδέσποτα, έστω και για λίγο, απέκτησαν φωνή και παρουσίασαν την ομολογουμένως δύσκολη καθημερινότητα τους στο νησί.

Ο κ. Ρείσης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε:

«Εγώ προσωπικά χαιρετίζω κάθε προσπάθεια. Έχω ευαισθητοποιηθεί από την τελευταία φορά που έγινε εθελοντική προσπάθεια στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα Πηγάδια.

Μάλιστα μου έκανε εντύπωση γιατί θεωρούσα ευαίσθητο τον Δήμο και δεν ήταν κανένας του Δήμου εκεί, να κεράσει έναν καφέ τα παιδιά που έτρεχαν. Ήταν πέντε-έξι γιατροί από την εθελοντική ομάδα δράσης. Δωρεάν! Χωρίς καμιά κάλυψη εξόδων και μου έκανε εντύπωση που δεν ήταν κάποιος από τον Δήμο. Και το έργο ήταν τεράστιο, από ότι διάβασα στα δημοσιεύματα, έγιναν 103 στειρώσεις σε 2 μέρες.

Εγώ χαίρομαι που γίνεται ακόμη μια δράση, όμως ήθελα μια ενημέρωση αν ο Δήμος θα έχει κάποια έξοδα για αυτή την προσπάθεια και μια ανάλυση του προγράμματος.

Αλλά ήθελα να επισημάνω και κάτι. Το να έρθει μια ομάδα Άγγλων ή Ελλήνων ή οτιδήποτε στο νησί δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα.

Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι μόνιμο, όλο το χρόνο, 365 ημέρες και να περιθάλπει κάθε ζώο. Εγώ βοηθάω τις δράσεις, όταν βρίσκω ένα χτυπημένο ζώο και καλώ τις φιλοζωικές ομάδες με ρωτούν που να το πάρουν. Δεν υπάρχει γιατρός άρα να περιμένουμε τους Άγγλους να περιμένουμε τους Έλληνες.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τον Δήμο Καρπάθου γιατί δεν κάνει ένα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων; Γιατί δεν το υλοποιεί;  Ώστε να έχουμε 365 μέρες γιατρό.

Ένα άλλο ερώτημα. Ακούω ότι δεν υπάρχει τροφή από το 2020 για αυτά τα αδέσποτα ζώα. Από ότι έχω μάθει υπάρχουν περίπου 3.000 αδέσποτα, κυρίως γατάκια, ποιος θα τα ταίσει; εφτά μήνες έχει να πάρει ο δήμος τροφή.

Ο εισηγητής του θέματος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, κ. Μανώλης Παραγιός, απαντώντας στον κ. Ρείση ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν κοστίζει τίποτε στον Δήμο Καρπάθου αντιθέτως η Φιλοζωική Δράση θα ξοδέψει πάνω από 10.000 ευρώ από ιδίους πόρους για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό.

Όσον αφορά τη μόνιμη κτηνιατρική περίθαλψη, ο κ. Παραγιός ανέφερε ότι ο Δήμος είναι ευγνώμων στις φιλοζωικές δράσεις  ωστόσο δεν φάνηκε να δεσμεύεται στο να τρέξει πρόγραμμα στειρώσεων.Συνέκρινε μάλιστα  το μοναδικό πρόγραμμα που έχει τρέξει ο δήμος Καρπάθου με τα εθελοντικά προγράμματα και είπε ότι κοστίζει πολλά χρήματα στον δήμο!

Στο θέμα των ζωοτροφών ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τροφές πρότεινε να μην σταθούμε σε αυτό το πρόβλημα γιατί είναι θέμα λειτουργίας και υπηρεσιών! Αλλά να δούμε τη θετική πλευρά και για το θέμα ανέφερε «ας μην στεκόμαστε στην καθυστέρηση των τροφών είναι η πρώτη δημοτική αρχή που τοποθέτησε ταΐστρες και ποτίστρες και ανέλαβε τις ευθύνες όσων αφορά το τάισμα των ζώων».

Ο κ. Ρείσης στη δευτερολογία του προσέθεσε ότι και βέβαια θα ψηφίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τόνισε «ζω τον αγώνα τον εθελοντών εσείς δεν το ζείτε. Έχετε αφήσει ατάιστα τα ζώα και δίχως περίθαλψη, το να φέρετε εθελοντές είναι σαν να κάνετε μια τρύπα στο νερό. Ειλικρινά λυπάμαι».

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το αίτημα του κ. Ρεϊση, δηλαδή να τρέξει ο δήμος πρόγραμμα στειρώσεων, είναι μια από τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος και όχι επιλογή. Μάλιστα από τον Αύγουστο 2020 υπάρχει αντίστοιχο αίτημα των Φίλων Ζώων Καρπάθου στο οποίο ο Δήμος αρνείται να προχωρήσει.

Μανώλης Δημελλάς στα Καρπαθιακά Νέα