Το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου 2022, στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου πολιτισμού «Το Κονάκι» ο π. Δήμαρχος Καρπάθου ανοίγει τις αφιερωματικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Οθείτη υπερκατάσκοπο Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
Ο Μιχάλης Χανιώτης και η ομάδα που ερευνά αρκετούς μήνες το θέμα, έπειτα από μια κοπιώδη προσπάθεια, η οποία να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται, σε συνεργασία με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων στα Πηγάδια, διοργανώνουν την πρώτη αφιερωματική εκδήλωση για τον Καρπάθιο με τον σπουδαιότερο ρόλο στην ιστορία του 2ου παγκοσμίου πολέμου, τον Οθείτη Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
Alekos ο Αμερικάνος, έτσι έμεινε γνωστός ο χαρισματικός, ο ταλαντούχος κατάσκοπος της O.S.S. (Office of Strategic Services), της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, προδρόμου της CIA, που τον διάλεξαν για να βοηθήσει την αντίσταση στον Έβρο και να ανακόψει την τροφοδοσία των Γερμανών με τουρκικό χρώμιο, ένα μετάλλευμα απαραίτητο για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Είναι χαρακτηριστικά τα δεδομένα του 1943, τότε η Γερμανία είχε καταφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά χρωμίου με 117 σιδηροδρομικές αποστολές και 1.250 φορτηγά να διασχίζουν τον Έβρο και να τραβούν στα Γερμανικά εργοστάσια.
Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του τότε αμερικανού πρεσβευτή L. Steinhardt και του βρετανού ομολόγου του Sir G. Clerk από την Αγκυρα, η τροφοδοσία της Γερμανίας, με χρώμιο από την Τουρκία, θα μπορούσε να εμποδισθεί μόνο αν καταστρεφόταν με σαμποτάζ το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της κοιλάδας του Εβρου. Σε αυτό συμφώνησε τον Ιανουάριο του 1943 και η Σοβιετική Ενωση (HullMemoirs, vol. ΙΙ, p.p. 1371-1372). – 1372)
Ο Alex γεννήθηκε στο χωριό Όθος της Καρπάθου στις 21 Μαρτίου 1898, γιος της Βαρβάρας και του Γιώργου. Αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και με τους Ιταλούς να καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα, ο έφηβος Γεωργιάδης βρέθηκε στην Αθήνα να σπουδάζει στην εμπορική σχολή και από εκεί, το 1916, ταξίδεψε για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Νέα πατρίδα το Μπρίτζβιλλ του Πίτσμπουργκ, εκεί σπούδασε Ηλεκτρολογία, στο πανεπιστήμιο του Καρνέιγ. Δούλεψε στο αντικείμενο του, όμως ποτέ δεν παραμέλησε, ούτε και άφησε στη σκιά τον τόπο της καταγωγής του.
Ενεργό μέλος του συλλόγου Οθειτών Όμηρος, μέλος της ΑΧΕΠΑ, επίσης μέλος του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου του Πίτσμπουργκ, μα και ιδρυτικό μέλος του Παγκαρπαθιακού Εκπαιδευτικού Συλλόγου Αμερικής (ΚΕΠΑ), όπως καταγράφεται στο πρώτο επίσημο πρακτικό, το 1928.
Οι πληροφορίες φθάνουν σε εμάς από τον συγγραφέα, φίλο και συνεργάτη του Αλ. Γεωργιάδη σε θέματα των αποδήμων και της ΚΕΠΑ, Μιχάλη Π. Χιώτη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ένα απόσπασμα:
«Ο Γεωργιάδης απέφευγε συστηματικά τα αξιώματα του Συλλόγου και ικανοποιείτο να εργάζεται κατά τρόπο αφανή, για το καλό του συνόλου. Καυτηρίαζε πάντοτε την αλαζονεία και τη διχόνοια και καλλιεργούσε την ομόνοια και την αγάπη στα μέλη της ΚΕΠΑ».
Από το 1942 βρέθηκε να υπηρετεί στον Αμερικάνικο στρατό και στην υπηρεσία πληροφοριών OSS, ενώ για την πετυχημένη θητεία του βραβεύτηκε με τα μετάλια Legion of Merit και Bronze Star.
Ο ρόλος του Γεωργιάδη, όπως φαίνεται από τα δεκάδες έγγραφα, ήταν καταλυτικός για την έκβαση του πολέμου. Την 1η Μαρτίου έγραφε στην υπηρεσία του:
«Dear Young,
Ι am sorry but my enthusiasm is too great due to new developments among the Antartes. You see Ι feel good because Ι played a part in it however small. Ι hope my enthusiasm will not be in vain».
Αξίζει να αναφέρουμε μια ακόμη λεπτομέρεια από το άρθρο στην εφ. Βήμα της κας Φ. Τομαή:
«Ανθρωποι της οικογενείας του λένε ότι σχεδίαζε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εκτελέσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, αλλά τον πρόλαβε ο αείμνηστος Αλ. Παναγούλης.
Πηγές
Στον κόρφο της Γκύμπρενας, Κασάπης Βαγγέλης, Παπάζογλου 1977
Αλέκος Γεωργιάδης, άρθρο του Μιχάλη Χιώτη στην Καρπαθιακή, Μάρτιος 1978
Ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στον πόλεμο, της Φωτεινής Τομαή στο Βήμα: www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=17592Η Κάρπαθος στο Β Παγκόσμιο πόλεμο, Μανώλης Κασσώτης, Αθήνα 2007
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5840404
http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1328.html
http://sitalkisking.blogspot.gr/2015/11/blog-post_27.html
http://voreasmagazin.blogspot.gr/2012/06/blog-post_30.html
http://gkatzios.blogspot.com/2014/02/oss.html
http://www.oldalexandroupoli.gr/2012/01/blog-post_2368.html