Κάρπαθος: Οι αδιανόητες ενστάσεις για το μνημείο του Ήρωα Βιττωρούλη συνεχίζονται με ανώνυμη-ανυπόγραφη επιστολή!

Κάρπαθος: Οι αδιανόητες ενστάσεις για το μνημείο του Ήρωα Βιττωρούλη συνεχίζονται με ανώνυμη-ανυπόγραφη επιστολή!

Δημοσιεύθηκε χθες, 21 Νοεμβρίου 2023, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Καρπαθιακή» η επιστολή-ένσταση «κατοίκων» των Μενετών που διαφωνούν στην τοποθέτηση προτομής του αειμνήστου Γεωργίου Βιττωρούλη στην πλατεία του χωριού» κάτι που προκάλεσε τεράστια έκπληξη και αρνητικά συναισθήματα σε πολλούς Καρπάθιους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η  παρούσα ένσταση δόθηκε στον τύπο έπειτα από την απόφαση της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που στις 15 Νοεμβρίου 2023 και μετά από ειδική διοικητική προσφυγή του κ. Μιχαήλ Γ. Ιωαννίδη και λοιπών κατοίκων και καταγομένων της Κοινότητας Μενετών Καρπάθου ακύρωσε την υπ’ αρ. 105/2023 (ΑΔΑ: 65ΦΑΩΕ0-Υ7Λ) -σε ορθή επανάληψη, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου με θέμα:

«Την έγκριση διάθεσης χώρου και αποδοχή δωρεάς κατασκευής μνημείου (προτομής) στην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου εις μνήμη του Γεωργίου Π. Βιττωρούλη».

Παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο το ανυπόγραφο της επιστολής-ένστασης αλλά και η στιγμή κατά την οποία δημοσιεύθηκε αφού τα Καρπαθιακά Νέα την ζήτησαν κατά τις ημέρες που μάζευαν υπογραφές αλλά αρνήθηκαν να μας τη δώσουν και επέλεξαν να την κυκλοφορήσουν μετά τη συλλογή των υπογραφών! Έτσι ο κόσμος που επιθυμούσε να ενημερωθεί και να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για όλες τις πλευρές δε μπόρεσε να έχει εικόνα (είχε προηγηθεί το Δ.Σ. Καρπάθου που ήδη είχαμε δημοσιεύσει καθώς και η θέση του κ. Πωλ Βιττωρούλη).

«Μόνιμοι κάτοικοι» των Μενετών (έτσι αναφέρεται στην επιστολή) διαφωνούν και μεταξύ άλλων θέσεων εκφράζουν τα επιχειρήματα τους ώστε να μην κατασκευαστεί το μνημείο διότι όπως αναφέρουν «…χωρίς να προηγηθεί από τον Δήμο οιαδήποτε διαδικασία νόμιμης ανάθεσης σύνταξης αυτής, (αφού πρόκειται για δημοτικό έργο), και πολλώ μάλλον δεν εγκρίθηκε ούτε έγινε αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου…».

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε έναν από τους πολίτες να μπορεί να έχει την άποψη του και να την εκφράζει ωστόσο θα θέλαμε να σταθούμε σε θέσεις (της επιστολής) που κατά την άποψη μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Κι αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που οικείοι ενός ήρωα ή επιφανούς Καρπάθιου επιθυμούν να κατασκευάσουν μνημείο για έναν συγγενή τους χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει παρόμοιες αντιδράσεις.

Πρώτα από όλα θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιος Καρπάθιος προσέφερε περισσότερα κατά τη διάρκεια των ημερών που διήρκησε η Επανάσταση της Καρπάθου, γιατί για αυτές τις ημέρες μιλάμε, αφού αποτελούν και το σημαντικότερο τμήμα της σύγχρονης Καρπαθιακής Ιστορίας.

Πιο απλά, ποιος έδωσε περισσότερα από τον Γεώργιο Π. Βιττωρούλη ο οποίος πλήρωσε με το υπέρτατο τίμημα, δηλαδή με τη ΖΩΗ ΤΟΥ;

Να επαναλάβουμε προς εκείνους που ίσως δεν έχουν γνώση ότι ο Γεώργιος Πολυχρόνη Βιττωρούλης (1918-1944) ήταν ο μοναδικός νεκρός των ημερών. Έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 1944, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας, ως φρουρός στη θέση «κρεμμουάκι», ενώ σκόπευε με το ολμοβόλο του προς τη θέση «Ανεμόμυλος». Το ολμοβόλο εξερράγη και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ως Επαναστατική περίοδος αναφέρεται το 7ημερο από 5 έως 11 Οκτωβρίου 1944. Είναι αποδεκτό από όλους τους ιστορικούς ότι έχασε τη ζωή του σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Η πρόταση που συζητήθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου είχε την αποδοχή από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους εκτός από τον κ. Νίκανδρο Ανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, ωστόσο δεν έμεινε για να ψηφίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Επίσης αντιρρήσεις, όσο αφορά τις τυπικές διαδικασίες, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρπάθου κ. Γιώργος Χατζηκουτσός, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Πρόκειται για αίτημα από τον κ. Πωλ Βιττωρούλη, ο οποίος ζήτησε από τον δήμο Καρπάθου να αποδεχθεί εκ μέρους του, την δωρεάν κατασκευή μνημείου (προτομή) εις μνήμη του μοναδικού πεσόντος στο επαναστατικό κίνημα της 5ης Οκτωβρίου 1944 για την ελευθερία της Καρπάθου από τα στρατεύματα κατοχής , σε κατάλληλη θέση στην κοινότητα Μενετών που θα υποδειχθεί από τον δήμο Καρπάθου.

Η μελέτη που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο έχει γίνει από το γραφείο του συμπατριώτη μας Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Γιώργου Γιαννόπουλου και η θέση που θα τοποθετηθεί η προτομή είναι στην Κάτω Πλατεία, λίγα μέτρα πάνω από την πέτρινη βρύση.

Πέρα από τις παραπάνω απαραίτητες ενστάσεις, σε αυτά που αναφέρει η ανυπόγραφη επιστολή, το ουσιαστικότερο ερώτημα είναι πως γίνεται οποιοσδήποτε Μενετιάτης να μην θέλει να τιμηθεί ο μοναδικός νεκρός της Επανάστασης. Αυτό προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και ντροπή. Και επειδή ακούστηκε η «ανώνυμη» άποψη ότι «το χωριό θα γεμίσει μνημεία και αγάλματα» να επαναλάβουμε ότι όποιος επιθυμεί να τιμήσει έναν συγγενή του για την Επαναστατική δράση του είναι ελεύθερος να προχωρήσει και να κριθεί από το δημοτικό συμβούλιο που αποτελεί το υπέρτατο όργανο διοίκησης του Δήμου.

Έχουν περάσει 79 χρόνια από την Επανάσταση και το χωριό δεν έχει γεμίσει μνημεία και αγάλματα!



Ακούστε τη συζήτηση και η Ομόφωνη ψήφιση στο Δ.Σ. Δήμου Καρπάθου της προτάσεως Πωλ Βιττωρούλη, για τη διάθεση χώρου και την αποδοχή δωρεάς κατασκευής μνημείου (προτομής) στην Κοινότητα Μενετών Καρπάθου εις μνήμη του Γεωργίου Π. Βιττωρούλη: 

https://www.facebook.com/karpathiakanea/videos/976500750240654

Ο γιός του θύματος, Πωλ Βιττωρούλης, μας ανοίγει την καρδιά του, αν και ήταν 4 ετών κρατά μια μνήμη-εικόνα από τον πατέρα του. Ο κ. Βιττωρούλης μας εξηγεί και την πρόθεση του, η οποία έγινε ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καρπάθου και σύντομα θα τοποθετηθεί προτομή του πατέρα του στην είσοδο του χωριού:

https://www.facebook.com/karpathiakanea/videos/1409457042979605

Διαβάστε εδώ την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

 

Μανώλης Δημελλάς

22.11.2023

Καρπαθιακά Νέα