Η Βωλάδα τίμησε τον ήρωα Χριστόφορο Λυτό

Η Βωλάδα τίμησε τον ήρωα Χριστόφορο Λυτό

 

γράφει ο Πέτρος Βαρδαουλης

Η Βωλάδα “φόρεσε τα καλά της” και γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα την μνήμη του Ήρωα Χριστόφορου Λυτού!

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 η τοπική κοινότητα Βωλάδος και οι 4 σύλλογοι του χωριού πραγματοποίησαν από κοινού μια όμορφη, λιτή και μεστή περιεχομένου εκδήλωση προς τιμή του Ήρωα Χριστόφορου Λυτού! Από νωρίς επικρατούσε στο χωριό πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα με εμβατήρια να παίζουν στα μεγάφωνα και μικρά κορίτσια με παραδοσιακές Καρπάθικες στολές να πλαισιώνουν το δαφνοστολισμένο άγαλμα του Βωλαδιώτη Ήρωα!

Οι γυναίκες επί ποδός για τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ σύσσωμη η νεολαία συνέβαλε τα μέγιστα ως προς την οργάνωση. Κατά τις 5 το απόγευμα ξεκινάει η προσέλευση η οποία όσο περνούσε ο καιρός γινόταν μαζική! Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας γεμίζει σιγά σιγά τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το μνημείο!

Η παρουσία κοντά 200 ατόμων από όλα τα Χωριά της Καρπάθου αποδεικνύει την καθολική αναγνώριση και την μέγιστη τιμή προς τον Ήρωα Χριστόφορο Λυτό! Στις 5.30μμ ο Τελετάρχης κ. Φασουλέτος Γιάννης ανακοινώνει την έναρξη της εκδήλωσης! Τελείται επιμνημόσυνη δέηση από τον Πατέρα Λουκά και εν συνέχεια ο Χαιρετισμός του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Βωλάδος κου. Λυτού Ιωάννη. Τον λόγο παίρνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Βωλάδος «Τα Άπελλα» κ. Διάκος Γιώργος ο οποίος μίλησε για τους Βωλαδιώτες αγωνιστές!

Ακολουθεί η παρουσίαση βιογραφικού του Χριστόφορου Λυτού και η κεντρική ομιλία προς αυτόν από τον Πρόεδρο του Α.Σ Απόλλων Βωλάδος κ. Βαρδαούλη Πέτρο.

Την σκυτάλη περνούν τα ποιήματα και οι μαντινάδες! Ο κ. Πουζουκάκης Γιάννης απήγγειλε ένα ποίημα του Βαγγέλη Γεργατσούλη αναφερόμενο στον τιμώμενο Ήρωα ενώ η κα. Ειρήνη Λυτού και Μαριγώ Λυτού διάβασαν μαντινάδες προς τιμήν του! Η εκδήλωση συνεχίζεται με την κατάθεση στεφάνων, όπου και καταθέτουν με την σειρά:

Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Επαρχος κα. Νικολαιδου Καλλιόπη.

Εκ μέρους του Λαού της Καρπάθου, ο Δήμαρχος κ. Νισύριος Ιωάννης.

Ο Διοικητής Διοίκησης Άμυνας Νήσου, Συνταγματάρχης κ. Κοκκινίδης Ευστάθιος.

Ο εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου κ. Χρυσοχόος Νικόλαος.

Στεφάνι κατέθεσαν και οι Πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων που τίμησαν την εκδήλωση και κατά σειρά:

Βωλάδος: κ. Λυτός Ιωάννης

Απερίου: κ. Παπάς Γεώργιος

Όθους: κ. Χαψής Μιχάλης

Μενετών: κ. Μαγριπλής Μανώλης

Πυλών: κα. Καμαράτου Βένα

Τέλος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βωλάδας «Τα Άπελλα» κ. Διάκος Γιώργος και ο πρόεδρος του Α.Σ Απόλλων Βωλάδος κ. Βαρδαούλης Πέτρος κατέθεσαν και αυτοί στεφάνι.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και εν συνεχεία η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου όπου όλοι μαζί τραγούδησαν δυνατά φορτίζοντας με συγκίνηση το κλίμα!!

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο κέρασμα αλμυρών, γλυκών, αναψυκτικών και ψιλοκούλουρα προς όλους τους παρεβρισκόμενους!! Οι σύλλογοι του χωριού παρέθεσαν τραπέζι στους επισήμους μετά το πέρας της τελετής σε τοπικό Καφενειο της Βωλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των επισήμων που κατέθεσαν στεφάνι και οι εξής:

Ο Αντιδημαρχος κ. Μανωλάκης Μιχάλης

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ζανάκης Δημήτρης

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λυριστής Γιάννης

Όπως και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου:

κ. Κωσταντινιδης Δημήτρης

κ. Κατσάνης Χρίστος

κ. Τσαμπουνιεράκης Μιχάλης

κ. Δήμαρχος Γιώργος

κ. Σπανός Νικόλαος

Τέλος το παρών έδωσε και ο πρώην Επαρχος και Δήμαρχος Καρπάθου κ. Χανιώτης Μιχάλης.

Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους όσους ήρθαν και τίμησαν το Χωριό και τον Ήρωα μας Χριστόφορο Λυτό!