Το μοιρολόι της Παναγίας ακούστηκε και φέτος στις Μενετές Καρπάθου

Το μοιρολόι της Παναγίας ακούστηκε και φέτος στις Μενετές Καρπάθου

Με μεγάλη κατάνυξη τελέστηκε η Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 2023 στις Μενετές Καρπάθου. Μετά την Ακολουθία, όπως κάθε χρόνο, νέες κοπέλες και γυναίκες του χωριού, συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Επιτάφιο και τραγούδησαν θρηνητικά το πασίγνωστο μοιρολόι της Παναγίας, όπως είναι γνωστό όλα τα χρόνια στο χωριό.

Η όλη ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες η φετινή ιδιαιτερότητα ήταν ότι έλαβαν μέρος αρκετά γυναικεία πρόσωπα στην εκτέλεση του μοιρολογιού.

Ο καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, στο βιβλίο του «Καρπαθιακή Λαογραφία: Όψεις λαϊκού πολιτισμού» (Πνευματικό κέντρο Δήμου Καρπάθου, Αθήνα 2001) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο συγκλονιστικό μοιρολόι της Παναγίας.

“Το τραγούδι του Χριστού» ή το μοιρολόι της Παναγίας, όπως είναι περισσότερο γνωστό πανελλήνια, τραγουδιέται στην Κάρπαθο τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο. Τις απογευματινές ώρες της Μ. Παρασκευής, συγκεντρώνονται στις εκκλησιές γυναίκες μέσης ηλικίας ή και μεγαλύτερες ακόμη και νέες κοπέλες, μια από αυτές, που ξέρει καλά το μοιρολόι, αρχίζει το τραγούδημα του σε πένθιμη μελωδία, μερικές από τις παρεβρισκόμενες επαναλαμβάνουν θρηνητικά τους στίχους. Τα τελευταία χρόνια στις Μενετές το μοιρολόι της Παναγίας τραγουδιέται με θρηνητικό σκοπό από όλες τις συγκεντρωμένες γυναίκες”.

Παραθέτουμε εδώ τους 10 πρώτους στίχους από μια παραλλαγή των Μενετών, που δημοσίευσε ο κ. Αλεξιάδης στο πιο πάνω βιβλίο του:

Σήμερο μαύρος ουρανός, σήμερο μαύρη μέρα,

Σήμερον ούλοι θλίουτται τσ’ τα βουνά λυπούτται.

Η Παναγιά εκάετο ανέγνα (=ανέμελη) στο θρονί της,

Της Προσευχές της ήτανε για το μονογενή της.

Φωνή της ήρτε εξ ουρανού και απ’ Αρχαγγέλου στόμα:

-«Φτάνουν, κυρά, οι προσευχές φτάνουσι τσ’ μετάνοιες

Και τον υιό σου πιάσασι οι άνομοι Εβραίοι, οι άνομοι τσ’ τα σκυλιά

Τσ’ τρισκαταραμένοι. Σα κλέφτης τον επιάσασι και σα ληστή τον πάνε,

Τα΄στου Πιλάτου την αυλή, ετσει τον τυραννάνε». (Σελίδα 156)

……………………………………………………………………….

Το βράδυ ακολούθησε  ο Εσπερινός της  Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία των Μενετών, όπου σε ιδιαίτερα θρησκευτική ατμόσφαιρα εψάλησαν από άνδρες και γυναίκες τα Εγκώμια της Παναγίας. Ακολούθησε πομπή του Επιταφίου στο κοιμητήριο Μενετών.

Όλες αυτές τις μέρες η μεγάλη τρίκλιτη εκκλησία του χωριού, που όπως είναι γνωστό αναγέρθηκε το 1845, ήταν κατάμεστη από προσκυνητές, όχι μόνο από το χωριό αλλά και από άλλα μέρη της Καρπάθου.

Τα Καρπαθιακά Νέα εύχονται σε όλους και όλες, τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες τους, χαρούμενη και ευλογημένη Ανάσταση!

15.4.2023

Πηγή Καρπαθιακά Νέα