Της Ελένης Μπότα
Τέσσερις μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) αναμένεται να δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέσα στο 2021 να δημοπρατηθεί το σύνολο των απαραίτητων ΜΕΑ που έχει η χώρα.
Ήδη από το φθινόπωρο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί 17 ΜΕΑ στις περιοχές: Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ιεράπετρα Ναύπακτος, Χερσόνησος, Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Γραμματικό, Καβάλα, Χίος, Κεφαλλονιά, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Δράμα, Μήλος και Δυτικός Τομέας Θεσσαλονίκης.
Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης είναι η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη, για την οποία ο διαγωνισμός πήρε προ ημερών το “πράσινο φως”.
Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας, και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.
Επίσης σήμερα λειτουργούν 5 ΜΕΑ (σε Κοζάνη, Γιάννενα, Σέρρες, Χανιά, Ηλεία), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή 8 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ζάκυνθος και Ιεράπετρα.
Παράλληλα μέχρι τις 30 Ιουνίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως σε διαγωνισμούς για ακόμη 4 ΜΕΑ σε Ηράκλειο, Πάτρα, Ρόδος και Κάρπαθος.
Να σημειωθεί ότι η νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής επενδύσεις που αφορούν σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και σε επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις για την επεξεργασία υπολειμματικών αποβλήτων. Επομένως, τέτοιου είδους έργα δεν θα είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.
Μιλώντας στο Capital.gr o Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, τόνισε ότι “η Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς καλύπτει το χαμένο έδαφος με την δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και από την ΕΕ ότι έχει γίνει αρκετά σημαντική δουλειά από την χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση”.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι μέχρι το 2022 να μηδενιστούν τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τις παράνομες χωματερές.
Όπως δήλωσε προσφάτως και ο κ. Γραφάκος, “για το ΥΠΕΝ και τη Γενική Γραμματεία, τα πρόστιμα της “ντροπής” στην Κομισιόν για τους ΧΑΔΑ οφείλουμε να τα εκμηδενίσουμε και αυτό πράττουμε με καθημερινές μας ενέργειες, έχοντας ως στρατηγικό ορόσημο τα τέλη του 2022 για την οριστική τους εξάλειψη”.
πηγή www.capital.gr
φωτογραφία αρχείου