Μουσείο για την ιατρική ιστορία της Δωδεκανήσου

Μουσείο για την ιατρική ιστορία της Δωδεκανήσου

από την Ροδιακή

Σε εξέλιξη βρίσκονται από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, οι προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου ιατρικής ιστορίας Δωδεκανήσου, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο του συλλόγου, που βρίσκεται δίπλα στο παλιό νοσοκομείο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται στο ισόγειο ώστε να φιλοξενηθούν εκεί όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται με την εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης στην περιοχή μας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης, μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία τέτοια μουσεία στην Ελλάδα, ενώ κάλεσε όσους έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα που σχετίζονται με την ιατρική επιστήμη και θέλουν να τα δωρίσουν στο μουσείο να τα παραδώσουν στο σύλλογο, ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία τους σε αυτά.

Μάλιστα, όπως είπε το μουσείο και το περιεχόμενό του θα είναι μία παρακαταθήκη για ντόπιους και ξένους, καθώς ο τόπος μας έχει μία λαμπρή ιστορία πάνω στον τομέα της ιατρικής.

«Υπάρχει το πλάνο να ιδρυθεί το μουσείο ιατρικής ιστορίας Δωδεκανήσου. Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει επί προεδρίας του κ. Χρήστου Μαντά και ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μία επιτροπή στον ιατρικό σύλλογο με εξαιρετικούς συναδέλφους που έχουν μία μακρά διαδρομή και ιστορία στον σύλλογο και είμαστε στη διαδικασία που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το χώρο, ώστε να φιλοξενηθούν στο ισόγειο του κτιρίου όλα αυτά τα αντικείμενα που καταγράφουν την ιστορία και την εξέλιξη της ιατρικης επιστήμης  από τα παλιά μέχρι και τα σύγχρονα μηχανήματα.

Θεωρούμε ότι είναι κάτι που το οφείλουμε στις επόμενες γενιές είναι μία παρακαταθήκη και για τους επισκέπτες των νησιών μας και για να ξέρουμε πως ασκείται η ιατρική σήμερα πρέπει να δούμε πως γίνονταν κάποιες ιατρικές πράξεις κατά το παρελθόν» δήλωσε ο κ. Τσέρκης προσθέτοντας τα εξής:.

«Είναι στο μεταίχμιο μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης ιατρικής πράξης και γι΄αυτό το λόγο έχουμε βάλει ως στόχο να το κάνουμε. Υπάρχουν μόλις τρία μουσεία ιατρικής ιστορίας στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε ότι θα κάνουμε ένα μουσείο που αρμόζει στην λαμπρή ιστορία αυτού του τόπου και γι’ αυτό θέλουμε όσοι έχουν κάποιο αντικείμενο είτε γιατί είχαν προγόνους γιατρούς είτε επειδή έχουν συλλεκτική αξία να τα φέρουν και θα αναγράψουμε πάνω από πού προέρχονται. Θεωρούμε ότι έτσι θα γίνει κάτι πολύ σωστό».

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι στο υπόγειο έχει ανακαινιστεί ο χώρος και εκεί θα φιλοξενηθεί το αρχείο του ιατρικού συλλόγου Ρόδου καθώς υπάρχουν όπως είπε πάνω από 1500 φάκελοι από τους γιατρους που έχουν περάσει και αποτελούν ένα σοβαρό αρχείο ανεκτίμητης ιστορικής αξίας .

Πάντως ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρόδου τόνισε με την ευκαιρία ότι ο σύλλογος καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να αναβαθμιστεί όλη η γύρω περιοχή και να σταματήσει η εγκατάλειψη των τελευταίων ετών ειδικά σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κτιριακές εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου, οι οποίες καταστρέφονται παρά την ιστορική τους αξία και σημασία.

«Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε την γύρω περιοχή γιατί το αποκαλούμε «Ζάππειο της Ρόδου» απέναντι είναι ο βασιλικός κήπος και οι άλλες υποδομές και μας θλίβει η εικόνα της εγκατάλειψης, είναι κάτι που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν από εμάς» κατέληξε ο κ. Τσέρκης.