Το Ωδείο “Μουσική Πράξη” έχει τέσσερα χρόνια ζωής στην Κάρπαθο και συνεχίζει! Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής του Γιάννη Τσακίρογλου, που σήμερα φαίνεται να κερδίζει την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των Καρπάθιων. Ο Γιάννης απαντά σε επτά ερωτήσεις των Καρπαθιακών Νέων και δίνει το στίγμα του Ωδείου στην σύγχρονη του νησιού.
- Πως θα μας περιγράφατε την μουσική παιδεία στην Κάρπαθο. Με δεδομένο ότι το νησί έχει βαριά κληρονομιά, το Ωδείο και οι δάσκαλοι μουσικής, είστε ευχαριστημένοι από τον αριθμό και την απόδοση των μαθητών;
1.Πράγματι η Κάρπαθος έχει μια σημαντική μουσική παράδοση και κληρονομιά η οποία καταφέρνει να επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας και να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Αυτό γίνεται κυρίως μέσα από πρωτοβουλίες συμπολιτών μας που διατηρούν το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για το παραδοσιακό στοιχείο και επιθυμούν να το εμφυσήσουν στις νεότερες γενείς, αλλά και μέσω της διατήρησης παραδοσιακών πολιτιστικών δρωμένων.
Στο Ωδείο μας θεωρήσαμε απαραίτητο να συμβάλλουμε κι εμείς από μεριά μας στην διαφύλαξη και αναβίωση της μουσικής μας παράδοσης με έναν πιο μεθοδικό τρόπο, για αυτό δημιουργήσαμε τμήμα παραδοσιακής καρπάθικης λύρας και λαούτου.
Παράλληλα στο ωδείο λειτουργούν τμήματα κλασσικής και μοντέρνας μουσικής.
Επομένως, παρέχεται ενα ευρυ πεδιο επίλογων για τα παιδια και τους ενήλικες που θέλουν να εντάξουν τη μουσική στην ζωη του και αυτος θεωρούμε πως ειναι ο λογος που το ωδείο έχει στηριχτει απο τους συμπολίτες μας, τόσο σε αυτα τα πρώτα χρονια της λειτουργίας του. Φυσικά στόχος μας ειναι μεσα απο τη δουλειά μας να εμπνεύσουμε όλο και περισσοτέρους νέους να ενταχθούν στον κόσμο της μουσικής.
2. Τι μουσική και τι όργανα έχει στο πρόγραμμα το Ωδείο Μουσική Πράξη;
- Στο Ωδείο Μουσική Πράξη Παράρτημα Καρπάθου διδάσκουμε κλασσικό αλλα και μοντέρνο πιάνο, σαξόφωνο, ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, μπάσο, μουσική τεχνολογία(DJ), καρπαθικη λύρα και λαούτο!
3. Ποια είναι η άποψη σας για τις μουσικές γέφυρες; με άλλα λόγια η παράδοση πως μεταφέρεται στις νέες γενιές; συμφωνείται με τις σύγχρονες μουσικές αποδόσεις παλαιών σκοπών;
- Η μουσική λειτουργεί όντως σαν μια γέφυρα που ενώνει στοιχεία του παρελθόντος με τον παρόν. Ενας από τους τρόπους για να επιτεχθει αυτη η σύνδεση με την παράδοση, οπως αναφεραμε και παραπάνω, είναι οι άνθρωποι που γνώριζουν παραδοσιακα οργανα, σκοπους κτλ να τα μεταφερουν μεσω της προφορικης παραδοσης στους νεους. Ενας άλλος τροπος, αρκετα συνηθισμενος στις μερες μας, ειναι οι σύγχρονες αποδόσεις παλαιών σκοπών,οι οποίες όταν γίνονται με σεβασμό στο αυθεντικό κομμάτι, μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν μια πιο «ελκυστική» προς τους νέους όψη της παράδοσης.
4. Θεωρείται ότι ο τρόπος εκμάθησης των οργάνων όπως και των σκοπών είναι επαρκής; Με άλλα λόγια η Περιφέρεια κι ο Δήμος έχουν κάνει πράγματα για την μουσική παράδοση; πρέπει να κάνουν ή το αποτέλεσμα από τον τρόπο που πορευόμαστε δείχνει ότι τα πράγματα πάνε καλά;
- Το νησί έχει σίγουρα ανάγκη τις πρωτοβουλίες του δήμου για την προαγωγή της πολιτιστικής παιδείας και ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται αδιαμφισβήτητα και η διαφύλαξη της παράδοσης, επομένως θα ήταν ενδιαφέρων να γίνουν προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση για δημιουργία τμημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων, παραδοσιακών χορών και άλλων παραδοσιακών στοιχείων.
5. Ο κλάδος των μουσικών έχει δεχτεί ένα δυνατό πλήγμα από την πανδημία, αλλά και η επαγγελματική αποκατάσταση ενός μουσικού στη χώρα μας ήταν ανέκαθεν ζόρικη ιστορία. Τι άποψη έχετε ειδικά για τους μικρούς τόπους όπως η Κάρπαθος;
- Το να βγάζεις τα προς το ζην αποκλειστικά και μόνο μέσω της μουσικής σε μαγαζιά, ειδικά σε μικρά μέρη όπως η Κάρπαθος είναι τις περισσότερες φορές απίθανο, λόγω της μικρής αγοράς στην οποία απευθύνεσαι. Στην ήδη δύσκολη κατάσταση προστέθηκαν οι περιορισμοί της πανδημίας. Ωστόσο, σε καταστάσεις όπως αυτή, συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ πόση ανάγκη έχουμε την τέχνη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με αισιοδοξία και δύναμη.
6. Πόσα χρόνια λειτουργεί το Ωδείο και μέσα σε αυτά τι σας κάνει να λέτε ότι θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου σε αυτό το νησί;
- Το Ωδειο αισιως διανυει τον 4ο χρονο λειτουργιας του. Η δημιουργια του ηταν κατι που ήξερα και ήθελα να κάνω απο την εποχή της εφηβείας μου. Ήταν ένα όνειρο ζωής για εμενα και ειμαι πολυ περήφανος που το εχω καταφερει,γιατι ειναι κατι που νιωθω οτι μπορει να συνεισφερει στην πολιτιστικη αναπτυξη του τοπου. Ειμαστε μια νεα ομαδα με πολλες ιδεες και ορεξη τις οποιες θελουμε να δουμε να υλοποιουνται στο νησι. Μια απο αυτες ηταν το 1ο φεστιβαλ μουσικης στον δρομο που εγινε τον αυγουστο, με 3 μπαντες που παιζανε απο jazz και rock μεχρι παραδοσιακα Καρπαθικα και Κρητικα, ταυτοχρονα για δυο ωρες σε διαφορετικα μερη στα Πηγαδια! Η αποδοχή, η απήχηση και τα θερμά σχόλια των συμπολιτών μας μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και ελπίζουμε αυτό το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να εμπλουτιστεί και με άλλες τέχνες τα επόμενα χρόνια!
7. Τέλος μια κουβέντα για την Παράδοση. Αυτό το νησί πορεύεται με την παράδοση στο προσκέφαλο, κάποιες φορές έχω την αίσθηση ότι είναι μόνο λόγια. Πια είναι η άποψη σας;
7. Η Κάρπαθος έχει μια ξεχωριστή λαογραφική και πολιτιστική ταυτότητα.
Η διαφύλαξη της αυθεντικότητας της θα έπρεπε να είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους. Είναι λογικό, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με τις διαπολιτιστικές συνιστώσες που αναδιοργανώνονται, στις κοινωνίες να εισρέουν και να ενσωματώνονται στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες.
Η γνώμη μου είναι, πως πρέπει να αντισταθούμε πάνω σε αυτό και να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές ατόφια, αν θέλουμε να κρατήσουμε την μουσική μας παράδοση η οποία μετράει πολλούς αιώνες!