Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου στο Μεσοχώρι. Ένα μοναδικό στολίδι για το Μεσοχώρι και την Κάρπαθο.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου στο Μεσοχώρι. Ένα μοναδικό στολίδι για το Μεσοχώρι και την Κάρπαθο.

γράφει ο Μανώλης Β. Ματθαίου

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου είναι το παλαιότερο μοναστήρι εντός του Μεσοχωρίου, ακόμη και από την “παλιά” εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιανής.

Μπορεί το πανηγύρι της Μεγαλόχαρης να αποτελεί τον πόλο έλξης της Καρπάθου και της Κάσου καθώς είναι η πολιούχος του Μεσοχωρίου, η εκκλησία όμως του Αϊ Γιάννη τα παλιά χρόνια ήταν η μητρόπολη του χωριού.

Το Μεσοχώρι, ένα από τα γραφικότερα χωριά της Καρπάθου με την εκπληκτική θέα του.

Μοιρασμένη σε μερίδια όπως συνηθιζόταν τότε, με όλες τις γιορτές και όλα τα σπουδαία γεγονότα να  λαμβάνουν χώρα σε αυτή την εκκλησία. Ανακαινισθεί εν έτει 1781, δια χειρός Κρητικού, όπως διαβάζουμε στο σύγγραμμα του αείμνηστου διδασκάλου Νικολάου Βασιλάκη και όπως αναγράφεται και στο μοναδικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Επενδυμένο με ασήμι και μάλαμα που όμως δεν φαίνεται από την κάπνα των λαμπάδων ανά τους αιώνες. Ίσως και σκόπιμα για να μην υποστεί λεηλασίες από τους πειρατές. Άγνωστο ωστόσο κατά πόσο παλαιότερη είναι η εκκλησία. Ισως οι ειδικοί να το ξέρουν.

Η καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη ειδοποιεί για κάθε γεγονός τους χωριανούς.

Λύπες και χαρμόσυνα γεγονότα, για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο τα παλιά χρόνια αλλά και για κάθε είδους ειδοποίηση ποτέ δεν σταμάτησε να χτυπά ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της παρουσίας των κατακτητών στο νησί.

Άλλωστε η τοποθεσία του ναού πρακτικά βοηθάει στη διάχυση του ήχου σε όλες τις γειτονιές.Εδώ κατέληγε ο επιτάφιος μετά την εκκλησία του Χριστού και της Παναγίας και εδώ καιγόταν ο Ιούδας τη Λαμπρή Δευτέρα.

Εδώ γινόταν και ο χορός μετά το Μαναελι, το όμορφο αυτό μεσοχωρίτικο έθιμο της Λαμπρής. Ακόμη και αντίγαμοι λάμβαναν χώρα στην αυλή του Αϊ Γιάννη που δημιουργεί μοναδικό ζεστό κλίμα σε κάθε γλέντι αφού οι αποστάσεις μειώνονται και απουσιάζει η επισημότητα της αυλής της Παναγίας.

Εφέτος οι συνθήκες ευνόησαν στον εορτασμό του Αγίου με τη συνήθη αίγλη των παλαιότερων ετών. Η γειτονιά και αρκετοί χωριανοί ετοίμασαν νηστίσιμα φαγητά από τα οποία δεν έλειπε το φάβα, το οποίο παλιότερα μαγειρευόταν στο καζάνι με τα ξύλα. Αυστηρή νηστεία άλλωστε την ημέρα αυτή. Μεζέδες, γλυκά και πολλά φρούτα και ποτά κεράστηκαν στον κόσμο, ενώ δεν έλειπαν τα όργανα από τους τοπικούς μας οργανοπαίχτες.

Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την προσφορά τους και την συμμετοχή τους. Ο Άγιος να μας προστατεύει και να πρεσβεύει για όλο τον κόσμο.

Φωτογραφίες από το αρχείο της Ευγενίας Ι.Χαροκοπου & Πρεσβυτερου Στυλιανού Φασούλα.

 

29.8.2023Καρπαθιακά Νέα