Ένας σαμουράι στο βυθό της Καρπάθου! Το Ναυάγιο ΤΣΙΜΕΝΤΑΣ

Ένας σαμουράι στο βυθό της Καρπάθου! Το Ναυάγιο ΤΣΙΜΕΝΤΑΣ

γράφει ο Κώστας Θωκταρίδης

Το 1969 τα ναυπηγεία Tsuneishi που βρίσκονται στη Numakuma της Ιαπωνίας παρέδωσαν το πλοίο μεταφοράς τσιμέντου RYOYO MARU No.10 στην ιαπωνική Mitsubishi Cement K.K., Τόκυο.

Η εταιρία αυτή διέθετε στόλο από «τσιμεντάδικα» που έφεραν το όνομα RYOYO MARU ακολουθούμενο από έναν αριθμό. Το νέο πλοίο διέθετε συστήματα αυτόματης εκφόρτωσης και είχε διαστάσεις 67,9 Χ 11 μέτρα, ολική χωρητικότητα 1.086 κόρων και εκτόπισμα 1.699 DWT.

Έφερε μια πετρελαιομηχανή που μπορούσε να το κινήσει με ταχύτητα έως 9,5 κόμβους.

Το 1992 το σκάφος πουλήθηκε στην συμφερόντων Ταϊβάν, παναμαϊκή εταιρία Modesta Shipping S.A. και μετονομάστηκε GLORYSUN.

Τρία χρόνια αργότερα αποκτήθηκε από την Evripos Cement Transportation Shipping και μετονομάστηκε EVRIPOS CEMENT υψώνοντας αρχικά σημαία Παναμά.

Αμέσως μετά ύψωσε ελληνική σημαία μετονομαζόμενο σε ΤΣΙΜΕΝΤΑΣ. Οι νέοι του ιδιοκτήτες ήταν η οικογένεια Μπούκου που είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητα της στο ναυτιλιακό τομέα το 1977, αρχικά με την πρακτόρευση πλοίων, έπειτα ασχολήθηκαν με τη ρυμούλκηση και από το 1991 και μετά με τη διαχείριση και την αγορά κυρίως πλοίων μεταφοράς τσιμέντου.

Το τέλος του πλοίου ήρθε στις 25 Μαΐου 2003 όταν προσάραξε σε ύφαλο στο στενό Κάσου – Καρπάθου. Οι ζημιές που υπέστη το σκάφος δεν επέτρεψαν την ανέλκυση του και εγκαταλείφθηκε με το κομοδέσιο και τους μηχανισμούς φόρτωσης να μένουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με το πέρασμα του χρόνου το σκαρί δεν άντεξε στις πιέσεις και τη διάβρωση με αποτέλεσμα να σπάσει και να βυθιστεί.

Το ναυάγιο βρίσκεται επί του βραχώδης ύφαλου Κάρπαθος, στο στενό μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Η Θαλάσσια περιοχή είναι γνωστή για τον έντονο κυματισμό και για τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, από την άλλη πλευρά από τα εξαιρετικά διαυγή καταγάλανα νερά.

Το μέγιστο βάθος δεν ξεπερνά τα -15 μέτρα.

Η πλώρη κυριολεκτικά έχει διαλυθεί και στο βυθό διακρίνονται τα βίντσια οι αγκυροκαδένες καθώς και η εφεδρική άγκυρα.

Τα ελάσματα γύρω από το χώρο του μηχανοστασίου δεν υπάρχουν πλέον και ο υποβρύχιος επισκέπτης μπορεί να κολυμπά ανάμεσα στην μηχανή του πλοίου και την ηλεκτρογεννήτρια, θα δει από κοντά την τις στρεβλώσεις στα πτερύγια της προπέλας και στον άξονα.

Δύτες : Νικόλας Παραγίος, και Γιώργος Σπυρόπουλος.

Υποβρύχιες λήψεις : Κώστας Θωκταρίδης.

Μοντάζ και σκηνοθεσία : Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη.

Μουσική : Causmic.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Αναστασία Καπλάνογλου καθώς επίσης το Δήμου Καρπάθου για την συνεργασία, τον Βασίλη Νουάρο και τον Νικόλα Παραγίο, τον καπετάν Γιάννη Χουβαρδά, καθώς επίσης και το Karpathos Diving center για την εξαιρετική βοήθεια τους.

Ιστορική και αρχειακή έρευνα : Άρης Μπιλάλης και Κώστας Θωκταρίδης.

Για τον Κ.Ο.Π.Α.Π. “Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας” Δήμου Καρπάθου, Σεπτέμβριος 2022.

22.9.2022

Καρπαθιακά Νέα