Δύο φορές, στη σύγχρονη ιστορία, η Κάρπαθος έγινε το παγκόσμιο κέντρο της άπνοιας και της Σκανταλόπετρας! Η πρώτη ιστορική βουτιά έγινε το 1913 με πρωταγωνιστή τον Στάθη Χατζή. Τον βουτηχτή που κατάφερε με μια ανάσα το αδιανόητο 80, 7 μέτρα και με τη δική του προσπάθεια η σκαλωμένη άγκυρα του ιταλικού πλοίου απελευθερώθηκε.
Η δεύτερη φορά ήταν το καλοκαίρι του 2016, όταν τα Πηγάδια είχαν γίνει το διεθνές κέντρο άπνοιας! Στην Κάρπαθο φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 40 αθλητές, από όλο τον πλανήτη, στους αγώνες σκανταλόπετρας.Οι αγώνες σχεδιάστηκαν από τον
αείμνηστο γιατρό, ψυχή της σκανταλόπετρας, Νικόλαο Τρικοίλη, σε συνεργασία με τον
Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου και τους: Skandalopetra World Club.com, Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης, Apnea School of Thessaloniki και το Καταδυτικό Κέντρο Καρπάθου.
Το παγκόσμιο ρεκόρ έγινε από έναν Βολιώτη πρωταθλητή ο οποίος και αγάπησε την Κάρπαθο! Ο Χρόνης Χλίτσιος τότε έφτασε σε βάθος 80,7 μέτρα!
Η ανάσα του Βολιώτη αθλητή κράτησε 2 λεπτά και 28 δεύτερα! Όταν βγήκε στην επιφάνεια κανείς δε μίλησε, δεν τόλμησε να ρωτήσει σε τι βάθος είχε φτάσει, όλοι ανυπομονούσαν να τον ακούσουν, να δουν το ρολόι του. Και ναι, πράγματι είχε καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ (87,5 μέτρα) που είχε γίνει ακριβώς στο ίδιο σημείο, το 1913 χρόνια, από τον Στάθη Χατζή!
Από τότε το όνομα του Χρόνη Χλίτσιου είναι δεμένο με την Κάρπαθο!
Την εβδομάδα 3-10 Οκτωβρίου 2021 ο Χρόνης Χλίτσιος βρέθηκε στη Γερμανία με στόxo δυο παγκόσμιες επιδόσεις στην άπνοια. Η πρώτη επίδοση έγινε στο Ραινπαχ, στο συγκρότημα Μόντε Μαρε, στα δέκα μετρα βάθος σε μια πισίνα με εξαιρετικές συνθήκες την οποία επισκέπτονται δύτες από ολη την Ευρώπη.
Ο χρόνος παραμονής στο βυθό της πισίνας ηταν 11 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 27 βαθμούς .
Η δεύτερη επίδοση ηταν μια πρωτοποριακή προσπάθεια διεισδύσεις σε πλυμηρισμενο παλιο ορυχείο στην περιοχή της Νουτλα.
Η ομάδα που οργάνωσε της δυο αυτές προσπάθειες αποτελείτε από τον Κωστα Ξανθόπουλο εκπαιδευτή αυτοδυτών τον Thomas Baum (Course director Padi ) και εμού προσωπικά.
Να προσθέσω εδώ ότι ο Κώστας και ο Τhomas λογο μοναδικών ικανοτάτων τόσο στην προπονητική οσo και στην οργάνωση επίδικων μορφων καταδύσεων αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία χτίζετε κάθε προσπάθεια. Αγάπη και των τριών για το υγρο στηχειο μας ένωσε σε έναν κοινο σκοπο .
Ο σκοπός αυτος είναι η δημιουργία επιδόσεων στην άπνοια σε συνδυασμό με μοναδικά τοπία τεχνικής η φυσικής ομορφιάς. Αυτά όλα γίνονται κάτω από το βλεμα των κορυφεων επαγγελματιών τόσο για την αρτια βιντεοσκόπηση των events αλλα και για την μέγιστη δυνατή παροχή ασφάλειας σε ολους τους εμπλεκομένους που λαμβάνουν μερος στις προσπάθειες μας. Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε τις δράσεις μας επιλέγοντας αυτά τα δυο project .
Στο Μοντε Μαρε, μας λέει ο Χρόνης Χλίτσιος, δώσαμε βαρύτητα στην ομορφιά της απόλυτης αιώρησης και του ελέγχου της πλευστότητας. Ο Έλληνας πρωταθλητής ευχαριστεί από Καρδιας όσους συνεβαλαν στην επιτύχια της προσπάθειας στο Μοντε μαρε
1, Thomas Baum ( manager organisator Fuldas tauhertref course director Padi )
2. Κώστας Ξανθόπουλος ( manager organisator, instructor on scuba diving )
3. Stehfan Nikolas ( δύτης Ασφαλείας με άπνοια. )
4. Daniel Scott ( kameraman fotograf)
5. Peer Schwetzler ( ιδιοκτήτης Μοντε μαρε)
ΧΟΡΗΓΟΙ . MARES –XCEL.-HOLLIS
Eυχαριστεί επίσης την κ. Γλυκερια Τζουμακη που μου έδωσε την δυνατότητα να κανω τις τελευτές προπονήσεις στις υπέροχες εγκαταστάσεις του πολυχωρου εκπαίδευσης αξιον εστί