Μια σημαντική διδακτορική διατριβή για τη λαογραφία της Καρπάθου.
Τυπώθηκε η διδακτορική διατριβή του συμπατριώτη μας εκπαιδευτικού και λαογράφου Βασίλη Ι. Γεργατσούλη με τίτλο “Η λειτουργικότητα του ανεκδοτολογικού λόγου στην κοινωνία της Καρπάθου: Λαογραφικές προεκτάσεις”, εκδόσεις Εντύποις, Αθήνα 2019, σελ. 774.
Ο συγγραφέας εξετάζει, στο παρόν βιβλίο, από λαογραφική σκοπιά τις Καρπαθιακές ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και διερευνά τη λειτουργικότητα που επιτελούν στην κοινωνία του νησιού. Το πλουσιότατο ανεκδοτολογικό υλικό δεν έχει καταγραφεί ούτε μελετηθεί ικανοποιητικά, παρά το πλήθος των επιστημονικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για θέματα Καρπαθιακής Λαογραφίας. Αυτή είναι η πρώτη συστηματική μελέτη για το ενδιαφέρον αυτό θέμα, χωρίς να υπάρχει, στοιχειώδης έστω, βιβλιογραφία για τη σχετική μελέτη.
Ο Βασίλης Γεργατσούλης πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στην Κάρπαθο, όπου κατέγραψε περισσότερες από 1400 αφηγήσεις ανεκδότων. Σε αντίθεση με άλλα είδη του έντεχνου λαϊκού λόγου (παραμύθια, παραδόσεις), τα ανέκδοτα είναι ζωντανά και λειτουργικά μέχρι σήμερα.
Επιβλέπων καθηγητής στη διατριβή ήταν ο Καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ενώ στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετείχαν οι καθηγητές Αθανάσιος Ε. Παππάς και Εμμανουήλ Γ. Βαρβούνης.
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις «Εντύποις» και μπορεί να το προμηθευτεί ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης από το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού 1-3, Αθήνα) ή να το αναζητήσει με παραγγελία σε οποιοδήποτε άλλο βιβλιοπωλείο της Αθήνας και της Καρπάθου.
Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Βασίλης Γεργατσούλης είναι δάσκαλος, φιλόλογος και Διδάκτορας Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε επιτόπια έρευνα έχει καταγράψει εκατοντάδες αφηγήσεις στην Κάρπαθο (ανέκδοτα, παραμύθια, μύθους και θρύλους). Έχει γράψει, επιμεληθεί και προλογίσει πολλά βιβλία. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά. Έργα του βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εργάζεται ως διευθυντής στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.
Έχουν εκδοθεί 13 βιβλία του:
Μυθιστορήματα:
- «Η Αναρά», Σύγχρονη Εποχή (2005)
- «Η υστερότοκη», Εντύποις (2014)
- «Το φάντασμα του Αγησίλαου», Εντύποις (2015)
- «Πέντε κραυγές», 24 Γράμματα (2018)
Μικροδιηγήματα:
- «Εσύ, αγόρι μου, δε θα μάθεις ποτέ να γράφεις… όμορφες περιλήψεις: 77 μικροδιηγήματα – flash fiction», Αροθυμία (2019)
Θεατρικό:
- «Το φάντασμα του Αγησίλαου» [με την Κάτια Κοντεκάκη], Εντύποις (2016)
Ποίηση:
- «Γυμνός και Ελεύθερος», Εντύποις (2015)
- «Καιροί σκεφτικοί. 84 ποιήματα χαϊκού», 24 Γράμματα (2017)
Παιδικά:
- «Ο Μισοκοκοράκος», Ταξιδευτής (2006)
- «Οι Τραγουδιστάδες», Ταξιδευτής (2008)
- «Η πρώτη ιπτάμενη γάτα», Εντύποις (2017)
Λαογραφικά:
- «Το Τσουκαλάκι, ένα λαϊκό παραμύθι της Καρπάθου», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου (2003)
- «Η λειτουργικότητα του ανεκδοτολογικού λόγου στην κοινωνία της Καρπάθου: Λαογραφικές προεκτάσεις», Εντύποις (2019).