Ο Σποϊτης αγωνιστής Νικόλαος Τριπολίτης και η ιστορία του μέχρι πρόσφατα ήταν μια υπόθεση εντελώς άγνωστη στους περισσότερους Καρπάθιους. Ώσπου ο ερευνητής Ηλίας Βασιλαρας έφερε στο φως στοιχεία από την πορεία του.
Όμως μας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε το πώς και πότε τον σκότωσαν. Οφείλουμε λοιπόν μεγάλο ευχαριστώ στην κα Χριστίνα Σωτηρχου, αφού στην έρευνα της, προκειμένου να μην χαθούν στοιχεία αγωνιστών, έφερε στο φως και το τραγικό τέλος του Καρπάθιου αγωνιστή.
Στις 27 Μαΐου 1944, στην μαύρη ώρα Ασπροπύργου απαγχονίστηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης:
Νικόλαος Τριπολίτης
Αλέξανδρος Μελισσαρόπουλος
Γεώργιος Παρασκευόπουλος
Κωνσταντίνος Μάδης
Σέβολοδ Τσένκολεφ.
https://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=37036&seg=
(μετάβαση σε σελίδα 263 του αρχείου).
Η Θέση Μαύρη Ώρα Ασπροπύργου είναι ένα από τα «Θυσιαστήρια της Λευτεριάς» όπως αναφέρει η Χριστίνα Σωτηρχου.
“Σε μικρή απόσταση από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, η περιοχή ήταν συνήθης τόπος εκτέλεσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Παρά το γεγονός ότι δεν στήθηκε, ως όφειλε, μνημείο πεσόντων και ίσως κανείς να μη θυμάται όλα τα ονόματα των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί σε αυτό το άγονο κομμάτι της Αττικής Γής, ο λαός του Ασπροπύργου κράτησε ζωντανή τη μνήμη τους και ονόμασε «Μαύρη Ώρα» το χώρο της θυσίας τους”.
Τι έγραψε ο Ηλίας Βασιλαράς για τον Νικόλαο Τριπολίτη.
Δεν είχαμε καθόλου πληροφορίες όταν ξεκινήσαμε. Δεν ήταν καν γνωστό το όνομα και υπήρχε διάχυτη αμφιβολία για την καταγωγή του. Για τον λόγο αυτό και με γνώμονα το ηθικό χρέος που έχουμε απέναντι στους νεκρούς μας, θα παραθέσω λίγα στοιχεία που τεκμηριώνουν την πληροφορία που μας δίνει ο Ανδρέας Καρακατσάνης μέσα από την ιστορική εκείνη επιστολή του.
Οι πληροφορίες- γραπτές μαρτυρίες, αντλήθηκαν από το πλούσιο αρχείο δικαιοπρακτικών εγγράφων της κληρονόμου της περιουσίας του Ν.Τ. Πηνελόπης Λειβαδίτη, τις οποίες σφραγίζουν με την σφραγίδα της εγκυρότητάς τους ο Μητροπολίτης Καρπάθου Αγαθάγγελος και οι δύο συμβολαιογράφοι Αθηνών.
Παραθέτω μερικές:
α. Δωρητήριον έγγραφον αρ.995 ″ Ο Καρπάθου Αγαθάγγελος επιβεβαιοί «ο υποφαινόμενος Νικόλαος Τριπολίτης κάτοικος του Δήμου Σπόων, υπήκοος Οθωμανός της Νήσου Καρπάθου….
β. Δωρητήριον έγγραφον 29/7/1907 διαβάζουμε πάλι ότι και πιο πάνω.
γ. Έγγραφον αγοραπωλησίας αρ. 706/13.8.1906 του Αθηναίου συμβολαιογράφου Δημητρίου Αγγελοπούλου…
δ. Έτερον έγγραφο αρ.15052/23.10.1898 συμβολαιογράφου Αθηνών Διονυσίου Γιράντες.
ε. Επιστολή στις 30/8/1917 που αναφέρει το θάνατό του Νικολάου Τριπολίτη, και πολλά άλλα έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες για την οικογενειακή του κατάσταση (σύζυγο, παιδιά, αδελφή και αδελφό).
Προσωπικά δεν αμφισβήτησα ποτέ τα στοιχεία της επιστολής του Ανδρέα Καρακατσάνη, άσχετα ότι δεν είχα ακούσει ποτέ ότι ο συγχωριανός μου Νικόλαος Τριπολίτης εκτελέστηκε κι’ αυτός από τους Γερμανούς. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης οι χρονολογίες των εκτελέσεων και της έκδοσης του λευκώματος. 1944 οι εκτελέσεις, Ιούνιο 1945 η έκδοση. Ούτε ένας χρόνος δεν είχε περάσει από τότε που ο Ανδρέας Καρακατσάνης έγραψε την επιστολή. Άρα ακόμη αν φώναζε κάποιος στα παιδιά θα τον άκουγαν.
Η πρόσφατη πληροφορία για τον Τριπολίτη είναι ότι είχε κατάστημα εργαλείων εξόρυξης στη Πλατεία Βικτωρίας
Το Σπόα λοιπόν μετράει άλλο ένα θύμα της Γερμανικής λαίλαπας. Ο Νικόλαος Τριπολίτης- εγγονός- είναι ο 4ος εκτελεσθείς Σποΐτης και ως τέσσερις πρέπει να λογαριάζονται πλέον οι εκτελεσθέντες.
Ας είναι λοιπόν αιώνια η μνήμη του και το όνομά του θα ήταν καλό να γραφτεί σε σημείο που πραγματικά του αξίζει, μαζί με τα ονόματα και άλλων συγχωριανών μας τα οποία δεν αναγράφηκαν στο μνημείο Ηρώων του χωριού μας. Κι’ είναι αλήθεια, κι’ άλλοι πολλοί, εκείνοι των οποίων οι πράξεις τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αξίζουν της ανάλογης τιμής, σε ένα νέο χώρο, αν δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί το υπάρχον μνημείο. Είναι ένα χρέος που τους το οφείλουμε κι ας δείξουμε τη μεγαλοψυχία μας. Μέχρι τότε ας τους μνημονεύουμε στις προσωπικές μας προσευχές. Το αξίζουν.
Στοιχεία από το άρθρο του Ηλία Βασιλαρα
https://www.karpathiakanea.gr/ektelesis-dio-karpathion-stin-athina-vasilaras/