Νικόλας Παραγυιός: «Η Κάρπαθος μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό καταδυτικό προορισμό»

Νικόλας Παραγυιός: «Η Κάρπαθος μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό καταδυτικό προορισμό»

 

του Μανώλη Δημελλά, Φωτογραφία Βασίλης Νουάρος

Ο Νικόλας Παραγυιός τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την κατάδυση. Είναι εκπαιδευτής αυτοδυτών της IANTD και τεχνικός δύτης της ίδιας ομοσπονδία IANTD/ADVANCE NITROX DIVER. Είναι δύτης δημόσιας ΑΣΦΑΛΕΙΑ Dive rescue international  και μάλιστα είναι ο πρώτος Έλληνας πυροσβέστης που πιστοποιήθηκε από την ομοσπονδία που πιστοποιεί τους δύτες των fire department /police department από τον Σαμιώτη εκπαιδευτή Αλέξανδρο Μαλαγάρη.

Κάτω από το νερό ο Νικόλας μετρά περισσότερες από 1.000 ώρες κατάδυσης!

Εκτός από τα παραπάνω είναι παθιασμένος Καρπάθιος, πρόσφατα από τις εκδόσεις 24γράμματα κυκλοφόρησε και το πρώτο του βιβλίο με θέμα, τι άλλο, την Κάρπαθο και με τίτλο “Η Παραδοσιακή Κοινωνία της Καρπάθου σε Μετάβαση 1900-2004”.

Είναι λοιπόν ο πιο κατάλληλος για να μας γνωρίσει της δυνατότητες της υποβρύχιας Καρπάθου. Άραγε υπάρχουν προοπτικές σε αυτόν τον τομέα;

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα κι αυτά να τονίσουμε ότι είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Όμως  πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στους Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης “Skandalopetra Inter Games” που διοργανώθηκαν 16-19 Ιουλίου 2016 από τον Δήμο Καρπάθου σε συνεργασία με τον αείμνηστο γιατρό “Ψυχή της Σκανταλόπετρας” Νικόλαο Τρικοίλη. Μια σπουδαία δράση που δυστυχώς δεν είχε συνέχεια.

Κατάδυση στον Βρόντη. Φωτογραφία Νικόλας Παραγυιός
  1. Νικόλα ασχολείσαι πολλά χρόνια με τη θάλασσα και τις καταδύσεις. Τι πιστεύεις για τον καταδυτικό τουρισμό; Η Κάρπαθος έχει ελπίδες σε αυτόν τον τομέα;

Επαγγελματικά με την κατάδυση ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια . Ο καταδυτικός τουρισμός όπως και οι άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να καταστήσουν την Κάρπαθο τουριστικό προορισμό για 12 μήνες τον χρόνο. Η Κάρπαθος προσφέρει απίστευτες δυνατότητες και επιλογές στους δύτες αρκεί όσοι ασχολούνται με την συγκεκριμένη δραστηριότητα(προσφέρουν το συγκεκριμένο προϊόν) να είναι επαγγελματίες και να λειτουργούν με πλάνο όχι σεζόν αλλά εκατονταετίας και αυτό δεν είναι υπερβολή.

 

  1. Υπάρχουν τοποθεσίες που μπορεί ένας αρχάριος να βουτήξει; Ο βυθός και τα βάθη έχουν βαθμούς δυσκολίας;

Η Κάρπαθος προσφέρεται για όλα τα καταδυτικά επίπεδα από τους πλέον αρχάριους μέχρι τους πολύ εκπαιδευμένους δύτες. Εδώ στα απάνεμα νερά της μπορεί κάποιος αρχάριος άνετα και ευχάριστα να μυηθεί στα μυστικά της κατάδυσης με κάθε ασφάλεια ενώ για τους ήδη έτοιμους δύτες προσφέρει τα πάντα ανάλογα με το επίπεδο τους. Η Κάρπαθος μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις να συναρπάσει τον δύτη ανοιχτής θάλασσας ανάλογα με το επίπεδο του όσο και τον δύτη ο οποίος έχει εξεζητημένη καταδυτική εκπαίδευση όπως βαθιές κατάδυσης με αποσυμπίεση σπήλαιο κατάδυσης ναυάγιο κατάδυσης κτλ . Η υποθαλάσσια διαμόρφωση της Καρπάθου μπορεί να καλύψει τους πάντες.

 

  1. Κι ας πούμε τώρα ότι παίρνουμε τα σύνεργα μας, μάσκες, στολές, ότι χρειάζεται η αυτονομία και μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή τι θα δούμε; Και σε τι βάθη;

Στην Κάρπαθο είτε είσαι αυτόνομος δύτης είτε είσαι ελεύθερος η φύση σε μαγεύει. Καταγάλανα νερά με ορατότητα την οποία σπάνια συναντάς σε όποιο σημείο του πλανήτη μας και να πας. Μπορείς να δεις ψάρια μπορείς να δεις καβούρια μπορείς να δεις θηλαστικά όπως φώκιες μπορείς να δεις χελώνες. Εδώ μπορείς να δεις τα 240 νέα ήδη ψαριών καβουριών και αχινών τα οποία μας ήρθαν από την Ερυθρά θάλασσα. Την ζωή μπορεί να την δεις παντού βέβαια ανάλογα το βάθος και την ηρεμία (αν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα η όχι) των νερών ποικίλει το μέγεθος και η ποσότητα.

φωτογραφία Νικόλας Παραγυιός

 

  1. Υπάρχουν ναυάγια; Βυθισμένα πολεμικά αεροπλάνα κι όλα εκείνα που κάνουν συναρπαστικότερο τον κόσμο του βυθού;

Στην Κάρπαθο μπορείς να δεις πολλών ειδών ναυάγια και διαφόρων χρονικών περιόδων. Μπορείς να δεις αρχαία ναυάγια μπορεί να δεις και σύγχρονα μότορσιπ (ναυάγιο ΔΙΑΣ Διαφάνι/Καλάμια ) Μπορεί να δεις το κουφάρι και τον κινητήρα αεροσκάφους των ναζιστών του ΒΠΠ (ΑΓΝΟΝΤΙΑ).

5. Πάμε τώρα στη φυσική ομορφιά. Περιέγραψε μας τη ζωή στον βυθό της Καρπάθου. Έχεις συναντήσει παράξενα ψάρια; Είδα φωτογραφίες σου με Λεοντόψαρα έχεις δει πιο όμορφα από αυτά;

Η φυσική ομορφιά της Καρπάθου είναι αδιαμφισβήτητη χιλιοτραγουδησμένη και πλανεύτρα, όπως το τραγούδι των σειρήνων. Εδώ  τα πεύκα κολυμπούν στην θάλασσα, εδώ τα χρώματα του πράσινου και του γαλάζιου σε σαγηνεύουν. Εδώ ο βυθός είναι πλουσιότατος. Εκτός από τα ήδη τα οποία διαβιούσαν στις θάλασσες μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια, πλέων έχουμε την παρουσία εκατοντάδων νέων ειδών από την Ερυθρά τρομπέτες λεοντόψαρα, λαγοκέφαλοι, γαλάζια καβούρια, νέοι αχινοί κτλ .

Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό υποθαλάσσιο πλούτο ο οποίος μας κάνει την θαλάσσια περιήγηση ευχάριστη και εντυπωσιακή. Η γη των Τιτάνων όπως και η θάλασσα δεν είναι δυνατόν να μην έχουν υποθαλάσσια σπήλαια και μυστηριακούς χώρους.

Βουτιά στην Αχάτα, φωτ Νικόλας Παραγυιός

6. Άλλη υπόθεση είναι οι αμέτρητες ανεξερεύνητες υποβρύχιες σπηλιές της Καρπάθου. Αλλά εκεί φαντάζομαι ότι χρειάζεται εμπειρία και ειδικός εκπαιδευτής, όπως εσύ, σωστά;

Η Κάρπαθος είναι γεμάτη από υποθαλάσσια σπήλαια τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι ανεξερεύνητα. Η σπήλαιο κατάδυση είναι πιθανόν η δυσκολότερη μορφή κατάδυσης. Για να καταδυθεί κάποιος σε σπήλαια με ασφάλεια χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση εξειδικευμένο εξοπλισμό και μεγάλη εμπειρία.

Προσωπικά δεν είμαι εκπαιδευτής σπήλαιο δυτών μπορώ να εκπαιδεύσω δύτες αναψυχής μέχρι και το όριο της βαθιάς κατάδυσης στα όρια της αναψυχής ( βαθιά κατάδυση στα όρια της αναψυχής σημαίνει οριακά τα 40μ χωρίς να μπούμε σε διαδικασία αποσυμπίεσης).

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Κάρπαθο, δάσκαλος παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος μπορεί να εκπαιδεύσει κόσμο σε τέτοια εξεζητημένα αντικείμενα κατάδυσης με απόλυτη ΑΣΦΆΛΕΙΑ. Ο κύριος αυτός και  βασικός μου εκπαιδευτής είναι ο Δημήτρης Φήφης.

φωτογραφία Νικόλας Παραγυιός

7. Ως εκπαιδευτής έχεις κάνει βουτιές και με ανθρώπους που βλέπουν για πρώτη φορά την υποβρύχια Κάρπαθο. Ξαναγυρίζουν στο νησί; Με άλλα λόγια θα μπορούσε να επενδύσουν οι Καρπάθιοι στο πέλαγος τους; γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν δει αυτή τη μορφή τουρισμού;

Ως εκπαιδευτής και οδηγός έχω συναντήσει και συναναστραφεί με εκατοντάδες δύτες επισκέπτες του νησιού μας. Όλοι φεύγουν χαρούμενοι και εντυπωσιασμένοι! Όλοι ξανά επιστρέφουν, γιατί η θάλασσα μας, ο βυθός μας, προσφέρει συγκινήσεις, απίστευτες εικόνες με πεντακάθαρα νερά.

Ο καταδυτικός τουρισμός μπορεί να δώσει ζωή στο νησί μας κάθε εποχή του χρόνου μπορεί να το αναδείξει και να το προβάλει χωρίς περιττά έξοδα.

Μόνο τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας να εκθέσει ο δήμος Καρπάθου η Κάρπαθος θα γίνει πόλος έλξης για τουρίστες και επαγγελματίες του είδους οι οποίοι ψάχνουν τόπους τέτοιας ομορφιάς όχι δύο μήνες τον χρόνο αλλά δώδεκα.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι αυτή η μορφή τουρισμού θέλει τεράστια προσοχή και οργάνωση. Η κατάδυση είναι μια δραστηριότητα η οποία στηρίζεται πάνω από όλα στην ασφάλεια. Με το αντικείμενο αυτό λοιπόν είναι απαραίτητο να ασχολούνται μόνο υπεύθυνα άτομα με άρτια οργάνωση λειτουργία και εκπαίδευση τα οποία έχουν απόλυτη συναίσθηση του όρου ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Σε αυτόν τον τομέα εκπτώσεις δεν επιτρέπονται. Με αυτήν την λογική η κατάδυση όπως και οι άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κάρπαθο έχουν τεράστιες προοπτικές.

Η Κάρπαθος μπορεί να προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν τον επισκέπτη τον τουρίστα να έρθει κάθε εποχή του χρόνου.

Είμαι κομμάτι του Καταδυτικού Κέντρου Καρπάθου (Μηνάς και Ντίνος Πρωτόπαπας) και το ευχαριστώ που με φιλοξενεί. Όλοι μαζί προσπαθούμε να αναδείξουμε και να ανεβάσουμε το νησί μας.

“Η Κάρπαθος μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό δεν είναι υπερβολή. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά και επαγγελματικά”.