Σχεδόν έφυγε η φετινή τουριστική περίοδος και μαζί με αυτήν κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων μου και θέλω να κάνω μια γρήγορη ανακεφαλαίωση ως προς το τι έγινε και το τι πρόκειται (ίσως) να γίνει.
Και λέω “ίσως να γίνει” γιατί μετά από σχεδόν ένα χρόνο έμαθα με το σκληρό τρόπο ότι δε γίνεται να υπόσχομαι τίποτα και σε κανέναν γιατί οι εντολές που δίνουμε τις περισσότερες φορές είτε καθυστερούν να υλοποιηθούν, είτε αλλάζουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, είτε για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν υλοποιούνται καθόλου, συν το γεγονός ότι για να φτάσει μια πρόταση σε στάδιο υλοποίησης παίρνει απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα . .
Για αρχή ένα σύντομο ιστορικό:
την πρώτη μέρα που βρέθηκα στα καθήκοντα μου θυμάμαι να χτυπάει το τηλέφωνο μου στις 6:30 τα ξημερώματα όπου στο τηλεφώνημα ήταν κάποιος δημότης που η αλήθεια μέσα στον ύπνο μου δεν κατάλαβα ούτε τι ήθελε, ούτε τι ακριβώς μου έλεγε. Δεν ήταν πάντως ζήτημα ζωής και θανάτου ώστε να με πάρει εκείνη την ώρα.
Αργότερα στις ημέρες που ακολούθησαν, έμαθα ότι ο αριθμός του κινητού μου μοιραζόταν κατά το δοκούν στον κάθε δημότη που θεωρούσαν εκείνοι που μοίραζαν το τηλέφωνο μου ότι έπρεπε. Αυτό συνέβη σημειώνω, μόνο στην περιοχή που μένω, όχι στο Σπόα ή στο Μεσοχώρι.
Παρόλα αυτά, δεν έκλεισα ποτέ το τηλέφωνο σε κανέναν, δεν έκρυψα τις αλήθειες σε κανένα (ακόμα κι αν αυτό δεν άρεσε) και προσπάθησα να σημειώνω συνεχώς τα προβλήματα ετών που είχαν οι περισσότεροι στα τηλεφωνήματα τους ώστε να προσπαθήσω να βρω μια λύση. Εδώ όμως θέλω να σταθώ στους τρόπους ή μάλλον στους ανύπαρκτους τρόπους των περισσότερων ανθρώπων που μου τηλεφωνούσαν και τη γενικότερη συμπεριφορά τους.
Αναλυτικότερα σε αυτούς θέλω να πω ότι αρχικά απευθύνονται σε έναν άνθρωπο και όχι σε κάποιο αντικείμενο κι ότι στα καθήκοντα μου δεν αναγράφονται τα εξής:
– Δε γράφει πουθενά ότι πρέπει να δέχομαι τις ύβρεις και τις προσβολές των ανθρώπων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα. Όποιος δεν έχει την ανατροφή και τις βάσεις να μιλάει κόσμια δεν αξίζει να σπαταλάω το χρόνο μου στο τηλέφωνο μαζί του.
Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη απογοήτευση αλλά την ίδια μοιράζομαι κι εγώ μιας και είμαι μόνιμος κάτοικος τα τελευταία 9 χρόνια και πάλι αντιμετωπίζω τον καθένα που θα με καλέσει σαν άνθρωπο.
– Δε γράφει πουθενά ότι θα κουνήσω το μαγικό ραβδί να βρω λύσεις μαγικές κι ονειρεμένες.
Ο,τι έχει γίνει (θα τα αναφέρω παρακάτω) έγινε με μεγάλη προσωπική προσπάθεια σε χρόνο και σε χρήμα.
– Δε γράφει πουθενά ότι με τη θέση έρχονται και οι γνώσεις για το πώς δουλεύει το σύστημα, ποιοί είναι οι κανόνες του καθώς και τι είναι εφικτό ή ανέφικτο με βάση τους κανόνες που υπάρχουν.
– Δε γράφει πουθενά ότι μπορώ να κάνω τον τροχονόμο, τον αστυνόμο ή τον πολεοδόμο. Ή ακόμα και να πάω να ρίξω ένα χέρι ξύλο σε κάποιον που μου ζήτησε ένας δημότης προχτές.
– Τέλος, δε γράφει πουθενά ότι είμαι γραμματειακή υποστήριξη προέδρων, τηλεφωνικό κέντρο ή μεσάζων του πολίτη στα νομικά θέματα που έχει με το Δήμο.
Και δίνω μερικά παραδείγματα:
Τις προάλλες με πήρε δημότης και μου ζήταγε το τηλέφωνο της Digea κι αν μπορεί από Όλυμπο να πιάσει κανάλια από την Τουρκία κι ότι έφταιγα εγώ που άλλαξε ο δορυφόρος των καναλιών!
Άλλοι δημότες έχουν υποστεί βλάβες λόγω χρόνιων υδραυλικών κι αποχετευτικών προβλημάτων και θέλουν να κάνω μηνύσεις εκ μέρους τους (που είναι πρακτικά αδύνατο) ή ως δια μαγείας να βρω τρόπο να αποζημιωθούν.
Άλλοι θεωρούν ότι είμαι υποχρεωμένος να φυλάω σκοπιά στα χωριά επειδή ο καθένας με την παιδεία που έχει (ή δεν έχει) πετάει τα σκουπίδια του όπου βρει!
Προ καιρού κάποιος με πήρε να μου πει ότι είχε φωτιά στο Διαφάνι να πάρω την πυροσβεστική ενώ ήμουν στην Όλυμπο και η φωτιά έκαιγε μπροστά του!
Και πολλά άλλα παραδείγματα που δεν αξίζει να αναφέρω.
Σε ολους αυτούς τους ανθρώπους έχω να πω ότι πρέπει επιτέλους να κάνουν αυτά που πρέπει από μόνοι τους κι ότι δε χρειάζονται κάποιον να τους νταντεύει.
Μπορούν να ζητήσουν τη συμβουλή μου ή να τους υποδείξω το πως θα κινηθούν ώστε να απαιτήσουν δικαιοσύνη (κι εγώ κάποιον θα ρωτήσω με τη σειρά μου ώστε να δώσω μια συμβουλή) και θα έχουν την υποστήριξη μου εφόσον έχουν δίκιο.
Η δε παραπληροφόρηση πήγε σύννεφο! Σε άλλους είπαν ότι με τα κλειδιά των αντλιοστασίων έκανα κουμάντο, ότι άνοιγα κι έκλεινα τα νερά έτσι γιατί ήθελα κι ένα σωρό άλλες καφενειακές πληροφορίες. Κλειδιά που μετά που ορίστηκε υδρονομέας δεν είχα πια.
Οι εγκαταστάσεις τις Ολύμπου υποφέρουν από δολιοφθορές που συμβαίνουν συνεχώς και μυστηριωδώς κι ευτυχώς φέτος έχω ανθρώπους που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δε ξύπναγα με το βραχνά να δω που θα κόψω το νερό σήμερα όπως έλεγαν πολλοί άσχετοι στα καφενεία. Κι εδώ θα πω ότι πάλι καλά πήγαμε σε σύγκριση με άλλα μέρη του νησιού παρόλα τα προβλήματα με το νερό που συναντήσαμε.
Αρκετά όμως με όλα αυτά. Θέλω εδώ να αναφέρω τι έγινε και τι δεν έγινε στο χρόνο αυτό και τι μπορεί να συμβεί παραπέρα.
Αυτό στο οποίο εστίασα από την αρχή και θα συνεχίσω και φέτος είναι η καθημερινότητα και με βάση αυτά έχουμε τα εξής που έγιναν:
– Πρώτο και μεγαλύτερο που έγινε ήταν η φωταγώγηση που έγινε το χειμώνα οπου άναψαν συνολικά 147 σβηστές λάμπες στα χωριά μας (σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργείο εννοείται) κι αργότερα προς το καλοκαίρι φτιάχτηκαν και τα προβλήματα στην Υπαπαντή Ολύμπου και στο Νάκρος Ολύμπου.
Έγινε άλλη μια διήμερη επίσκεψη στην Όλυμπο μέσα στο καλοκαίρι ώστε να ολοκληρωθεί όσο καλύτερα μπορούσε η φωταγώγηση Ολύμπου και η οποία επιβάρυνε τη δική μου τσέπη κυρίως και 5 ακόμα καταστήματα στην Όλυμπο κι άναψαν φώτα τα οποία είχαν να ανάψουν σχεδόν μια δεκαετία!
Επίσης μπήκαν 41 νέα φανάρια τύπου led από την Αγία Ειρήνη μέχρι την Όλυμπο και μέσα στην Όλυμπο αλλά δεν άναψαν τα περισσότερα παραπλεύρως του δρόμου γιατί ο υπάλληλος που τα τοποθέτησε δεν έδωσε μέριμνα να δει εάν θα ανάψουν καθόλου πάρα μόνο έκανε τοποθέτηση.
Στις προθέσεις μου είναι να δώσουμε μια σύμβαση τώρα σε εξωτερικό συνεργείο και πάλι ώστε τον ερχόμενο χειμώνα να μαζέψουμε τα ηλεκτρικά μερεμέτια που έχουν μείνει σε όλα τα χωριά (γιατί με τον υπάλληλο του Δήμου συνεννόηση δεν υπάρχει αλλά μάλλον το άκρως αντίθετο, και μετά από πολλές επιπλήξεις μου προς το Δήμο, η κατάσταση του δεν αλλάζει και παραμένει αφανής και χωρίς κανένα έλεγχο και καμιά πρόθεση συνεργασίας).
– Δεύτερο ήταν ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των αντλιοστασίων της ΔΕ Ολύμπου.
Με προσωπικά έξοδα ήρθε ηλεκτρολόγος αρκετές φορές να δει τις εγκαταστάσεις και να επέμβει όπου έπρεπε ώστε να μην είναι όλα στο έλεος του Θεού και στο χειροκίνητο.
Εκεί έγινε και μια “πατέντα” και δεν έτρεξαν ξανά τα λύματα στο Διαφανι όπου έτρεχαν για αρκετά χρόνια.
Ξέρω ότι υπήρξαν μερικές φορές που έτρεξαν μέσα στο καλοκαίρι αλλά το να τις μετράμε τις στιγμές στο ένα χέρι ήταν θαύμα κατά τη γνώμη μου.
Θα αυτοματοποιηθούν κι αυτά όπως και το συντριβάνι που βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τη σύμβαση που πρόκειται να γίνει στο εξωτερικό ηλεκτρολογικό συνεργείο.
Σε συνδυασμό με την τηλεμετρία που έγινε σε όλα τα αντλιοστάσια που είναι ένα τεράστιο έργο που έκανε η δημοτική αρχή θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο που θα ανέβουν οι ανάγκες θα είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε.
– Μπήκε για πρώτη φορά το χορτοκοπτικό του Δήμου στα στενά της Αυλώνας ώστε να καλλωπιστεί για τις ημέρες του Αγ. Ιωάννη. Μέχρι τώρα το έκαναν ιδιώτες με δική τους πρωτοβουλία και όχι σε όλα τα σημεία. Ταυτόχρονα στρώθηκε κι ο δρόμος ώστε να μη σπάσουν οι επισκέπτες τα αυτοκίνητα τους.
– Με ενέργειες περισσότερο του μέλους του τοπικού Κου Χατζήπαπα συνδέθηκε και το Δρόσι στο δίκτυο του νερού Διαφανίου.
– Την ερχόμενη περίοδο των ελιών θα είναι εδώ το συνεργείο που θα μαζεύει τα ανεπιτήρητα ζώα.
Μια κίνηση που προσπαθούσα να υλοποιήσω από πριν μου δώσουν το αξίωμα μου.
Σε αυτά που δεν έγιναν:
Έχω μερίδιο ευθύνης, κι όχι εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη όπως θα πουν πολλοί καλοθελητές, στο ότι δε στρώθηκαν οι αγροτικοί μας δρόμοι ή στο ότι δε συνδέθηκε η πηγή της Βανάντας εγκαίρως με το Διαφάνι.
Το νερό που τρέχει στο Κοριακόνι προφανώς και δεν ήθελα να τρέχει τους τελευταίους μήνες αλλά δυστυχώς με τα δεδομένα που υπήρχαν κι υπάρχουν δεν έχουμε άλλη επιλογή και η επισκευή του θα γίνει μόλις έρθουν τα υλικά που προσπαθώ να εξασφαλίσω αυτές τις ημέρες. Ελπίζω με τα υλικά αυτά να καταφέρουμε, σε συνδυασμό με τον εξωτερικό συνεργάτη στα υδραυλικά, να ακυρώσουμε επιτέλους τα σχεδόν 20 bypass που έχει η Όλυμπος και το Διαφάνι και να μπορέσουμε επιτέλους να θάψουμε τα υπέργεια δίκτυα νερού που έχουμε τα οποία εκτός από ανθυγιεινά, βγάζουν και βλάβες συνεχώς επειδή είναι στην επιφάνεια.
Με αυτά τα υλικά επίσης θα μπορούν να επισκευαστούν πολλές αποχετεύσεις οι οποίες τρέχουν εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν και πολλά έργα στα σκαριά σε μορφή υποσχέσεων ή επί χάρτου αλλά βάσει των βιωμάτων μου μέχρι σήμερα δεν αξίζει να τα αναφέρω.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πέσουν κάποια μπετά σε Όλυμπο και Διαφάνι οπου υπάρχει ανάγκη κι ότι το μήνα Οκτώβριο θα πλυθούν όλες οι τσιμεντένιες δεξαμενές νερού της ΔΕ Ολύμπου.
Επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο θα έρθουν τα κάγκελα για το σχολείο Ολύμπου κι ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο να τοποθετηθούν και στο σχολείο του Διαφανίου.
Υπάρχουν ακόμα πολλά που χρειάζονται ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα κι αυτά τα γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί μένω εδώ χειμώνα καλοκαίρι.
Ενδεικτικά, η Όλυμπος και το Διαφάνι έχουν σοβαρά προβλήματα στάθμευσης το καλοκαίρι, οι περιφερειακοί μας δρόμοι χρειάζονται επειγόντως στρώσιμο, η πλατεία-είσοδος της Ολύμπου χρειάζεται επειγόντως καλλωπισμό και πολλά άλλα . .
Και όλα αυτά τα προβλήματα δε λύνονται με τη συνεχή αρνητική προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί όταν κάποιοι παίρνουν την ευθύνη να προβάλλουν τα αρνητικά πρέπει να προβάλλουν και τα θετικά κι ας μην είναι πολλά.
Κι όταν καταλήγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι προβολές αυτές, αντί να επισπεύδουν την οποία βελτίωση τελικά την υπονομεύουν και καταλήγουμε η μεγαλύτερη αντιπολίτευση της Ολύμπου να είναι οι ίδιοι οι Ολυμπίτες!
Ούτε με λόγια στα καφενεία λύνονται τα προβλήματα γιατί αν οι λύσεις βρίσκονταν στα λόγια στα καφενεία και στις πλατείες τότε δε θα είχαμε ανάγκη κανέναν και θα ήταν όλα τέλεια.
Όπως και να έχει, το τηλέφωνο μου είναι ανοιχτό σε όλους, και όλες τις προτάσεις μπορούμε να τις βάλουμε στο τραπέζι εφόσον γίνεται να υλοποιηθούν, έχοντας κατά νου ότι η λογική που κουβαλάει ο καθένας μας (συμπεριλαμβανομένου εμου του ιδίου) δεν ισχύει απαραίτητα για το δημόσιο τομέα.
Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο κι ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Νταής Νικόλαος,
Αντιδήμαρχος Β. Καρπάθου
15.9.2022
ΚαρπαθιακάΝέα