Νίκος Καμαράτος, ο Καρπάθιος πρωταθλητής που εχει σηκώσει την ελληνική σημαία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου

Νίκος Καμαράτος, ο Καρπάθιος πρωταθλητής που εχει σηκώσει την ελληνική σημαία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου

Ακόμη μια μεγάλη επιτυχία για τον σεμνό κι ακούραστο Καρπάθιο πρωταθλητή Νικόλαο Καμαράτο ο οποίος εκπροσώπησε την πατρίδας μας στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών-Μεταμοσχευμένων στο Λονδίνο το Bowling και στις 21 Αυγούστου 2022 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο!

 

Με το bowling ο πρωταθλητής πρότυπο για την Ελλάδα και την Κάρπαθο, ο Νίκος Καμαράτος, ασχολείται 20 χρόνια! Κι όλο αυτόν το καιρό έχει συμμετοχή και νίκες σε αμέτρητους αγώνες. Από τα μετάλλια του ξεχωρίζουν τα 4 χρυσά σε Πανευρωπαικούς και Παγκόσμιους αγώνες, τις Ολυμπιάδες των μεταμοσχευμένων αθλητών όπως αναφέρει ο κ. Καμαρατος στα Καρπαθιακά Νέα και έχει σηκώσει την ελληνική σημαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης!

 

 

Αφότου έκανε μεταμόσχευση, το 2002,  ξεκίνησε να περπατά ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές, έμαθε ότι υπάρχουν αγώνες μεταμοσχευμένων αθλητών, αρχικά ασχολήθηκε στο πινκ πονκ, στη Σλοβενία πρόσεξε το bowling κι αυτό το άθλημα τον κέρδισε.

Πολύ σύντομα,  το 2005, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Πανελλήνιους αγώνες και προκρίθηκε να πάει στον Καναδά και εκεί ανάμεσα σε 2.600 αθλητές που συμμετείχαν από όλο τον πλανήτη ήρθε το χάλκινο, το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιο του Νίκου Καμαράτου.

 

“Αυτοί οι αγώνες έχουν ακομη εναν σκοπό πέρα του αθλητισμού, να διαδώσουμε τη δωρεά οργάνων, εμείς δείχνουμε τους εαυτούς μας και εξηγούμε στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η δωρεά οργάνων.  καλυτερεύει η ποιότητα της ζωής μας, ο αθλητισμός είναι υγεία και βέβαια η μεγάλη ιδέα της δωρεάς οργάνων. Εγώ είχα δότη τον θείο μου, τον Μανώλη Πυλιάρη, έχω το νεφρό του, τον ευγνωμονώ για αυτη του την πράξη”.

Δημοτικός υπάλληλος στην κοινότητα Αρκάσας, στη συνέχεια στον δήμο Πειραιά για λόγους υγείας, όπου πήρε σύνταξη το 2007 κι από τότε το bowling είναι σκοπός ζωής.

 

 

Ο Καρπάθιος πρωταθλητής Νίκος Καμαράτος συνήθως  προπονείται τουλάχιστον 2-3 φορές τη βδομάδα αλλά όταν βρίσκεται σε περίοδο αγώνων προπονείται εντατικά, σχεδόν καθημερινά και φτάνει ακόμη και τα 10 παιχνίδια την ημέρα. Το πρόγραμμα είναι βαρύ και επίπονο δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία οι μάχες ανάμεσα σε παγκόσμιους πρωταθλητές.

 

 

Στην Κάρπαθο υπάρχει ένας πυρήνας περίπου 15 αθλητών αλλά με την πανδημία πήγε πίσω η δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Μάλιστα στο νησί υπάρχει αίθουσα bowling και αυτό διευκολύνει τις προπονήσεις του.

Δυστυχώς, οπως τονίζει ο πρωταθλητής  στα Καρπαθιακά Νέα, οι δημοτικοί άρχοντες δεν δίνουν βάση και βαρύτητα στο θέμα «Αθλητισμός-Πολιτισμός». Ο Νίκος Καμαράτος στο παρελθόν τιμήθηκε από τον δήμαρχο Μιχάλη Ιωαννίδης, από τον Έπαρχο   Κ αρπάθου κ. Μηνατσής, ο Πρωτέας, ο σύλλογος Αρκάσας Κουρσάρος και ο Σύλλογος Απανταχού Αρκασιωτών.

«Κάνω αυτό που μου αρέσει, αυτό που αγαπώ. το αν με τιμήσει ένας Σύλλογος ή το χωριό, είναι άλλο θέμα».

Ο Νικόλαος Καμαράτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάρπαθο, όπου και παρέμεινε έως το έτος 1995. Στη συνέχεια μετακόμισε -για λόγους υγείας- στον Πειραιά όπου και παρέμεινε με την οικογένεια του έως το έτος 2009, για να επιστρέψει ξανά στην Κάρπαθο οικογενειακώς, όπου και κατοικεί.

Το έτος 2002 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, λαμβάνοντας από το θείο του κ. Εμμ. Πύλιαρη το δώρο ζωής. Μετά από λίγο διάστημα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό μεταμοσχευμένων αθλητών ξεκινώντας προετοιμασία στην επιτραπέζια αντισφαίριση και στο bowling.

Το έτος 2004 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιους αγώνες μεταμ/νων αθλητών όπου και προκρίνεται η συμμετοχή του στην αποστολή Εθνικής Ομάδας Μεταμ/νων Αθλητών. Έτσι για πρώτη φορά και με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Μεταμοσχευμένων Αθλητών συμμετέχει στους αντίστοιχους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

  Το έτος 2005 συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε Παγκόσμιους Αγώνες Μετ/νων Αθλητών, στο Λονδίνο του Οντάριο Καναδά, κατακτά χάλκινο μετάλλιο στο bowling.

 Το έτος 2007 στους Παγκόσμιους Αγώνες στην Μπανγκόκ Ταϊλάνδης, παίρνει ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό και χάλκινο στο διπλό του Bowling.

Το έτος 2008 στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Βίρτσμπουργκ Γερμανίας, κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο ατομικό του Bowling.

Το έτος 2011 στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο διπλό του Bowling και ασημένιο στο ατομικό.

Το έτος 2013 στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Ντέρμπαν Νοτίου Αφρικής, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό και χάλκινο στο διπλό του Bowling.

Το έτος 2014 στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στην Κρακοβία της Πολωνίας κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό του Bowling.

 Το έτος 2015 στους Παγκόσμιους Αγώνες στη Μαρ ντελ Πλάτα Αργεντινής, κατακτά τη Πέμπτη θέση στο ατομικό του Bowling. Συνάμα είναι αρχηγός και σημαιοφόρος της Εθνικής Ομάδας.

 Το έτος 2016 στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Ελσίνκι Φινλανδίας, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο διπλό του Bowling.

Το έτος 2017 στους Παγκόσμιους Αγώνες στη Μάλαγα Ισπανίας , πήρε ασημένιο μετάλλιο στο μονό του Bowling.

 Το έτος 2018 στους Πανευρωπαικους Αγώνες στο Κάλιαρι Σαρδηνίας, πήρε χρυσό μετάλλιο στο μονό του Bowling.

 Το έτος 2019 στους Παγκόσμιους Αγώνες στο Νιούκαστλ Αγγλίας, πήρε χάλκινο μετάλλιο στο μονό του Bowling.