Ο Νικόλαος Παραγυιός είναι ένα από τα παιδιά της Καρπάθου που θαυμάζουμε για την λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία τους, αποτελεί πρότυπο και πυξίδα για τις γενιές που ακολουθούν.
Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών, διευθυντής στο κέντρο Visual Computing και επιστημονικός επικεφαλής του GALEN Group του Ινστιτούτου Ecole Centrale de Paris. Ο Νίκος Παραγυιός, είναι ανώτερος μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Γαλλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επεξεργασία εικόνων, την ανάλυση ιατρικών εικόνων και την αλληλεπίδραση ανθρώπων και υπολογιστών.
Γεννήθηκε στην Ρόδο το 1972, ωστόσο έχει καταγωγή από την Κάρπαθο και είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Κωνσταντίνου Π. Παραγυιού (Δασκάλου) και της Ειρήνης Βασιλάκη-Παραγυιού. Μεγάλωσε στο νησί των Ιπποτών και αποφοίτησε από το Καζούλειο Λύκειο της Ρόδου. Μάλιστα στη σελίδα που ο κ. Παραγυιός διατηρεί στο δίκτυο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα καλοκαίρια που ως παιδί πέρασε στην Κάρπαθο και πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
“Κάρπαθος (72-82) και όλα τα καλοκαίρια! Μεγάλωσα (μέχρι τα εννιά μου) σε ένα μικρό χωριό (Μεσοχώρι – 350 μόνιμοι κάτοικοι) ενός μικρού απομακρυσμένου νησιού (Κάρπαθος) κρυμμένο κάπου στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους (Ελλάδα). Ενώ μετακομίσαμε στη Ρόδο στην τέταρτη δημοτικού συνέχισα να περνάω κάθε καλοκαίρι στο Μεσοχώρι. Είχαμε μια μικρή καλοκαιρινή οικογενειακή επιχείρηση (καφετέρια) και ήμουν ένας από τους υπαλλήλους.
Αυτή η εμπειρία με έκανε ειδικό στην παρασκευή ελληνικού καφέ. Συνέχισα να το κάνω αυτό μέχρι τα τελευταία χρόνια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, ήταν πολύ διασκεδαστικό στην αρχή. Περνούσαμε τα αργά τα βράδια μας παίζοντας χαρτιά και σε πολλές περιπτώσεις καθόμασταν γύρω από μια μεγάλη φωτιά στην παραλία.”
Αριστούχος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου το 1994, ήταν από τις πρώτες χρονιές που ξεκίνησε την λειτουργία του σαν τμήμα. Εκεί ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό του στον ίδιο κλάδο και στη συνέχεια, το 2000, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας.
Είναι παντρεμένος , η σύζυγος του, Alina, είναι Νομικός και έχει δύο γιους.
Σχεδόν κάθε καλοκαίρι βρίσκεται για διακοπές στον Λευκό, όπου περνούσε τα καλοκαίρια σαν μαθητής και φοιτητής , βοηθώντας στην επιχείρηση που διατηρούσε η μητέρα του.
Πρόκειται για έναν παγκοσμίου βεληνεκούς επιστήμονα, από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες! Έχει βραβευτεί από το ΜΙΤ ως ένας από τους 35 κορυφαίους επιστήμονες κάτω των 35 ετών . Επίσης έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .
Ανώτερος συνεργάτης (2015-2020) στο Institut Universitaire de France, διευθυντής (2011-2017) του Κέντρου Οπτικής Υπολογιστικής στο CentraleSupelec, επιστημονικός επικεφαλής (2007-2017) στην Inria (Ερευνητική Ομάδα Galen), καθηγητής (2004-2005, 2011-2013) στην Ecole de Ponts ParisTech, και συνεργάστηκε με την Siemens Corporate Research (Princeton, NJ, 1999-2004) ως διευθυντής έργου, ανώτερος ερευνητής και ερευνητής.
Ο Ν. Παραγυιός εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Rutgers (2002) και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (2004) και επισκέπτης καθηγητής στο Yale (2007) και στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον (2009). Ως καθηγητής ήταν υπότροφος του IEEE (τάξη του 2011), έχει συνεπιμεληθεί τέσσερα βιβλία, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 350 εργασίες στα πιο έγκριτα περιοδικά και συνέδρια (διακομιστής DBLP) και κατέχει 30 διεθνείς πατέντες.
Το έργο του έχει περίπου 25.000 αναφορές σύμφωνα με το Google Scholar και ο αριθμός H του (12/2021) είναι 69. Διετέλεσε αρχισυντάκτης του Computer Vision and Image Understanding Journal (CVIU) από το 2013 και υπηρετεί ως μέλος του συντακτικού συμβούλιο για το Medical Image Analysis Journal (MedIA) ενώ έχει συμμετάσχει σε συντακτική επιτροπή πολυάριθμων και αναγνωρισμένων διεθνών περιοδικών (IEEE T-PAMI, IJCV, IVC, MVA, JMIV, SIIMS…).
Έλαβε βραβείο σχολής IBM το 2014, βραβείο αριστείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας το 2011, ενώ το 2008 ήταν ο βραβευμένος με το βραβείο Μποδοσάκη της Ελλάδας, υψηλότερης διάκρισης (παγκόσμιας) για νέους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες. Το 2006, αναδείχθηκε ένας από τους 35 κορυφαίους καινοτόμους παγκοσμίως καινοτόμους κάτω των 35 ετών από το Technology Review του MIT. Ο Νίκος Παραγυιός είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ομίλου Safran, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Data Healthcare Institute και μέλος του ακαδημαϊκού ερευνητικού συμβουλίου του Université Paris Descartes.
Καρπαθιακα Νέα