Το NUEVO στην ΚΑΡΠΑΘΟ μεταξύ των πιο καλοσχεδιασμένων BAR-RESTAURANTS στον ΚΟΣΜΟ!

Το NUEVO στην ΚΑΡΠΑΘΟ μεταξύ των πιο καλοσχεδιασμένων BAR-RESTAURANTS στον ΚΟΣΜΟ!

Στην πρώτη φάση της κριτικής αξιολόγησης των -διεθνούς κύρους- βραβείων RESTAURANT & BAR DESIGN AWARDS προκρίθηκε το NUEVO στην Κάρπαθο.

Το NUEVO ALL DAY CAFE BAR RESTAURANT είναι μία νέα επιχείρηση, η οποία πραγματοποίησε το ξεκίνημά της στο νησί της Καρπάθου το καλοκαίρι του 2022.

Οραματιστές και συνιδιοκτήτες είναι οι κκ Ηλίας Βασσιλαράς και Γιάννης Σμουδιάνης, νέοι Ελληνοαμερικάνοι επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέχοντας χρόνια εμπειρίας και συνεργασίας στον χώρο της εστίασης στην Αμερική, όπου και δραστηροποιούνται διατηρώντας επιχειρήσεις στη Βαλτιμόρη, έχουν καταγωγή από το νησί της Καρπάθου.

 

Το 2021 έλαβαν την απόφαση να επενδύσουν παράλληλα με τις επιχειρήσεις τους στην Αμερική, στην αγαπημένη τους πατρίδα και να επιστρέψουν στο νησί τους, την Κάρπαθο, μεταφέροντας την πολύπλευρή τους εμπειρία, καθώς και το μεράκι που τους διακρίνει για τον τομέα της εστίασης.

 

Στο εγχείρημά τους αυτό, ξεχώρισαν και αποφάσισαν να εμπιστευτούν το αρχιτεκτονικό γραφείο GK SKIADOPOULOS που εδρεύει στη Ρόδο και εξειδικεύεται στις διακοσμήσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Τα RESTAURANT & BAR DESIGN AWARDS αποτελούν από τα πιο γνωστά, εδραιωμένα και αναγνωρίσιμα διεθνή βραβεία διακόσμησης και σχεδιασμού στον χώρο της εστίασης.

 

Στον διεθνή διαγωνισμό συμμετέχουν έργα και γραφεία από όλον τον κόσμο, ενώ αξιολογούνται και προκρίνονται τα πιο ιδιαίτερα, ξεχωριστά, μοναδικά και πετυχημένα καταστήματα.

Το 2023 κατατέθησαν στον θεσμό συμμετοχές από 62 χώρες. Στην Ευρώπη συμμετέχουν 28 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη χώρα μας, πέτυχαν να προκριθούν στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης μόλις 9 επιχειρήσεις.

Πρόκειται για:

Nuevo στην Κάρπαθο

• Pharao στην Αθήνα

• Aegean Extra Schengen Lounge στα Σπάτα

• Zuma στη Μύκονο

• Artemis στη Χερσόνησσο

• Frankie στην Αθήνα

• Tuya στη Μύκονο

• Olivia στην Κέρκυρα

• Moldee στη Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ GK SKIADOPOULOS

Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, συνιδρυτής των GK SKIADOPOULOS τόνισε:

«Το να καδράρει ένα έργο του γραφείου μας μεταξύ των πιο ευρηματικών και καινοτόμων bar-restaurants στον κόσμο, αποτελεί τιμή για εμάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες για την εμπιστοσύνη τους προς το γραφείο μας, την εξειδικευμένη σχεδιαστική μας ομάδα για την προσήλωσή της στο έργο, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην υλοποίηση του οράματός μας.

Θα ήθελα όμως να εξομολογηθώ ότι η χαρά της διάκρισής μας, έιναι διπλή, όταν μας εμπιστεύονται νέοι άνθρωποι και νέοι επιχειρηματίες πολυταξιδευμένοι που κατέχουν παραστάσεις από το εξωτερικό, όπως ο Ηλίας και ο Γιάννης. Αισθανόμαστε κατά κάποιον τρόπο ότι επιθυμούμε να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους προς το πρόσωπό μας και να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας μετέφεραν, μέσα από την αναγνώριση του έργου μας.»

οι κκ Ηλίας Βασσιλαράς και ο Γιάννης Σμουδιάνης δήλωσαν:

Το «NUEVO Karpathos» είναι ένα all day cafe-bar restaurant το οποίο σχεδιάστηκε και λειτούργησε το 2022 στο νησί της Καρπάθου. Η σχεδιαστική πρωτοτυπία και οι λόγοι που το καθιστούν ελκυστικό, βασίστηκαν στα παρακάτω στοιχεία:

• Πρόσδωση νησιώτικης μεσογειακής αίσθησης σε συνδυασμό με τροπικές σχεδιαστικές αναφορές.

• Αποδόμηση ελληνικών και μεσογειακών αρχιτεκτονικών στοιχείων και μεταφορά τους σε ένα μοντέρνο λεξιλόγιο: Η καμάρα –γεωμετρικά, και το μωσαϊκό πλακίδιο -ως υφή, λαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής σχεδιαστικής ταυτότητας.

Η καμάρα συντίθεται σε γεωμετρικούς επάλληλους συνδυασμούς, διακλαδωμένη, είτε «στενή» με βάθος, δημιουργεί κατευθύνσεις στον χώρο, προκαλώντας μία «τρισδιάστατη» εμπειρία για τον χρήστη.

Το αρχέτυπο μεσογειακό μωσαϊκό πλακίδιο, μεταφέρεται στο σήμερα, με τη χρήση μοντέρνου λεξιλογίου. Με διακριτικές χρωματικές αποχρώσεις, ξεκινάει από το πάτωμα, «αναρριχάται» στην πρόσοψη του μπαρ, συμβάλλοντας έτσι σε μία ενιαία ογκοπλαστική αίσθηση για τον επισκέπτη.

• Εργονομική διαμόρφωση μικρού χώρου.

Η επιχείρηση παρέχει διαφόρων ειδών υπηρεσίες, και μεγάλη ποικιλία σε φαγητό, ποτό, κλπ. Η διαχείριση της διαμόρφωσης της κουζίνας και του μπαρ αποτέλεσε ιδιαίτερη σχεδιαστική πρόκληση, καθώς έπρεπε να συνδυαστούν αρμονικά πληθώρα διαφορετικών συσκευών και εγκαταστάσεων.

• Έμφαση στον τεχνητό φωτισμό.

Κρυφοί φωτισμοί στις οροφές στις γύψινες περιμετρικές διακοσμητικές κατασκευές, εμφανείς ευθύγραμμοι γραμμικοί φωτισμοί που ακολουθούν τις καμπύλες καμαρών και κρυφοί φωτισμοί, συνθέτουν μία πλούσια, ενιαία και μοναδική φωτιστική εμπειρία.

• Αρμονικός συνδυασμός κεντρικής ζωγραφικής επιτοίχειας (δισδιάστατης) σύνθεσης με αναρτημένη (τρισδιάστατη) φύτευση.

Ο συντονισμός με τον καλλιτέχνη κ Βασίλη Μιχόπουλο, απαιτούσε ιδιαίτερα ευαίσθητους χειρισμούς, καθώς το τελικό αποτέλεσμα, έπρεπε να συνάδει με την τεχνητή αναρτημένη φύτευση στον εξωτερικό χώρο της επιχείρησης.

• Δημιουργία ευχάριστης εμπειρίας για τον επισκέπτη.

Απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η πρόσδωση μίας χαρούμενης ατμόσφαιρας για τον χρήστη, γεγονός που επετεύχθη, αξιολογώντας την πετυχημένη πορεία της πρώτης σαιζόν λειτουργίας της επιχείρησης.

Η εργονομία και η λειτουργικότητα του χώρου προκύπτουν από την ελευθερία κίνησης που έχουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επισκέπτες του χώρου, καθώς και ότι κατέστη εφικτή η διαμόρφωση κουζίνας και μπαρ σε έναν εξαιρετικά μικρού μεγέθους χώρο.

Το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού ήταν 1 μήνας, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 4 μήνες. Η κατασκευαστική υλοποιήθηκε από σύνολο συνεργείβν που διεύθυνε ο επιβλέπων αρχιτέκτονας κ Στέλιος Γιαλλούσης.

Μελέτη εσωτερικής αρχιτεκτονικής: GK SKIADOPOULOS

Επίβλεψη: Γιαλλούσης Στέλιος & GK SKIADOPOULOS

Φωτογράφηση: GK SKIADOPOULOS

Ζωγραφική σύνθεση: Βασίλης Μιχόπουλος (V. Mixo)

Το Nuevo εχει διακριθεί ακόμη σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό.

https://ad-c.org/projects/BRONZE-WINNER-NUEVO-KARPATHOS-by-GK-SKIADOPOULOS-IADA-2023/

BRONZE WINNER

INTERNATIONAL ARCHITECTURE & DESIGN AWARDS 2023

NUEVO KARPATHOS

Restaurants Bars Interior Design Built

Professional Category

Studio: GK SKIADOPOULOS

Architect / Designer: GK SKIADOPOULOS

Country: Greece

Copyright: GK SKIADOPOULOS

 

14.7.2023

Καρπαθιακα Νέα