Την εγγραφή δεκαέξι (16) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ανακοινώνει σήμερα το ΥΠΠΟΑ.
Ανάμεσα σε αυτά το Ολυμπίτικο Γλέντι (Κάρπαθος). Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του υπ. Πολιτισμού: Πρόκειται για μια τελετουργική επιτέλεση κοινοτικού γλεντιού με αφηγηματικά (της τάβλας, συρματικά) και αυτοσχέδια διαλογικά τραγούδια (μαντινάδες), χορό με τραγούδι ή μόνο με συνοδεία οργάνων (λυροτσάμπουνα), που συνιστά τη διαχρονική έκφραση της κοινοτικής ζωής των απανταχού Ολυμπιτών.
Η υπ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη ανέφερε για το θέμα: «…τα 16 στοιχεία που εγγράφονται σήμερα στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτυπώνουν πυκνές πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας των Ελλήνων, είτε αφορούν τη μουσική και το χορό, είτε τεχνογνωσίες και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας οι οποίες προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η συλλογική μας ταυτότητα. Στην Ελλάδα, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο 39 στοιχεία. Η εγγραφή, σήμερα, 16 ακόμη στοιχείων, αποδεικνύει τη σημασία που δίνουμε στην προστασία των προφορικών παραδόσεων και εκφράσεων, στις κοινωνικές πρακτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις που αφορούν στη φύση, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Σε όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν την ελληνική λαϊκή παράδοση και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.
Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήριά στις κοινότητες των ανθρώπων που ασκούν αυτά τα στοιχεία της κληρονομιάς και φρόντισαν, με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη, την αποτύπωσή τους και την εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας. Θα είμαστε στο πλάι τους για τον περαιτέρω σχεδιασμό πολιτικών για τη διαφύλαξή τους».
Αλλά και η επιτροπή που χειρίστηκε και ανέδειξε το Ολυμπίτικο γλέντι έγραψε στη σελίδα της στο facebook:
“…Μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής διαδικασίας, μοιραζόμαστε τη χαρά και την ικανοποίησή μας μαζί σας, και επιθυμούμε να απευθύνουμε σε όλες και σε όλους εσάς έναν θερμό χαιρετισμό και να σας καλέσουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα και ομοψυχία απέναντι στο ιστορικό γεγονός της εγγραφής του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Κληρονομιάς της Ελλάδας ώστε να προωθήσουμε την αναγνώριση αυτή ακόμη παραπέρα, στη διεθνή κοινότητα. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται όλοι μαζί να δουλέψουμε με θέληση και αυταπάρνηση για να αναδείξουμε έναν πολιτισμικό πλούτο που μας κληροδοτήθηκε από τους παλαιούς και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε ακόμη παραπέρα. Ο σκοπός δεν πρέπει να περιοριστεί στην ανάδειξη προς τα έξω. Το γλέντι και ο ολυμπίτικος πολιτισμός δεν είναι αντικείμενο προβολής για κέρδος. Το κέρδος από την προβολή του πρέπει πρώτιστα να είναι ηθικό και πνευματικό, να συσπειρώσει τον κόσμο της κοινότητας και όλοι και όλες μαζί να συναισθανθούν τι σημαίνει να είσαι Ολυμπίτης και Ολυμπίτισσα τον 21ο αιώνα. Το Ολυμπίτικο Γλέντι μας αφορά όλους και όλες, Ολυμπίτες και «ξένους». Μέσα και έξω από την Όλυμπο. Στην εκπαίδευση, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Από τη συνειδητοποίηση αυτή απορρέει και η επίγνωση της αναγκαιότητας της ολυμπίτικης συστράτευσης για τον κοινό σκοπό της ανάδειξης παντού και με κάθε θεμιτό τρόπο που σέβεται την ιστορία και την παράδοση του Ολυμπίτικου Γλεντιού. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα της εγγραφής του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ελλάδας”.
Η Επιτροπή
Παύλος Κάβουρας, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης, συγγραφέας και ερευνητής της Ολυμπίτικης παράδοσης
Μανώλης Φιλιππάκης, αρχιτέκτονας και μουσικός
Μανώλης Μπαλασκάς, παραδοσιακός μουσικός
Μιχάλης Αντ. Κωστάκης, απόφοιτος Μουσικών Σπουδών και μουσικός
Μυροφόρα (Ρούλα) Χουβαρδά-Παπαβασίλη, π. κοινοτική σύμβουλος Ολύμπου