ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 2023 Χαιρετισμός του Δημάρχου Η.Ν. ΚΑΣΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΕΜΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 2023 Χαιρετισμός του Δημάρχου Η.Ν. ΚΑΣΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΕΜΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Τιμούμε σήμερα την 199η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου, κορυφαίου γεγονότος στη μακρόχρονη Κασιακή ιστορία. Υπέρτατη θυσία στο βωμό της απελευθερωνόμενης πατρίδας.

Μετά από μακρά σειρά πολεμικών εξορμήσεων του Κασιώτικου επαναστατικού ναυτικού εναντίον του Σουλτανικού στόλου και των Οθωμανικών παραλίων οι ηγήτορες των δυναστών του λαού μας αποφάσισαν να εξοντώσουν αυτούς που κράτησαν όρθια την επαναστατημένη Κρήτη και εμπόδισαν για χρόνια τον Οθωμανικό στόλο να κινηθεί στο Νότιο Αιγαίο. Έτσι και στην προοπτική να καθυποτάξουν τη γειτονική μας Μεγαλόνησο αποφασίστηκε η πλήρης εξόντωση των Κασιωτών, ώστε εν συνεχεία να επεκτείνουν τα γενοκτόνα έργα τους και στους δύσμοιρους Κρήτες.

Μόνη κι αβοήθητη, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις της για βοήθεια η Κάσος δίνει τον Ιούνη του 1824 τη μάχη της απέναντι στα στίφη των Τουρκοαιγυπτίων μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος των παιδιών της.

Αποτέλεσμα της πεισματικής αντίστασης των Κασιωτών απέναντι στους βαρβάρους υπήρξαν πέντε (5) χωριά καμένα, 50 πλοία κατεστραμμένα ή αρπαγμένα, 3.000 Κασιώτες σφαγμένοι, άλλοι τόσοι εκτοπισμένοι και οι εναπομένοντες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, περιπλανώμενοι στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στις Κυκλάδες .

Δυστυχώς ποτέ δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη για τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου των Σουλτανικών στρατευμάτων και των αιμοδιψών μελών τους. Οι πενιχρές αποζημιώσεις που δόθηκαν πολλά χρόνια αργότερα από τις ποικίλες Ελληνικές Κυβερνήσεις σε ορισμένους από τους παθόντες, διόλου δεν αποκατέστησαν τις κολοσσιαίες καταστροφές που υπέστησαν η Κάσος και οι Κασιώτες ως τίμημα των πατριωτικών τους αγώνων.

Σημειώνω επί του προκειμένου ότι η επίσημη θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος από την Ελληνική Πολιτεία έγινε μόλις κατά την 125η επέτειο των γεγονότων, με την έκδοση την 17η Ιουνίου του 1949 από τον Βασιλέα των Ελλήνων Παύλο Βασιλικού Διατάγματος “περί εορτασμού της Επετείου Καταστροφής της Κάσου”, κατόπιν προτάσεως του τότε Υπουργού των Εσωτερικών Φωκίωνος Ζαΐμη και μετά από ενέργειες του πρώτου πολιτικού διοικητή Δωδεκανήσου εξέχοντος Κασιώτη, Νικολάου Μαυρή. Έτσι οι πρώτες τιμές στη μνήμη των θυμάτων αποδόθηκαν επισήμως από τη μητέρα πατρίδα μόλις το έτος 1950.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο έτος 2018 για να αξιωθεί η Βουλή των Ελλήνων να αποδεχτεί την πρόταση που κατατέθηκε αρμοδίως από τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς για να ονομάσει τιμητικά με ομόφωνη απόφασή της τον Δήμο μας “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου” για την εξαιρετική προσφορά του στους αγώνες της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Όπως όλοι γνωρίζετε του χρόνου κλείνουν διακόσια (200) χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του Κασιακού Ολοκαυτώματος και ο Δήμος μας προετοιμάζεται ήδη για τη διοργάνωση Επετειακών Εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης αντάξιων του μεγέθους της θυσίας των προγόνων μας.

Αισιοδοξούμε ότι πέραν των επιβεβλημένων τιμών η Ελληνική Κυβέρνηση θα σκύψει έστω και τώρα με αληθινό ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα του τόπου μας, ώστε να ξεπληρώσει με συγκεκριμένα έργα τμήμα τουλάχιστον των οφειλών της στον ηρωικό και πολυβασανισμένο λαό μας.

Επιτρέψτε μου κλείνοντας την ομιλία μου να αναφωνήσω:

Ζήτω η Ηρωική Αντίσταση των Επαναστατημένων Κασιωτών.

Τιμή και δόξα στα θύματα του Ολοκαυτώματος της Κάσου.

8.6.2023

Καρπαθιακα Νέα